Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο "Αγροτικός Αύγουστος" και τα Νεώρια


Τα Νεώρια, μακρόστενα κτίρια στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, που φτιάχτηκαν για την προστασία και επισκευή πλοίων των Βενετών, σε χάρτη του 1618 (Basilicata). Σήμερα σώζονται 7 από τα 24 που υπήρχαν.

Απασχολεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα τον τοπικό Τύπο η τύχη του φετινού «Αγροτικού Αυγούστου». Δυστυχώς, ο «Αγροτικός Αύγουστος» έπεσε θύμα μιας συγκαλυμμένης διαμάχης που έχει σχέση με τις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Η προστασία των μνημείων της Παλιάς Πόλης είναι απλά το πρόσχημα σε αυτή τη διαμάχη.
Κι εξηγούμαστε: Βεβαίως και πρέπει να προστατευτούν τα μνημεία της Παλιάς Πόλης. Βεβαίως και υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια ακραίες καταστάσεις (όχι μόνο) στη διάρκεια του «Αγροτικού Αυγούστου» με ΙΧ παρκαρισμένα παντού πάνω στα πεζοδρόμια κ.ά. Όμως το ερώτημα είναι γιατί ανακύπτει το θέμα της «προστασίας των μνημείων» τώρα.

Διότι, εάν πράγματι απασχολούσε τους τοπικούς φορείς, Δήμο και Νομαρχία, το θέμα της προστασίας των μνημείων, τότε θα έπρεπε να είχαν χαλάσει τον κόσμο εδώ και τρία (3) τουλάχιστον χρόνια που έπεσε η οροφή ενός Νεωρίου από το σεισμό, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά έκτοτε, μιας και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε χρηματοδοτούν την αναστήλωσή τους.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, για το οποίο δε λένε κουβέντα όλο αυτό το διάστημα που τρώγονται για τον «Αγροτικό Αύγουστο». Διότι υπάρχουν ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και των τοπικών αρχών που ελέγχονται από αυτά τα κόμματα που δεν διεκδικούν την αναστήλωση των Νεωρίων. Και για να μη βγάζουν την ουρά τους απέξω οι του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουμε ότι αποτελεί ευθύνη του ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησε η αναστήλωση των Νεωρίων από τη δεκαετία του ’80. Το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 έλεγχε την κυβέρνηση και τη Νομαρχία και από τη δεκαετία του ’90 και το Δήμο Χανίων. Κι αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών της ΝΔ η συνέχεια της πολιτικής εγκατάλειψης των Νεωρίων.

Αν λοιπόν κάτι πρέπει να διεκδικούμε σήμερα, αυτό είναι η άμεση χρηματοδότηση της αναστήλωσης των Νεωρίων και του Παλιού Τελωνείου δίπλα, ώστε να αποτελέσουν εστία πολιτισμού, κέντρο εκδηλώσεων όπως ο «Αγροτικός Αύγουστος», στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων.
Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πόλης, αυτό επιτάσσει η ιστορία της πόλης, αυτό απαιτεί το σύνολο των πολιτών των Χανίων. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν ακούμε να διεκδικούν αυτές τις μέρες η Νομαρχία Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΤΕΔΚ, οι φορείς και τα κόμματα στα Χανιά.

Ακόμη και στενά τουριστικά να το έβλεπε κανείς, θα έπρεπε τα Νεώρια να έχουν αναστηλωθεί, σα μαγνήτης για τουρίστες. Αλλά και πολιτιστικά, τι καλύτερο από ένα χώρο συναυλιών, εκθέσεων και εκδηλώσεων στο κέντρο της Παλιάς μας Πόλης!

Δυστυχώς όμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν καταδικάσει τα Χανιά και την Παλιά Πόλη στη μιζέρια και την εγκατάλειψη, ακριβώς όπως καταδίκασαν τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο στη μιζέρια και την εγκατάλειψη, ακριβώς όπως καταδίκασαν τη χώρα με την πολιτική τους που μας οδήγησε στα χρέη, το ΔΝΤ, τη διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους.
Ας τους εγκαταλείψουμε κι εμείς λοιπόν, αν θέλουμε να σώσουμε την πόλη!

Άνθρωποι και ζώα: Μια σχέση που θα πρέπει να ξανασκεφτούμε

Σάββατο 19 Ιουνίου στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Δημ. Αγοράς Χανίων πραγματοποιείται εκδήλωση-διαμαρτυρία κατά της κακοποίησης των ζώων, οργανωμένη από φιλοζωικούς συλλόγους από όλη την Κρήτη.
Θεωρούμε πολύ σημαντική την εκδήλωση αυτή και καλούμε όλους τους Χανιώτες/Χανιώτισσες να παρευρεθούν. Τονίζουμε πως η συμπεριφορά μιάς (ανθρώπινης) κοινωνίας απέναντι στα ζώα δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού της.
Είναι σημαντικό όχι μόνο να καταδικάσουμε τις κακοποιήσεις των «κατοικιδίων» ζώων που συμβαίνουν συνεχώς στην Κρήτη, αλλά και να αναπτύξουμε τον προβληματισμό μας για τη σχέση μας με τις άλλες μορφές ζωής του πλανήτη, που όλες έχουν τη δική τους αξία.
Δεν πρόκειται μόνο για αφηρημένες θεωρίες. Εχει να κάνει και με την πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να οραματιζόμαστε σήμερα –και να προσπαθούμε να υλοποιήσουμε- συστήματα αναμόρφωσης της ανθρώπινης κοινωνίας, ξεκινώντας από την άποψη πως ο άνθρωπος είναι ανώτερος όλων, πως μπορεί να «κατακτήσει» (!!!) τη φύση και πως έχει το απεριόριστο δικαίωμα να καταστρέφει ή να εκμεταλλεύεται τα πλάσματά της.
Η οικολογία (αλλα και η εμπειρία) μας διδάσκει πως όλες οι μορφές ζωής στον πλανήτη είναι αλληλένδετες. Επηρεάζουν η μία την άλλη με χιλιάδες τρόπους. Για να δημιουργήσουμε βιώσιμες κοινωνίες πρέπει να αλλάξουμε τον σημερινό ανθρωποκεντρικό/κατακτητικό τρόπο σκέψης και να στραφούμε σε μια αντίληψη «συνεργασίας» με τη φύση.
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Να μην αφήσουμε να γίνει η Κρήτη Αφρική!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων για τον κίνδυνο ερημοποίησης που αντιμετωπίζει η Κρήτη

Στα αίτια του κινδύνου ερημοποίησης μεγάλων τμημάτων της Κρήτης συγκαταλέγονται:
• Η αλόγιστη σπατάλη νερού τόσο στον τουριστικό και στον αγροτικό τομέα (αντικατάσταση ξερικών καλλιεργειών με άλλες που καταναλώνουν νερό) όσο και εξαιτίας του κακού δικτύου και παράνομων συνδέσεων (το μισό νερό του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου χάνεται στο δρόμο!).
• Η καταστροφή των αποθεμάτων νερού και των υγροτόπων της Κρήτης (μόλυνση υδάτων, επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες που απειλούν την επιβίωση των υγροτόπων).
• Η καταστροφή των δασών (που συγκρατούν νερό και βελτιώνουν το μικροκλίμα της κάθε περιοχής) από πυρκαγιές και υπερβόσκηση.
• Η εντεινόμενη κλιματική αλλαγή εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας και για τις μεταφορές.

Τι πρέπει να κάνουμε;
 Να προχωρήσουν άμεσα προγράμματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας σε όλους τους Δήμους, τα ξενοδοχεία και τον αγροτικό τομέα.
Να προστατευτούν τα αποθέματα νερού, οι υγρότοποι της Κρήτης και οι άλλες περιοχές NATURA 2000 με την άμεση δημιουργία Φορέων Διαχείρισης με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων σε κάθε υγρότοπο και περιοχή NATURA 2000.
 Να κηρύξουμε πόλεμο στο τσιμέντο που ανεβάζει κατά 10 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στο κέντρο των πόλεων και να προστατέψουμε όλους τους χώρους πρασίνου, τα πάρκα και τα δέντρα στις πόλεις. Να δημιουργήσουμε κι άλλα πάρκα στους ελεύθερους χώρους (π.χ. στρατόπεδα μέσα στις πόλεις όπως του Μαρκόπουλου στα Χανιά).
 Να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία και υλοποίηση τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής (εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ΑΠΕ) σε κάθε Δήμο και στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης είναι μεγάλες όσο τέτοιες προτάσεις δεν προχωράνε. Η Κρήτη μετατρέπεται σε Αφρική εξαιτίας της πολιτικής τους!

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Καταδίκη της επίθεσης του Ισραήλ στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης καταγγέλλουμε τη χτεσινή επίθεση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της ειρηνικής νηοπομπής που μετέφερε εφόδια στη Γάζα, τη δολοφονία και των τραυματισμό απροσδιόριστου -ακόμα- αριθμού επιβατών και την ομηρία των υπολοίπων. Η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα, 80 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ισραήλ και της Γάζας. Πρόκειται για μια ακόμη πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που συμμετείχαν στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα της Παλαιστίνης.

Επισημαίνουμε την ευθύνη συνολικά της διεθνούς κοινότητας που, δέσμια οικονομικο-πολιτικών συμφερόντων, επιτρέπει χρόνια τώρα την τρομοκρατική δράση του ισραηλινού κράτους εναντίον του Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται για μια ελεύθερη πατρίδα και των ακτιβιστών από όλο τον πλανήτη που υποστηρίζουν μια ειρηνική και δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Έχουμε, όμως, να πούμε και για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Όχι μόνο δεν βρισκόταν σε ετοιμότητα για το συγκεκριμένο θέμα (όπως καταγγέλλει η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για την Γάζα», συγγενείς των Ελλήνων επιβατών καλούσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και έβρισκαν τα τηλέφωνα κλειστά), αλλά διατηρεί τόσο καλές σχέσεις με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, ώστε, τη στιγμή που έγινε η επίθεση, γίνονταν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο κρατών!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:

να ενεργήσει για τηνάμεση απελευθέρωσηόλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας
να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ
να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ και να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο στην Πλατεία Ελευθερίας στις 7 μ.μ και στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 7.30 μ.μ. στα Χανιά. Επίσης συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης που θα ακολουθήσουν.



ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ