Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Καθαρή ενέργεια ναι! Πυρηνική όμως όχι


Το τελευταίο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με την ενέργεια. Ποια είναι καλύτερη σε σχέση με το περιβάλλον και την απόδοση, έχει λιγότερο κόστος, ή ποια έχει τις λιγότερες καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και τη φύση .
Με την ευκαιρία όμως του τρομερού ατυχήματος στην Ιαπωνία θέλουμε για μια ακόμα φορά να δηλώσουμε, ότι η εφαρμογή της Πυρηνικής ενέργειας σαν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα βρίσκει καθολικά αντίθετους τους Οικολόγους Πρασίνους γιατί είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές ενέργειας, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής στον πλανήτη.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μια «φτηνή και καθαρή» μορφή ενέργειας, χωρίς όμως να αναφέρονται στα εκατομμύρια που χρειάζονται για την εγκατάσταση αλλά και την τακτική συντήρηση των πυρηνικών εργοστασίων. Η «καθαρότητά» της φάνηκε στο πρόσφατο ατύχημα στη Φουκουσίμα και παλιότερα στο Τσέρνομπιλ.
Όλοι σοκαριστήκαμε, όταν ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της υπεύθυνης εταιρείας την κυνική ομολογία της εκροής 11.500 τόνων ραδιενεργών υγρών στα νερά της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό (χωρίς να υπολογίσουμε αυτά που ήδη είχαν διαρρεύσει δίχως να το κοινοποιήσουν). Γνωρίζουμε όλοι τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο των περιοχών που θα καταλήξουν αυτά τα απόβλητα, είτε στις ακτές της Ιαπωνίας- είτε στις αντίστοιχες της Χαβάης και των άλλων νησιών του Ειρηνικού ¨η και ακόμα απέναντι στις ακτές της Αμερικής.
Ταυτόχρονα, αναφέρουμε την υπερψήφιση της πρότασης Μαρινέσκου στην Ευρωβουλή, όπου και με την δυναμική παρέμβαση του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Μ. Τρεμόπουλου, εγκρίθηκαν κεφάλαια για την σταδιακή απόσυρση παλαιών πυρηνικών εργοστασίων στην Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανί. Βήμα αρχικά θετικό, εφόσον τα περισσότερα από αυτά γειτονεύουν με τη χώρα μας.
Τέλος ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει τις εργασίες για τη κατασκευή 4 πυρηνικών αντιδραστήρων (συνολικής ισχύος 4.800 MW) τον Μάιο στο Ακούγιου, όταν γνωρίζουμε ότι βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πιό σεισμογενή σημεία της Αν. Μεσογείου, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες από τυχόν μεγάλη σεισμική δόνηση στην περιοχή και επικείμενη έκρηξη στο εργοστάσιο με τραγικές συνέπειες τις όποιες ΟΛΟΙ θα υποστούμε
Οι μόνες πραγματικά καθαρές πηγές ενέργειας με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο ήλιος, ο άνεμος, τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Π.Κ Οικολόγων Πρασίνων Χανίων

Ημερίδα "Οι ΑΠΕ στην Κρήτη"


Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων της πόλης μας οργανώσαμε στις 26/2 στο ΚΑΜ στα Χανιά μια ημερίδα με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην προσπάθεια μας για ένα κατά το δυνατόν καλύτερο συνδυασμό ενεργειακής επάρκειας με τις λιγότερο δυνατόν ρυπογόνες ή άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που oi πρωτοβουλίες εδώ και χρόνια των Ο.Π αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος των πολιτών και των φορέων αυτής της χώρας , με αποτέλεσμα την οργάνωση δεκάδων ενημερωτικών εκδηλώσεων με παρόμοια θέματα ανά την χώρα, οργανωμένων όχι μόνο από τους Ο.Π αλλά και περιφερειακούς ή δημοτικούς φορείς και υπηρεσίες, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την αλλαγή όσο το δυνατόν της συνείδησης του κόσμου, απέναντι σε πολλές έννοιες και αξίες που μέχρι πρότινος θεωρούντο δεδομένες.

Η ημερίδα μας αποτελείτο από 4 ενότητες με θέματα όπως :
1) Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα στο τομέα της ενέργειας
2) Εναλλακτικές λύσεις- εξοικονόμηση και Α.Π.Ε
3) Περιβάλλον –Θεσμικό πλαίσιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
4) Το μέλλον των Α.Π.Ε στη Κρήτη

Στην ημερίδα συμμετείχε ενεργά εκ μέρους των Ο.Π ο Τάσος Κρομμύδας και η Ζωή Βροντίση καθώς και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης των ΤΕΙ Κρήτης και άλλων φορέων όπως ο ομιλητής εκ μέρους της Ορνιθολογικής Εταιρείας και η ανάγνωση μυνήματος εκπροσώπου της WWF Ελλάδος.
Υπήρξε αρκετή συμμετοχή κόσμου και διάλογος σε διάφορα επίπεδα ιδίως με εκπροσώπους εταιρειών τεχνικών και άλλων που ανέπτυξαν απόψεις ότι οι Α.Π.Ε είναι σχεδόν μονόδρομος από δω και στο εξής και ότι επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά δίνουν πολλές απαντήσεις.
Από την άλλη υπήρχε αντίλογος για τις επιπτώσεις των Α.Π.Ε π.χ όταν τοποθετούνται σε χώρο περάσματος των πουλιών ή σε κορυφές που αποτελούν μέρος των Natura και των περιοχών ιδιαιτέρου κάλλους , με την έννοια ότι σκοτώνονται τα πουλιά και υποβαθμίζεται το περιβάλλον, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στον εναλλακτικό τουρισμό της Κρήτης π.χ πεζοπόρους που γιαυτό και μόνο επισκέπτονται τη Κρήτη ¨η Bird Watchers (Παρατηρητές πουλιών). Γνωρίζουμε ότι η Κρήτη διαθέτει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τοπία για πεζοπορία αλλά και παρατήρηση αρπακτικών, μιας και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια τους στην Ελλάδα καθώς και στην Ευρώπη.
Έγινε επιπλέον συζήτηση πάνω στο Ενεργειακό αλλά και Οικολογικό αποτύπωμα των Α.Π.Ε και ποια είναι η δυνατόν καλύτερη εφαρμογή τους π.χ λέχθηκε ότι κάθε τέτοια εγκατάσταση θέλει πολύ προσοχή και έχει σχέση με την περιοχή, τις ιδιαιτερότητες τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες της.
Επίσης κάποιοι αναφέρθηκαν και στο κοινωνικό σκέλος των Α.Π.Ε δηλαδή γιατί σε άλλες περιοχές οι κάτοικοι (όπως π.χ στο Αποπηγάδι Χανίων) αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία τους, ιδίως όταν ξεπερνούν ένα αριθμό που σε άλλες περιοχές όπως π.χ στη Σητεία που έχει πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες δεν αντιδρούν ¨η αντιδρούν λιγότερο.
Όλα αυτά και άλλα πολλά συζητηθήκαν στην ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα που σαν γενικό συμπέρασμα και πολύ συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε είχε το ότι ναι μεν η πλειονότητα των κατοίκων και φορέων είναι υπέρ της ανάπτυξης των Α.Π.Ε και στην Κρήτη, σε σχέση με άλλες ενεργειακές πηγές που αντιπαρερχόμαστε λόγω των συνεπειών τους ( πετρέλαιο, λιγνίτης) ¨η άλλες που ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αποδεχθεί όπως την περιβόητη πυρηνική ενέργεια.
Δεχόμαστε δηλαδή τις μορφές εκείνες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι οποίες
είναι σχεδιασμένες με πραγματικό σεβασμό προς το σύνολο των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων αλλά και αναγκών της χώρας, αλλά και δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και των ενεργειακών αναγκών κάθε περιοχής σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Να θέσουμε τη βία στο περιθώριο

Επίθεση στην ελεύθερη δημοκρατική έκφραση ο εμπρησμός του αυτοκινήτου μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
Ο χθεσινός εμπρησμός του αυτοκινήτου μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, στα Χανιά, αποτελεί απαράδεκτη βίαια ενέργεια που στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία και στην ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας των πολιτών.
Με αφορμή το περιστατικό εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων: «Καλούμε την κοινωνία της Κρήτης να αντισταθεί σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φανατισμού και βίας και να αποδοκιμάσει κάθε τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος κατοίκων του νησιού. Καλούμε την Πολιτεία να προστατεύσει την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της ελεύθερης έκφρασης και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι υπεύθυνοι της χθεσινής ενέργειας να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Π.Κ Οικολόγων Πρασίνων Χανίων