Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Α΄ Ενότητα 9.40-10.30Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα στον τομέα της ενέργειας
( Τάσος Κρομμύδας, Η/Μ, μέλος Εκτελ. Γραμμ. Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, Η/Μ, μέλος Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων)
• Προς μια ενεργειακή επανάσταση: Οι προκλήσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία
• Ελλάδα και ενέργεια: δεδομένα και προοπτικές για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο
• Περιβαλλοντικά και ενεργειακά προβλήματα σε σχέση με την εξόρυξη – χρήση πηγών ενέργειας Λιγνίτη, Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου, Βιοκαυσίμων
• Ερωτήσεις από το κοινό. Παρεμβάσεις;
Β΄ Ενότητα 10.30-11.30
Εναλλακτικές λύσεις – εξοικονόμηση και Α.Π.Ε.
(Ντένια Κολοκοτσά- Eπίκουρος. Καθηγήτρια. Πολυτεχνείου. Κρήτης, Τάσος Κρομμύδας, Ζωή Βροντίση)
• Εξοικονόμηση ενέργειας-δυνατότητες και προοπτικές.
• Παραγωγή ενέργειας από ήπιες/ανανεώσιμες πηγές: αξιολόγηση των διάφορων τεχνολογιών. Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα.

• Ερωτήσεις από το κοινό. Παρεμβάσεις

ΔΙAΛΕΙMΜΑ : 11.30-11.45

Γ΄ Ενότητα 11.45-12.30
Περιβάλλον – θεσμικό πλαίσιο Α.Π.Ε.
(Αίθρα Μαριά, Αναπλ. Καθηγήτρια γενικού τμήματος Πολυτεχνείου Κρήτη ς- Δικηγόρος, Σταύρος Ξηρουχάκης, ορνιθολόγος, μέλος Δ.Σ. Ελληνικής. Ορνιθολ.ογικής Εταιρείας,, Αχιλλέας Πληθάρας, υπ. εκστρατειών WWF Ελλάς* )
• To νομικό καθεστώς που διέπει την εγκατάσταση Α.Π.Ε. (με έμφαση στο ειδικό χωροταξικό των Α.Π.Ε).
• Πιθανές παρενέργειες και περιβ/κά προβλήματα από εγκαταστάσεις Α.Π.Ε.(γενικα) Χωροθέτηση Α.Π.Ε. και τοπικές κοινωνίες. Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις.
• Οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα. Η άποψη της Ε.Ο.Ε.
• Ερωτήσεις και παρεμβάσεις από επαγγελματίες που ασχολούνται με τις ΑΠΕ, ομάδες πολιτών, τοπικές οικολογικές οργανώσεις κ.α.
Δ΄ Ενότητα 12.30-13.30
Το μέλλον των Α.Π.Ε. στην Κρήτη.
(Αντιόπη Γιγαντίδου-Τομεάρχης Λ.Κ.Ε.Σ.Μ./ΔΕΗ-Δνση Διαχείρισης Νήσων, Μανόλης Καραπιδάκης, Η/Μ, Επικ. Καθ. ΤΕΙ Κρήτης).
• Περιθώριο διείσδυσης των Α.Π.Ε. στο σύστημα της Κρήτης. Τεχνικοί περιορισμοί και προβλήματα.
• Οι δυνατότητες των αντλησιοταμιευτήρων.
• Σχέδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ή με τα άλλα νησιά του Αιγαίου ή με την Αφρική. Επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας στην Κρήτη.
• Ερωτήσεις από το κοινό. Παρεμβάσεις
Κλείσιμο της ημερίδας από το προεδρείο- Ανακοίνωση γενικών συμπερασμάτων.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Για τη λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό

Η Τοπική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων από το 2008 έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο υπερμεγέθες και εξαιρετικά δαπανηρό έργο, της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό Χανίων.

Πριν από λίγους μήνες, ο Φορέας Διαχείρισης Λευκών Ορέων ζήτησε την αναστολή του έργου και τον επανασχεδιασμό του, με βάση την συμβατότητα με τα προβλεπόμενα στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής NATURA 2000 των Λευκών Ορέων. Στη συνέχεια, πριν 2 μήνες, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ εξέδωσε κοινή απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία ανακλήθηκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της κατασκευής του έργου. Ο σκοπός της απόφασης είναι να εξετασθεί η σκοπιμότητα του μεγέθους του και για να τεκμηριωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Η Τοπική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων, μαζί με οικολογικές οργανώσεις, και πολλούς πολίτες των Χανίων, της Κρήτης, της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμούν ότι ολόκληρη η περιοχή των Λευκών Ορέων είναι σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο για την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα και την εξαίρετη αισθητική ομορφιά του, εκφράζει ικανοποίηση και ανακούφιση για την τελευταία κοινή υπουργική απόφαση. Επίσης εκφράζει την μεγάλη ικανοποίηση για την στάση επιστημόνων της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων και του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων, οι οποίοι έκαναν την δουλειά τους, προωθώντας το προφανές για την προστασία του περιβάλλοντος, την νομιμότητα και την συμβατή με το περιβάλλον ανάπτυξη του τόπου.

Η Τοπική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων, με δεδομένο το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει μεν την αναγκαιότητα για ταμίευση νερού για τις ανάγκες της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, πράγμα που διαχρονικά ήταν το ζητούμενο από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά διαφωνεί με την σκοπιμότητα μιας τόσο μεγάλης λιμνοδεξαμενής που θα μειώσει έκταση καλλιεργήσιμης γης από τους δικαιούχους γεωργούς, θα διαταράξει την ισορροπία της ορνιθοπανίδας της περιοχής και θα βοηθήσει τα σχέδια όσων ονειρεύονται την τσιμεντοποίηση του Ομαλού.
Συγκεκριμένα όσο αφορά την γεωργία θα πρέπει να δοθεί σημασία στην διατήρηση των τοπικών παλιών ξερικών ποικιλιών, αρωματικών βοτάνων και κτηνοτροφικών φυτών που είναι προσαρμοσμένες στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του οροπεδίου. Θεωρούμε ότι οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του οροπεδίου πρέπει να επανεκτιμηθούν με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, και ζητούμε άμεσα να επανασχεδιασθεί το έργο για να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον, με απώτερο στόχο την επιβίωση της ιδιαιτερότητας της περιοχής που αποτελεί και την κύρια αιτία της επισκεψιμότητας της.

Π.Κ Οικολόγων Πρασίνων Χανίων