Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Απαράδεκτες θανατώσεις ζώων στα Χανιά

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή τις πρόσφατες δηλητηριάσεις ζώων στα Χανιά και ιδιαίτερα στο Γαλατά Χανίων καθώς και τις δολοφονίες σκύλων με όπλο στους Αγίους Αποστόλους, καταδικάζουν έντονα τις δολοφονικές ενέργειες που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην περιοχή των Χανίων και στην Κρήτη γενικότερα ενάντια σε αδέσποτα και όχι μόνο ζώα (κυρίως όμως γάτες και σκύλους).
Τα ζώα αυτά δε βρέθηκαν στο δρόμο με τη θέληση τους αλλά κάποιο «ανθρώπινο» χέρι τα πέταξε και σίγουρα δεν αξίζουν τέτοια φρικτή μεταχείριση.
Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες κάποιων ατόμων αποδεικνύουν όχι μόνο τον χαρακτήρα τους που είναι ενάντια στην ίδια την ύπαρξη και τη φύση αλλά και «ανθρώπους» που παίρνουν εύκολα τα όπλα για να σκοτώσουν ό,τι τους ενοχλεί!
Καλούμε τις αρχές να λάβουν τα μέτρα τους για τον εντοπισμό των υπευθύνων και την άμεση τιμωρία τους βάσει του νόμου. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθεροι "άνθρωποι" με όπλα που σκοτώνουν οπουδήποτε - πόσο μάλλον σε κατοικημένες περιοχές. Επίσης καλούμε τους Δήμους του νομού να συμμορφωθούν με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να φροντίσουν για την δημιουργία καταφυγίων/κυνοκομείων έτσι ώστε να εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο των αδέσποτων ζώων που κακοποιούνται και δολοφονούνται καθημερινά εκθέτοντας το νομό στο εξωτερικό με τις ανάλογες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Π.Κ Οικολόγων Πρασίνων Χανίων
Θεματική ομάδα προστασίας ζώων

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αποπυρηνικοποίηση τώρα!


Οι τραγικές εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε οδήγησαν σε εκρήξεις, πυρκαγιές και διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθιστούν περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για κατάργηση των πυρηνικών, «ειρηνικών» ή «πολεμικών», και ριζική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας..
Σήμερα καταρρίπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο ο ισχυρισμός στο πόρισμα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών ότι “Υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ. στην Καλιφόρνια και Ιαπωνία) χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα.” Το πόρισμα έχει τίτλο: “Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος” και βρίσκεται στο http://www.academyofathens.gr/Documents/christoforou_porismata.pdf. Γι’ αυτό και οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνουν κινητοποίηση έξω από την Ακαδημία Αθηνών την Παρασκευή 18-3-2011, στις 18.30.
Η Ελλάδα κινδυνεύει με περικύκλωση από τα πυρηνικά, καθώς κοντά της υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας(το οποίο χρησιμοποιεί ίδια τεχνολογία με το Τσέρνομπιλ!), όπου έχει γίνει σειρά ατυχημάτων, πυρηνικά εργοστάσια στη Ρουμανία και τη Σλοβενία βορειότερα, ενώ σχέδια για νέα πυρηνικά υπάρχουν στη Βουλγαρία και την Τουρκία, στα παράλια του Αιγαίου στο Ακούγιου και την Πέργαμο και στη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα. Το παραμικρό ατύχημα σε αυτά τα εργοστάσια θα έχει άμεσες συνέπειες παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία, το ραδιενεργό νέφος που ταξιδεύει, το νερό και η θάλασσα που μολύνονται, η αγροτική παραγωγή που καταστρέφεται, οι χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάζονται να μετακομίσουν μακριά από τα πυρηνικά, οι μολυσμένοι από τη ραδιενέργεια, τα εκατομμύρια ανθρώπων που κλείνονται στα σπίτια τους κατ’ εντολήν της κυβέρνησης και των ειδικών, έχοντας κυριολεκτικά παραδώσει τη ζωή τους στα χέρια των ειδικών και της κυβέρνησης που έχουν κάθε συμφέρον να κρύβουν την αλήθεια.
Γι’ αυτό, επειδή εμείς δε θέλουμε να παραδώσουμε τη ζωή μας στα χέρια κανενός ειδικού και καμιάς κυβέρνησης, επειδή θέλουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, γι’ αυτό επιλέγουμε την εξοικονόμηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον ήλιο, τον άνεμο, τα μικρά υδροηλεκτρικά που μπορούν να μας δίνουν ρεύμα χωρίς μόλυνση και κίνδυνο της ζωής μας.
Τα λόγια του πρωθυπουργού για ελληνική πρωτοβουλία αποπυρηνικοποίησης των Βαλκανίων πρέπει άμεσα να γίνουν πράξη:
Να μπλοκάρει η Ελλάδα όλες τις χρηματοδοτήσεις και διευκολύνσεις από ην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουν ή που σχεδιάζονται στα Βαλκάνια.
Να σταματήσει άμεσα η Ελλάδα την εισαγωγή ρεύματος από το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι και να το αντικαταστήσει με ριζική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτίρια και σχολεία.
Να απαγορέψει την προσέγγιση σε ελληνικά λιμάνια και χωρικά ύδατα όλων των πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων όπως αυτά των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας που επισκέπτονται συχνά και το λιμάνι της Σούδας, παίζοντας και τη δική μας ζωή κορόνα γράμματα σε περίπτωση ατυχήματος ή διαρροής ραδιενέργειας.
• Να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να πάψουν να κυκλοφορούν στη Μεσόγειο πυρηνοκίνητα σκάφη – Μεσόγειος ελεύθερη από πυρηνικά!
Π.Κ Οικολόγων Πράσινων Χανίων

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια διεκδικεί τη θέση της σε όλο τον πλανήτη

Ψήφισμα

Τις μέρες αυτές οι αραβικοί λαοί πρωταγωνιστούν στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, οδηγώντας σε κατάρρευση δικτατορικά καθεστώτα.

Παρά τον πλούτο των φυσικών πόρων των χωρών αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τους ζει σε ακραία φτώχεια. Στη βάση αυτών των εξεγέρσεων βρίσκεται η αύξηση της τιμής βασικών τροφίμων, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και την αντικατάσταση της παραγωγής τροφίμων με παραγωγή βιοκαυσίμων. Είναι αυτή η ανισότητα κι η φτώχεια που οδηγεί χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας το αυτονόητο την αναγνώριση της ύπαρξής τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης στέκονται αλληλέγγυοι στον ελπιδοφόρο αγώνα των πολιτών του αραβικού κόσμου που αποτελεί μήνυμα για ολόκληρο τον πλανήτη, ότι ο κόσμος αυτός μπορεί να αλλάξει, όσο μεγάλα κι αν είναι τα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζουν δικτατορίες και αυταρχικές κυβερνήσεις. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων των αραβικών λαών μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους, αντιστρέφοντας τα καραβάνια των μεταναστών που θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Είναι τιμή για την Κρήτη που προσφέρει βοήθεια στον απεγκλωβισμό από τη Λιβύη πολιτών πολλών χωρών με τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. Επιπλέον τιμή θα αποτελέσει η συμβολή της Κρήτης στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό που δοκιμάζεται. Στις μεγάλες αυτές στιγμές το μόνο που πρέπει να μείνει είναι η χαρά της προσφοράς που δεν πρέπει να μολύνεται από τοπικιστικές μικρότητες.

Χανιά, 27-2-2011
Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης