Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ανάγκη εναλλακτικού σχεδίου στην οικονομία

Για «ένα κύμα που θα ανατρέψει και θα σαρώσει ό,τι μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Ενα κύμα, όμως, παράλληλα δημιουργικό που θα φέρει εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις» έκανε λόγο χθες από τα Χανιά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος.


Στο πλαίσιο μιας πανελλήνιας εκστρατείας διαλόγου και επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες ο κ. Χρυσόγελος βρέθηκε στα Χανιά και είχε επαφές με κοινωνικούς Φορείς παρουσιάζοντας τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενίσχυσης του κόμματος τόσο στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις βουλευτικές όποτε αυτές γίνουν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές ο ευρωβουλευτής μίλησε για «αδιέξοδους αυτοσχεδιασμούς που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που, έστω μέσα από κάποιες δυσκολίες, να οδηγεί σε καλύτερες συνθήκες ζωής των ανθρώπων. Δεν επιτυγχάνουν ούτε τους δημοσιονομικούς στόχους καθώς βλέπουμε να διαλύεται η κοινωνία και η οικονομία, οι άνεργοι να πολλαπλασιάζονται, το ίδιο και οι φτωχοί. Την ίδια ώρα, διαλύονται οι υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και υγείας και έχουμε αυτοσχεδιασμούς στην παιδεία που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν έχουμε μία ορθολογική αναδιάρθρωση της υγείας προς όφελος του πολίτη, με έμφαση στην πρόληψη, στην καλή οργάνωση των Νοσοκομείων, στη διαφάνεια».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χρυσόγελος στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα δίνει απαντήσεις σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας, περιβάλλοντος, απασχόλησης και θα αναζωογονήσει την οικονομία στρέφοντάς τη «προς υπεύθυνες κοινωνικά και περιβαλλοντικά κατευθύνσεις. Δεν μας ενδιαφέρει μία οικονομία που θα ξαναμοιράσει το παιχνίδι ανάμεσα στα 10 - 20 μεγάλα συμφέροντα. Θέλουμε μία οικονομία βασισμένη στις μικρομεσαίες, συνεταιριστικές, κοινωνικές επιχειρήσεις και σε μορφές οικονομίας που ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικές ή συνεταιριστικές αφήνουν το όφελος στις κοινωνίες, είναι προς το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα στάθηκε σε τρία ζητήματα:



ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ: «Κανένας που χάνει τη δουλειά του ή κλείνει το κατάστημά του δεν μπορεί να στερηθεί τις υπηρεσίες υγείας. Λέμε ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αυτός είναι ο στόχος του πλαισίου δράσης για την υγεία 2014 - 2020. Αυτή τη στιγμή μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας στερούνται τις υπηρεσίες υγείας».



ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: «Δεν υπάρχει στοχευμένη πολιτική για την απασχόληση. Έχουμε σπατάλη πόρων που θα έπρεπε να διατεθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε προγράμματα, όπως το 'Κοινωφελής Εργασία', που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να πάρουν εκατοντάδες - χιλιάδες ανθρώπους για λίγους μήνες και είναι στην ουσία μια μορφή 'φιλανθρωπίας' και ενός ψευτοεπιδόματος χωρίς αυτό να αποτελεί στρατηγική απασχόλησης.

Oι άνθρωποι εκεί δεν αποκτούν ούτε δεξιότητες ούτε κάποιες επαγγελματικές εμπειρίες για να κάνουν κάτι στη συνέχεια. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να πηγαίνουν στοχευμένα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ξεκινήσουν μία επαγγελματική δραστηριότητα και να προσλάβουν νέους ανθρώπους, τότε θα είχαμε μια πραγματική μείωση της ανεργίας».



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Με τη νέα νομοθεσία αποδομείται η περιβαλλοντική πολιτική. Το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό δίνει έμφαση στην παραπάνω δόμηση και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τις σοβαρές και υπεύθυνες επενδύσεις. Για παράδειγμα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία αυτός που κάνει επένδυση δεν έχει υποχρέωση συνεισφοράς στη δημόσια γη».



ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

Την ικανοποίησή του για τη δικαίωση του πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλο και την καταδίκη του πρώην περιφερειάρχη Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο κ. Χρυσόγελος. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή του κ. Τρεμόπουλου εναντίον του Π. Ψωμιάδη για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση. Αιτία το γεγονός ότι ο πρώην περιφερειάρχης τον Απρίλιο του 2011 σε εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών ALTER και ANT1 -στις εκπομπές των Γ. Αυτιά και Γ. Παπαδάκη- με αφορμή την ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο του Μ. Τρεμόπουλου για την Εκθεση Προόδου του 2011 και την ευρωπαϊκή προοπτική της Π.Γ.Δ.Μ., είχε διαστρεβλώσει δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου σε τηλεοπτικό σταθμό στα Σκόπια και δήλωνε ψευδώς ότι αυτός είχε ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο «να ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία».

«Το Δικαστήριο -σημείωσε- επιδίκασε στον Μ. Τρεμόπουλο 15.000 ευρώ, γιατί στοιχειοθετούνται αντικειμενικά το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και πλήρως τα αδικήματα της εξύβρισης και της δυσφήμησης εκ μέρους του Π. Ψωμιάδη.

Κρίνει μάλιστα την απόφαση ως άμεσα εκτελεστή και υποχρεώνει τον Π. Ψωμιάδη «να άρει τη συντελεσθείσα και ενεργή προσβολή της προσωπικότητος του ενάγοντος» με δημοσίευσή της σε τέσσερις ημερήσιες εφημερίδες. Σαφείς προεκτάσεις είχε η συκοφαντική δυσφήμηση εκ μέρους του Π. Ψωμιάδη και στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους Οικολόγους Πράσινους για τα εθνικά θέματα, αφού με την τηλεοπτική προβολή που ο ίδιος διέθετε δεν έγινε ευρέως γνωστό ότι ο Μ. Τρεμόπουλος είχε δώσει μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο κατά των εθνικισμών, εμμένοντας στην πρόταση περί εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. και ότι μετά από παρέμβασή του οι Πράσινοι ευρωβουλευτές ψήφισαν ό,τι και οι Ελληνες ευρωβουλευτές στην Εκθεση Προόδου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επιβραβεύει -για μια ακόμη φορά- τον πολιτικό πολιτισμό απέναντι στην ανηθικότητα και τη διαφθορά, που ήδη έχουν καταστήσει τον Π. Ψωμιάδη έκπτωτο από το αξίωμα του περιφερειάρχη, αιτία άλλωστε και της επιθετικότητάς του απέναντι στον Μ. Τρεμόπουλο», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Από: Γιώργος Κώνστας

Δημοσιεύθηκε στις: 28-08-2013 10:48:01

Από την εφημερίδα "Χανιώτικα νέα"