Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το Πολυτεχνείο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση μνήμης και τιμής για το Πολυτεχνείο ανήμερα της επετείου, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ. Μήνυμα ελπίδας και πίστης στη δύναμη του αγώνα, ιδιαίτερα αναγκαίο σήμερα στην εποχή του Μνημονίου, το μήνυμα από εκείνη τη μακρινή πια εποχή, ότι μπορούμε να τα βάζουμε με εξουσίες πολύ ισχυρότερες. Να διαμορφώνουμε το δικό μας κόσμο σε δύσκολες καταστάσεις, να εμπιστευόμαστε το διπλανό μας και να δημιουργούμε μαζί του κάτι κοινό, να ανακαλύπτουμε ότι η συλλογικότητα και η Μη Βία μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα.

Την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου είναι ενδεικτική η σύμπτωση να έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του fast track, που βάζει στο γύψο την περιβαλλοντική νομοθεσία, επιτρέπει «παρεκκλίσεις» από την προστασία του φυσικού και δημόσιου πλούτου της χώρας μας, διευκολύνοντας επενδύσεις μεγάλων διεθνών οικονομικών συμφερόντων.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ καθώς η ανεργία διογκώνεται, η νεολαία μας καλείται να αναζητήσει την τύχη της σε άλλες χώρες, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού φτωχαίνουν και περιθωριοποιούνται, μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία μειώνονται, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κλείνουν, μεγάλες καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις προωθούνται, δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών απειλούνται.

Αφορμή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η προσπάθεια της χούντας να επιβάλει διορισμένες διοικήσεις στους φοιτητικούς συλλόγους. Σήμερα επιχειρείται από την κυβέρνηση η κατάλυση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Αιτία της εξέγερσης ήταν η απαίτηση για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η καταδίκη των ξένων επεμβάσεων στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Σήμερα οι ξένες επεμβάσεις συνεχίζονται με το ΔΝΤ και το μνημόνιο που επιβάλλουν φτώχεια, ανεργία, περικοπές και ξεπούλημα του φυσικού και δημόσιου πλούτου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα τόσο με τη διαφθορά όσο και με τις πολιτικές τους επιλογές για παράλογους εξοπλισμούς: Ακόμη και τώρα στην ώρα της κρίσης αγοράζουν υποβρύχια που γέρνουν και φρεγάτες, ακόμη και τώρα χρηματοδοτούν τράπεζες κι αφήνουν αφορολόγητα τα κέρδη του Χρηματιστηρίου.

Λύση όμως υπάρχει: Είναι η στροφή σε μια αυτοδύναμη τοπική οικονομία, μακριά από εξαρτήσεις, μια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιολογική γεωργία, τον εναλλακτικό τουρισμό, τους θεσμούς αλληλεγγύης.

Είναι πια ώρα να ξαναβρούμε το νόημα της δημοκρατίας. Δημοκρατία δεν είναι μόνο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια αλλά η καθημερινή συμμετοχή και δράση. Κόντρα στη θέληση του πολιτικού κατεστημένου, η καθημερινή ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί να ανοίξει καινούριους δρόμους.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων χαιρετίζουν την άνοδο των οικολογικών συνδυασμών στις τοπικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα είχαμε και διπλασιασμό των ποσοστών τους.
Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4,1% από 1,53% το 2009, στο Νότιο Αιγαίο 3,86% από 2,35%, στην Κεντρική Μακεδονία 3,1% από 2,19%, στην Αττική 4,1% από 3,99%, στην Α. Μακεδονία 3% από 1,53%, στη Θεσσαλία 2,73% από 1,87%, στο Βόρειο Αιγαίο 3,22% από 2,11%, στη Κρήτη (ψηφοδέλτιο συνεργασίας) 3,85% από 2,49%, στην Πελοπόννησο 1,92% από 1,75%.
Εκλέγονται 9 οικολόγοι περιφερειακοί σύμβουλοι σε 8 Περιφέρειες (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία, Πελοπόννησος), ενώ σε άλλες 3 Περιφέρειες (Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο) εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι σε ψηφοδέλτια συνεργασίας. Μόνο στην Ήπειρο δεν θα είναι παρούσες οι οικολογικές ιδέες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των οικολογικών ιδεών, μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, ότι η οικολογία, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, είναι πλέον παρούσα και στις τοπικές κοινωνίες. Οι οικολογικές ιδέες, με αφορμή και την παρουσία των οικολογικών ψηφοδελτίων, μπόλιασαν αρκετούς άλλους συνδυασμούς, που προσάρμοσαν ανάλογα τις θέσεις τους για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τη στροφή στη βιολογική γεωργία, για την προστασία των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου, για τους ποδηλατόδρομους και τα δικαιώματα των πεζών στις πόλεις, για την ανάγκη προώθησης θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης.
Όλοι αυτοί που προωθούν καταστροφικές επενδύσεις για το περιβάλλον, την περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων θα μας βρουν μπροστά τους μέσα στα νέα τοπικά συμβούλια και στα κοινωνικά κινήματα.