Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Να φύγει ο Περιφερειάρχης του γύψου

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν -για άλλη μια φορά- τις ενέργειες του διορισμένου γ.γ. περιφέρειας Κρήτης Αθ. Καρούντζου που, μήνες τώρα, αρνείται να υπογράψει το χωροταξικό σχέδιο (Σχέδιο Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης-Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του Δήμου Ινναχωρίου Χανίων και να το προωθήσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής για να γίνει νόμος, προφασιζόμενος ασήμαντα τυπικά ζητήματα του φακέλου. Οι προφάσεις αυτές έχουν απαντηθεί δεόντως τόσο από την μελετητική ομάδα και από Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ινναχωρίου (με ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις) όσο και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (τμήμα. Δυτικής Κρήτης). Παράλληλα, διαμαρτυρίες από εκατοντάδες πολίτες έχουν δημοσιευτεί στα Μ.Μ.Ε. του νησιού-όπου το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις- ενώ γράμμα διαμαρτυρίας με αναλυτικές επεξηγήσεις έχει σταλεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η θλιβερή πραγματικότητα-την οποία έχουν πια καταλάβει όλοι οι Κρητικοί- είναι πως ο Γ.Γ. προσπαθεί είτε να επιβάλει την ύπαρξη λατομικής ζώνης στο σχέδιο αυτό σε συγκεκριμένη περιοχή κοντά στο Ελαφονήσι, όπου υπάρχουν κοιτάσματα γύψου είτε να ακυρώσει συνολικά το σχέδιο. Να σημειωθεί πως το ΣΧΟΟΑΠ καλύπτει (μεταξύ των άλλων περιοχών του δήμου) και την περιοχή «ΦΥΣΗ 2000» Χρυσοσκαλίτισσας-Ελαφονησιού και συμβαδίζει με τις προτάσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για αυτή την περιοχή, που βρίσκεται ήδη για έγκριση στο Υπ. Περιβάλλοντος.
Επειδή θεωρούμε πως οι ενέργειες του συγκεκριμένου περιφερειάρχη αποτελούν παράβαση καθήκοντος, καλούμε την κυβέρνηση να τον αντικαταστήσει άμεσα. Ειδάλλως, ως κόμμα θα υποστηρίξουμε πολιτικά τις εναντίον του δικαστικές προσφυγές. Άλλωστε, έχουμε ήδη προωθήσει το σχετικό πληροφοριακό υλικό στον Ευρωβουλευτή μας Μ. Τρεμόπουλο για επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία


Για περισσότερη ενημέρωση:

Γράμμα-απόφαση του Τ.Ε.Ε. τμ. Δυτ. Κρήτης
http://haniotika-nea.gr/53132-.html
Αρθρο-σχόλιο δημοσιογράφου Γ. Γεωργακάκη από εφ. «Χανιώτικα Νέα»
http://www.haniotika-nea.gr/53234-.html
Δημοσίευμα κίνησης πολιτών στον τοπικό τύπο
http://www.haniotika-nea.gr/49348-.html
Παλαιότερες ανακοινώσεις των Οικολόγων Πράσινων Χανίων:
http://pras-cha.blogspot.com/2010/04/blog-post_23.html
http://pras-cha.blogspot.com/2010/10/blog-post_12.html
Περσινή απόφαση του Νομ. Συμβουλίου Χανίων (αρνητική για λατομείο στην περιοχή):
http://www.chania.eu/docs/attachments/1694_proceedings12_2009.pdf

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι δεύτερη προτεραιότητα

Τους συνδυασμούς που στηρίζουν στην Κρήτη, καθώς και τις προτεραιότητές τους για τις εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες, παρουσίασαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Ηρακλείου, συμμετείχαν τα στελέχη που εκπροσωπούν την Κρήτη στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, Γαγγιολάκης Νίκος , Τσέκος Γιώργος και το μέλος της συντονιστικής γραμματείας Βιδάκης Γιαννής καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Παρασκευόπουλος που ήρθε στην Κρήτη ειδικά για την παρουσίαση.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να είναι δεύτερη προτεραιότητα. Σε αυτές τις εκλογές δεν επιδιώκουμε μόνο να εκφράσουμε την οργή, αλλά και να προωθήσουμε βιώσιμες τοπικές απαντήσεις, ταυτόχρονα για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης. Οι συνεργασίες μας έχουν χαρακτήρα τοπικό και προγραμματικό. Αντίθετα με τη φιλοσοφία του ΔΝΤ, θεωρούμε απαραίτητο να επενδύσουμε στην έξοδο από την κρίση, με αιχμές τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών. Τέτοιες απαντήσεις, σε τοπικό αλλά και συνολικότερο επίπεδο, μπορούν να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στηριγμένο περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και στην ποιότητα της ζωής ως δικαίωμα για όλους, και λιγότερο στην αγοραστική δύναμη που έχει γίνει πια αμφίβολη για τους περισσότερους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν και στηρίζουν συνδυασμούς και στις 13 περιφέρειες της χώρας . Στην Κρήτη, όμως νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς που στηρίζουμε μια ιδανική για μας περίπτωση, τον ανεξάρτητο συνδυασμό της ΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία σε επίπεδο πολιτών, που ξεκίνησε βασισμένη στους κοινούς αγώνες των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης με αποκορύφωμα τη μεγάλη μάχη για τη σωτηρία του Κάβο Σίδερο. Είμαστε ευτυχείς που επικεφαλής είναι ο Αντώνης Ανηψητάκης, άνθρωπος που έχουμε γνωρίσει σε κοινούς αγώνες και τον εμπιστευόμαστε σαν να ήταν δικός μας, παρόλο που ο ίδιος ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο, αυτόν της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σεβαστήκαμε από την αρχή την ανεξαρτησία της κίνησης, αποφύγαμε να λειτουργήσουμε με κομματικές γραμμές και δείγμα του σεβασμού μας είναι η επιλογή να παρουσιάσουμε την επιλογή μας εδώ, στο Ηράκλειο, και όχι από την Αθήνα. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις όχι μόνο για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά και για μια ουσιαστική προσφορά στην Κρήτη μετά τις εκλογές.


Παρουσίαση συνδυασμών που στηρίζουν
οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ :
Τον ανεξάρτητο συνδυασμό ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ανηψητάκη Αντώνη.


ΧΑΝΙΑ:

Στον Δήμο Χανίων τον ανεξάρτητο συνδυασμό ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Με επικεφαλής τον Τάσο Βάμβουκα.

ΡΕΘΥΜΝΟ :
Για τον Δήμο Ρεθύμνου Μέλη μας θα συμμετέχουν και θα στηρίξουν τον συνδυασμό
ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρινάκη.

Στο Δήμο Μυλοποτάμου τον συνδυασμό ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ με επικεφαλής τον με Γιάννη Παπαδάκη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Τον συνδυασμό ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ με επικεφαλής τον ΚΩΣΤΑ ΚΑMΠΙΤΑΚΗ

Επίσης μέλη και φίλοι των οικολόγων πράσινων θα συμμετέχουν ενεργά και σε άλλους δήμους της Κρήτης, σε συνδυασμούς πολυσυλλεκτικής εκπροσώπησης και ανεξάρτητους από την στήριξη πολιτικών κομμάτων, που στις προγραμματικές τους θέσεις συμπεριλαμβάνουν τις κοινές μας επιδιώξεις και τους στόχους μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΛΑΣΙΘΙ:
Τον συνδυασμό ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣEI με επικεφαλής την ΑΛΙΚΗ ΞΑΝΘΑΚΗ.




Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ Ο Π ΚΡΗΤΗΣ

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σε καιρό κρίσης, η εκπαίδευση δεν αποτελεί περιττή πολυτέλεια, αλλά ζωτικό μέρος της λύσης.

Την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις μονίμων καθηγητών στα ΤΕΙ, καθώς και κάθε προκήρυξη για νέες θέσεις, παράλληλα διακόπτονται όλες οι διαδικασίες πρόσληψης σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται, ενώ αποκλείονται προκηρύξεις για νέες θέσεις που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο (παραίτηση, απόλυση, σύνταξη κλπ).
Η εγκύκλιος αποτελεί ακόμα ένα τρανταχτό δείγμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης που είχε "υποσχεθεί" ότι θα εξαιρέσει την Παιδεία από τις περικοπές (για τον υπόλοιπο όμως Δημόσιο Τομέα είχε υποσχεθεί ότι θα αντικαθιστούσε το προσωπικό που θα αποχωρούσε με αναλογία 1 προς 5), ενώ καταργεί ακόμα και τις προσλήψεις ανθρώπων που έχουν ήδη εκλεγεί σε διάφορες θέσεις και περίμεναν να δημοσιευθεί η εκλογή τους στο ΦΕΚ.
Μήπως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την κατάργησή τους, στα πλαίσια του «διαλόγου» που θέλει να ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση των Πανεπιστημίων;
Μήπως στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σειρά έχουν τα Α.Ε.Ι.;
Είναι γνωστό ότι τα ΤΕΙ πάσχουν από χρόνιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα κενά καλύπτονταν κάθε χρόνο με χιλιάδες προσλήψεις εκτάκτων συμβασιούχων. Η εξοικονόμηση από τον μη διορισμό νέων καθηγητών είναι ποσό ελάχιστο μπροστά στα "βουνά" των δισεκατομμυρίων των χρεών και των ελλειμμάτων. Την ίδια ώρα διατηρούνται άθικτες οι «αμυντικές» δαπάνες της χώρας και οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων, ενώ αντιθέτως συνεχίζονται διαπραγματεύσεις με εταιρίες του εξωτερικού για αγορά νέων εξοπλισμών και η «μάχη» για την φοροδιαφυγή έχει οδηγηθεί μέσω της «περαίωσης» σε φορολογική αμνηστία των φοροφυγάδων.
Η όψιμη λοιπόν επίκληση του μνημονίου και του ΔΝΤ στο προοίμιο της εγκυκλίου, για την αναίρεση των αρχικών εξαγγελιών, δεν πείθει κανέναν.
Η απόφαση λοιπόν αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα ΤΕΙ, όχι μόνο για το Παράρτημα Χανίων -τμήμα φυσικών πόρων- του ΤΕΙ Κρήτης, πού έχει να παρουσιάσει αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, αλλά και για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας γενικότερα.


Π.Κ. Χανίων των Οικολόγων Πράσινων