Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Ημερίδα "Τουρισμός και Οικολογία"

Χανιά, Σάββατο 4 Οκτωβρίου, Αίθουσα ΤΕΕ, Νεάρχου 29
Στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για έναν πραγματικά αειφορικό Τουρισμό, οι Οικολόγοι Πράσινοι, διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Τουρισμός & Οικολογία» στα Χανιά, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου (Αίθουσα Τ.Ε.Ε., Νεάρχου 29, έναρξη 9:30 πμ) με συμμετοχή πληθώρας εκπροσώπων τοπικών, τουριστικών και περιβαλλοντικών φορέων, γνωστών ακαδημαϊκών και επαγγελματιών.
Η εκδήλωση, που είναι ανοικτή για το κοινό και τους φορείς, στοχεύει στην κριτική αποτίμηση του κυρίαρχου ελληνικού τουριστικού μοντέλου, στην διαμόρφωση ενός εναλλακτικού μοντέλου οικολογικά βιώσιμου τουρισμού σ΄ αυτή την εποχή της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής αφύπνισης, στην ανασκόπηση και την υποστήριξη του αγώνα οικολογικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών ενάντια σε φαραωνικά τουριστικά σχέδια όπως το «Κάβο Σίδερο» και η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, αλλά και στην συν-διαμόρφωση των θέσεων των ΟΠ μέσα από διάλογο με κοινωνικούς φορείς και πολίτες. Η εκδήλωση ακολουθεί ανάλογη παρέμβαση στην Πύλο της Μεσσηνίας τον Ιούλιο, ενώ προγραμματίζεται αντίστοιχη στην Σάμο, στις 20 Οκτωβρίου.

Ο Τουρισμός αποτελεί πολυσύνθετο κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό φαινόμενο το οποίο διαμορφώνει όχι μόνο την εικόνα της χώρα μας, αλλά και την ίδια τη χώρα μας. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες της χώρας, αλλά δυστυχώς και η κυβέρνηση, παρακολουθούν αμήχανοι την σταθερή κατρακύλα του Ελληνικού Τουρισμού χρόνο με το χρόνο, προς τον ευτελισμό, τον εκχυδαϊσμό, τη βία, την ισοπεδωτική ομοιομορφία, την υποβάθμιση του φυσικού πλούτου, την σπατάλη των φυσικών πόρων, τον γιγαντισμό και την αστικοποίηση πολλών περιοχών, περιλαμβανομένων και των νησιών, και την απώλεια ευκαιριών ουσιαστικής βιώσιμης και αυτό-τροφοδούμενης ανάπτυξης του τουρισμού και της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Παρά τις αντιξοότητες, οάσεις πραγματικά αειφορικού τουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό του τόπου επιβιώνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υποστηριχθούν και να αποτελέσουν φορείς καλών παραδειγμάτων για αλλαγή συνολικά του τουριστικού μοντέλου στη χώρα μας! Καθώς σημαντικά τμήματα τόσο των τοπικών κοινωνιών και φορέων όσο και του τουριστικού τομέα φαίνεται ότι αρχίζουν να αναζητούν μια διαφορετική πορεία στον τουρισμό, αξίζει να συνεργαστούμε και να αποτελέσουμε από κοινού μια δύναμη που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα ανοίξει οικολογικά βιώσιμα μονοπάτια.

Πληροφορίες: Αντώνης Πετρόπουλος, τηλ.6947127279, e-mail: a@ecoclub.com
Γιώργος Τσέκος, τηλ. 6933370458, e-mail:.
tse2100@yahoo.gr

Επείγουσα η ανάγκη αλλαγής του κυρίαρχου τουριστικού μοντέλου της Ελλάδας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) ζητούν γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης, προς ένα Τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον, που δεν θα τσαλαπατά τις προστατευόμενες περιοχές, τους νόμους και το σύνταγμα, που δεν θα φοροδιαφεύγει, που θα σέβεται και θα ωφελεί πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες και θα συνδέεται με άλλες βιώσιμες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, που θα βασίζεται στην ποιότητα και τη μόρφωση, και όχι στην εκμετάλλευση ανηλίκων και μεταναστών, που θα δημιουργεί ουσιαστικές θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για όλους, που δεν θα βάζει τον αγρότη να κουρεύει το γκαζόν ή να κουβαλάει τα μπαστούνια του γκολφ. Προς ένα μη-ενεργοβόρο Τουρισμό που δεν θα στηρίζεται στην υπερκατανάλωση αλλά στην εξοικονόμηση αγαθών και πολύτιμων φυσικών πόρων όπως το νερό, που δεν θα εντείνει τις ήδη ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ερημοποίηση, αλλά θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Οι πρόσφατες ανθρώπινες τραγωδίες στη Μύκονο αλλά και στη Σαντορίνη – όπου ακόμα βρίσκεται το επικίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον κουφάρι του ναυαγίου του Sea Diamond - δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είναι η κορυφή του παγόβουνου, σημάδια ενός μοντέλου τουρισμού που μετατρέπεται από ευκαιρία σε κατάρα για τις τοπικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι τουριστικών περιοχών γίνονται μάρτυρες ή ακόμα και θύματα (βλέπε Ομαλός, Μάλια, Χερσόνησος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα) εκτρόπων από έναν ανερχόμενο υπόκοσμο και από μια Πολιτεία που τον ανέχεται. Μετά την καταστροφή των ελληνικών πόλεων και την υποβάθμιση των παράκτιων αστικών περιοχών, η επέλαση του τσιμέντου, του εύκολου χρήματος και των καταναλωτικών συνηθειών μιας μη βιώσιμης συμπεριφοράς απειλεί με πλήρη κατάρρευση τις φυσικές περιοχές που έχουν απομείνει, τις παράκτιες περιοχές και τα νησιά μας, που τείνουν να μετατραπούν σε προάστια Ελληνικών και Ευρωπαϊκών πόλεων με την μετατροπή τους σε περιοχές παραθεριστικής κατοικίας κατοίκων κυρίως υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. Φαινόμενα που υποτίθεται μας ωθούν να εγκαταλείψουμε έστω και για λίγο τις απάνθρωπες πόλεις (μποτιλιάρισμα, φασαρία, ρύπανση, σκουπίδια, εκνευρισμός, βία), τείνουν να γίνουν καθεστώς τον Αύγουστο σε πολλά, κάποτε ήσυχα και γαλήνια μέρη, με αντίτιμο, μάλιστα, την αστρονομική άνοδο των τιμών γης και καταναλωτικών αγαθών. Την ίδια ώρα που τα υπουργικά χείλη εκφέρουν πανηγυρικούς περί αειφορικού τουρισμού, νομίζοντας ότι αποτελεί απλώς το μαγικό πράσινο ραβδί για την περίφημη «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», οικονομικά συμφέροντα με τη στήριξη τοπικών παραγόντων και βουλευτών κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να λεηλατήσουν ακόμη και προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων ΦΥΣΗ 2000, όπως την Στροφυλιά στην Πελοπόννησο, το Λαφονήσι στα Χανιά και τα Σεϊτάνια στη Σάμο.

Παρά τις αντιξοότητες, οάσεις πραγματικά αειφορικού τουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό του τόπου επιβιώνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υποστηριχθούν και να αποτελέσουν φορείς «καλών παραδειγμάτων» για την αλλαγή συνολικά του τουριστικού μοντέλου στη χώρα μας! Αντί να επιδοτούνται, άμεσα και έμμεσα, πολυεθνικοί όμιλοι-οδοστρωτήρες, αντί να ξεπουλιέται η γη και ο Τουρισμός της χώρας μέσω συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών που δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στα νησιά και τις φυσικές περιοχές, αντί να προωθούνται με γενναίες επιδοτήσεις φαραωνικά έργα ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, Κάβο Σίδερο στο Λασίθι, Νηές στο Βόλο, Αγρο-τουριστική επένδυση στην Αταλάντη), κοντόφθαλμων και μεσοπρόθεσμα καταστροφικών μοντέλων ανάπτυξης, αντί να δημιουργούνται συνεχώς νέα αεροδρόμια για τσάρτερ και νέοι αυτοκινητόδρομοι ενώ παραμελούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να (υπο)στηριχθεί η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Τουρισμού, η οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι θα μπορέσει αφενός να συνδεθεί με ήπιες, Περιβαλλοντικά συμβατές μορφές τουρισμού που θα αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε περιοχής και αφετέρου να πετύχει υψηλές οικολογικές αποδόσεις, με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και συμπεριφορών για εξοικονόμηση νερού και πρώτων υλών, για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας. Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων, είναι και η – μέσω αυτής της πολιτικής - δημιουργία ισχυρών «συμφερόντων» και εργαλείων διατήρησης και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού και πολιτισμικού μας πλούτου μακροχρόνια, η δημιουργία πραγματικά βιώσιμων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων και η οικολογικά – κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.
Το φυσικό περιβάλλον, τα μονοπάτια, η τοπική αρχιτεκτονική, το αγροτικό τοπίο, ο κοινωνικός ιστός της ελληνικής υπαίθρου, ο οικογενειακός χαρακτήρας του τουρισμού, η αυθεντικότητα, οι παραδόσεις, η διατροφή, το ελληνικό μέτρο, αποτελούν – αν και υποτιμώνται - τον πραγματικό μαγνήτη για τα (ήδη πολλά) εκατομμύρια επισκεπτών. Ο μιμητισμός παρωχημένων προτύπων, όπως τα γκολφ σε άνυδρες και άλλες περιοχές, η υπερβολή και η χλιδή σε περιοχές που ανέδειξαν κάποτε τον πολιτισμό του μέτρου και της ποιότητας, οι περίκλειστες μεγάλες τουριστικές μονάδες, αλλά και τα ποτά «μπόμπες», οι μπράβοι, ο σεξοτουρισμός, τα φτηνά πακέτα που δεν αφήνουν τίποτε, ή η εργοδοτική ασυδοσία δεν προσφέρουν πραγματικά στην κοινωνία και την οικονομία. Ας αφήσουμε το γκαζόν, τη χλιδή, τις τρύπες του γκολφ και τις τρύπες στο νερό σ’ αυτούς που δεν έχουν κάτι άλλο να αναδείξουν.
Πρέπει η Κυβέρνηση, αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον Τουρισμό ως μία ακόμα βιομηχανία, και μάλιστα «βαριά», η οποία συνεισφέρει με κάποιο μαγικό τρόπο ‘αόρατα’ δισεκατομμύρια και δεν απαιτεί ιδιαίτερη υπουργική ενασχόληση παρά κοσμητικές παρεμβάσεις και κοσμικές εκδηλώσεις. Ας διδαχθεί από τα λάθη άλλων τουριστικών χωρών όπως η Ισπανία αλλά και η γειτονική Βουλγαρία που τώρα γκρεμίζουν! Και ας βοηθήσουν να οικοδομηθεί ένας μοντέλο τουρισμού που μας αρμόζει, που να αναδεικνύει αντί να καταστρέφει, να αναβαθμίζει αντί να υποβαθμίζει, να σέβεται αντί να στρεβλώνει, να αξιοποιεί αντί να απαξιώνει. Καθώς σημαντικά τμήματα τόσο των τοπικών κοινωνιών και φορέων όσο και του τουριστικού τομέα φαίνεται ότι αρχίζουν να αναζητούν μια διαφορετική πορεία στον τουρισμό, αξίζει να συνεργαστούμε και να αποτελέσουμε από κοινού μια δύναμη που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα ανοίξει οικολογικά βιώσιμα μονοπάτια.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Υπάρχει και η Ειδική Αγωγή

Τις μέρες αυτές χιλιάδες νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται στα σχολεία. Υπάρχουν όμως και κάποια σχολεία που δεν πρόκειται να δουν νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Είναι τα σχολεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα ειδικά σχολεία, τα οποία εδώ και χρόνια η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να διορίσει άμεσα εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και να φροντίσει για τις απαραίτητες δαπάνες, την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό των σχολείων και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την ομαλή ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή περιλαμβάνει θετικές διακηρύξεις όπως η υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, η ένταξή τους σε σχολεία γενικής αγωγής και η πρόβλεψη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Ο στόχος της κοινωνικής ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και της ένταξής τους σε σχολεία γενικής αγωγής είναι θετικός. Είναι λάθος όμως να κλείσουν όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής. Πρέπει να υπάρχει ποικιλία επιλογών για τους γονείς. Από την άλλη είναι θετικό να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με ειδικές ανάγκες σε σχολεία γενικής αγωγής, ώστε να σπάσει η απομόνωση και ο κοινωνικός ρατσισμός και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος στόχος χρειάζονται οι απαραίτητες δαπάνες, η κατάλληλη υποδομή, ο εξοπλισμός, το προσωπικό σε όλα τα σχολεία και η απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
· Δαπάνες: Οι δαπάνες για την Παιδεία παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, από τις χαμηλότερες διεθνώς.
· Υλικοτεχνική υποδομή: Πρέπει να τροποποιηθούν κατάλληλα τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια και να υπάρξει πρόβλεψη στο σχεδιασμό όλων των νέων σχολικών κτιρίων, ώστε να μπορούν να δέχονται παιδιά με ειδικές ανάγκες (π.χ. ράμπες).
· Εξοπλισμός: Όλα τα σχολεία πρέπει να εφοδιαστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ειδικοί υπολογιστές και λογισμικό για παιδιά με ειδικές ανάγκες, βιβλία και γραφομηχανές Μπράιγ για τυφλά παιδιά κλπ).
· Προσωπικό: Διορισμός κατά προτεραιότητα μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, γιατί εδώ και χρόνια (από την εποχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) διορίζονται μονίμως …αναπληρωτές και ωρομίσθιο προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται το πτυχίο ειδικής αγωγής και να εξισώνεται με σεμινάρια, όπως γίνεται με το νέο νόμο. Πρέπει επίσης να τοποθετηθούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία, να στελεχωθούν τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) κάθε νομού που σήμερα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί μήνες ή και χρόνια η εξέταση ενός παιδιού και η διάγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής πάνω σε θέματα ειδικής αγωγής σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να διδάξουν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Προγράμματα κατά του ρατσισμού κι υπέρ της συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων πρέπει να προωθηθούν σε όλα τα σχολεία.
· Επιμόρφωση: Ενιαίο πτυχίο ειδικής αγωγής κι όχι υπερεξειδίκευση. Οι σχολές ειδικής αγωγής να δίνουν πολύπλευρη μόρφωση, για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζουν διαφορετικές περιπτώσεις. Να υπάρχουν πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών σε σχολεία και ιδρύματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι όπως η ποικιλότητα στη φύση είναι δείγμα υγείας και ισορροπίας ενός οικοσυστήματος, έτσι και η ποικιλία στη σχολική τάξη είναι κέρδος και όφελος για όλα τα παιδιά, είτε έχουν είτε δεν έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είτε προέρχονται από διαφορετικές χώρες, είτε μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Με μικρούς αριθμούς μαθητών σε κάθε τμήμα και την κατάλληλη παιδαγωγική αντιμετώπιση και υποστήριξη, η ποικιλία σε μια σχολική τάξη είναι δύναμη και ελπίδα ειρηνικής συνύπαρξης σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η Εκτελεστική Γραμματεία.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Εφιάλτες των Οικολόγων Πράσινων επαληθεύονται με τις συγκρούσεις στον Καύκασο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με θλίψη πληροφορούνται τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στον Καύκασο ανάμεσα στην Ρωσία και την Γεωργία και εκφράζουν τη λύπη τους ιδιαίτερα για τους άμαχους θύματα του πολέμου. Κάνουν έκκληση σε όλες τις πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες για να δοθεί δίοδος στον διάλογο και τις διπλωματικές λύσεις. Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνουν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ασφάλεια, περισσότεροι άμαχοι χάνονται, περισσότεροι πρόσφυγες αγωνίζονται να επιβιώσουν.

H προσπάθειά της Γεωργίας να ελέγξει με βία την αποσπασθείσα Νότια Οσετία ήταν ένα τραγικό σφάλμα αλλά και η αντίδραση από πλευράς του Ρωσικού στρατού είναι όχι μόνο παράνομη αλλά και δυσανάλογη από κάθε άποψη, με αποτέλεσμα η φρίκη αυτής της αδικαιολόγητης σύγκρουσης να εκτοξευθεί σε νέα ύψη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίηση κοινών πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την βοήθεια προς τους αμάχους αλλά και για την εξεύρεση μόνιμης λύσης για την επίλυση του προβλήματος. Η διατήρηση των συνόρων και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων πρέπει ναι είναι η βάση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Παρότι ο πόλεμος αυτός φαίνεται να έχει πολλές και περίπλοκες αιτίες όπως ο νέος γεωστρατηγικός ρόλος της Ρωσίας και η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν παρά να σκεφθούν ότι επαληθεύονται μερικοί από τους χειρότερους εφιάλτες τους για τους οποίους έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα.

Σήμερα και σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία έχουν μειωθεί παγκοσμίως οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι. Αυτό όμως δεν ισχύει σε περιοχές όπου περνούν αγωγοί ή υπάρχει πετρέλαιο και στις οποίες παρουσιάζεται τάση αύξησης των ένοπλων συρράξεων, κάτι που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον, από την Μέση Ανατολή μέχρι την Αρκτική, για όσο η ανθρωπότητα διατηρεί τη δίψα της για όλο και περισσότερα ορυκτά καύσιμα.

Άσχετα με το αν στην προκείμενη περίπτωση οι αγωγοί αποτελούν ή όχι την καθοριστική αιτία του πολέμου, η παρουσία τους δημιουργεί ένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο που αποδεδειγμένα ευνοεί τις αναφλέξεις.

Πέρα λοιπόν από την ευχή μας να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες για να βρεθεί ειρηνική διέξοδος από την κρίση, βλέπουμε πως αν δεν δρομολογήσουμε άμεσα την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, ίσως μας ξαφνιάσουν πολλές ακόμη συγκρούσεις και θρηνήσουμε κι άλλους αμάχους τόσο κοντά μας όπως τώρα όσο και μακριά μας.

Ο δρόμος προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πλέον μονόδρομος. Μια ενεργειακή επανάσταση είναι απαραίτητη και ουσιαστική για την προστασία όχι μόνο του κλίματος αλλά και της διεθνούς ειρήνης. Ας ξεκινήσουμε τώρα.

Εκφράζουμε εδώ την αλληλεγγύη μας με όλα τα θύματα της σύγκρουσης και την υποστήριξή μας προς το Πράσινο Κόμμα της Γεωργίας που έχει αγωνιστεί ακατάπαυστα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη σε μια χώρα όπου αυτές οι αξίες δεν έχουν ακόμη εδραιωθεί.
Η Εκτελεστική Γραμματεία

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Όχι στο διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Νότια Κρήτη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο της Μεσσαράς, διότι είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό περιβάλλον της νότιας Κρήτης και στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πεδιάδα, ο κόλπος της Μεσαράς και η ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν σπουδαίες προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως η μεγάλη γεωργική δυναμική, η μοναδική αρχαιολογική σπουδαιότητα και οι άφθονοι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, αφήνονται εδώ και δεκαετίες στην υποβάθμιση. Σαν χαριστική βολή έρχεται η επαπειλούμενη εγκατάσταση του τερατώδους έμπνευσης, διαμετακομιστικού σταθμού στη Νότια Κρήτη με σκοπό να μετατρέψει την πεδιάδα και τον κόλπο της Μεσαράς σε βιομηχανική περιοχή μεγάλης έντασης. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα άγριας, καταστροφικής και στρεβλής ανάπτυξης που μπορεί να ωφελήσει μόνο τις μεγάλες εταιρείες μεταφορών και κανέναν άλλο και που δυστυχώς, παρά την ξεκάθαρη άρνηση της τοπικής κοινωνίας να το δεχτεί, εξακολουθεί να προωθείται συστηματικά από τον πρώην (!) Υπουργό Ναυτιλίας και στελέχη του Ο.Λ.Η..

Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου διαμετακομιστικού σταθμού, για την περιοχή της Μεσαράς θα είναι δραματικές. Εκτός του ότι θα δημιουργηθεί μια απέραντη βιομηχανική ζώνη, με γερανούς, αποθήκες καυσίμων, εγκαταλειμμένα κοντέινερ με κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, με κατακόρυφη αύξηση των πληθυσμών των ποντικιών (βλέπε προβλήματα Δραπετσώνας), με δημιουργία κακόφημων μπαρ για την «εξυπηρέτηση» των πληρωμάτων των γιγαντιαίων πλοίων το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή αφού η εμπειρία όπου λειτουργούν τέτοιοι σταθμοί, απασχολούνται κυρίως εργαζόμενοι που μεταφέρονται από τρίτες χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται φτηνό εργατικό δυναμικό.

Οι επιπτώσεις όμως δεν θα μείνουν μόνο στη Μεσαρά. Για παράδειγμα, ένα ναυτικό ατύχημα, από αυτά που συμβαίνουν συχνά, θα επηρεάσει μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων ολόκληρη τη νότια Κρήτη, ενώ το ίδιο το έργο θα απειλήσει με διάβρωση τις ακτές τουλάχιστον ως τα Μάταλα όπως δείχνουν οι μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού θα ανοίξει μια «κερκόπορτα» στην Κρήτη. Είναι γνωστό σε όλους ότι ήδη πολλά αγροτικά προϊόντα προέρχονται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έστω με την ισχνή θαλάσσια σύνδεση που υπάρχει σήμερα, φαντάζεται και ο πιο αδαής τι θα προκύψει με τον ελλιμενισμό δεκάδων εμπορικών πλοίων σε βάρος των προϊόντων του νησιού μας; Αναφερόμαστε στα κηπευτικά, τα πορτοκάλια, αλλά ακόμη και στα λιπάσματα, τους σπόρους κλπ Τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως και αυτό της μετατροπής ενός προστατευόμενου βιότοπου χιλιάδων στρεμμάτων στα Μάταλα σε βίλες και γήπεδα γκολφ, απειλούν το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους, τα αποθέματα νερού της περιοχής και οξύνουν το ήδη σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν κρίσιμη την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τοπικές συνελεύσεις. Καλούμε τους πολίτες της Κρήτης να αρνηθούν μια τέτοια ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη», να συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία του οικολογικού κινήματος της Κρήτης και να αγωνιστούν για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη που θα βασίζεται στον πραγματικό πλούτο του νησιού που είναι η φύση, ο πολιτισμός και οι προοπτικές της βιολογικής γεωργίας και του ήπιου τουρισμού.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Να σταματήσουμε τη λογοκρισία του Ίντερνετ στην Κίνα


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να αντιδράσουν άμεσα για να σταματήσει η λογοκρισία στο Ίντερνετ που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδινε πριν 7 χρόνια, όταν αναλάμβανε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Δικτυακοί τόποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και η αναζήτηση οποιουδήποτε δικτυακού τόπου που η διεύθυνση του περιλαμβάνει αναφορά στο Θιβέτ, έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα, εμποδίζοντας έτσι και τη δουλειά των δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κίνα για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν πληροφορίες από ρεπορτάζ σχετικά με τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και το Θιβέτ.

Επτά χρόνια πριν, όταν η Κίνα διεκδικούσε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008, είχε υποσχεθεί πλήρη ελευθερία για τους δημοσιογράφους. Τώρα, λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τα φαντάσματα της λογοκρισίας στο Ίντερνετ, του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας των συγκεντρώσεων και της ελευθερίας της έκφρασης έκαναν απειλητικά την εμφάνισή τους, μαζί με το πρωτοφανές νέφος της πόλης του Πεκίνου που αναγκάζει πολίτες και αθλητές να κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους: Η άνοδος της Κίνας στο διεθνές προσκήνιο βασίζεται στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταστροφή της φύσης, στη διαφθορά των κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων, στην κατάπνιξη κάθε διαφορετικής άποψης ή διαμαρτυρίας, στην εκμετάλλευση των εργατών που συχνά δουλεύουν ατέλειωτα ωράρια σε εργοστάσια κάτεργα.

Έρευνες στα κινεζικά εργοστάσια που παράγουν προϊόντα με τον λογότυπο της Ολυμπιάδας αποκάλυψαν παιδική εργασία, υπέρβαση ωραρίων, χαμηλά μεροκάματα και παραβίαση της κινέζικης εργατικής νομοθεσίας:
· Εργάτες που δουλεύουν με το κομμάτι πληρώνονται ως και 57% λιγότερο από το κατώτερο ημερομίσθιο.
· Εργάτες που δουλεύουν με την ώρα πληρώνονται ως και 35% λιγότερο από το κατώτερο ημερομίσθιο.
· Σε μερικά εργοστάσια παρατηρήθηκαν ωράρια από τις 7.30 το πρωί ως τις 11.30 το βράδυ!
· Άδειες μητρότητας που προβλέπονται από τη νομοθεσία δε δίνονται.
· Στα εργοστάσια της εταιρείας Yue Wong Cheong στη Shenzen που παράγει 50 διαφορετικά είδη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατόπιν άδειας, εργάτες πληρώνονται με το μισό του κατώτατου μισθού και δουλεύουν 13 ώρες ημερησίως, υπάρχουν προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας κ.ο.κ.

Για πολλά από αυτά δεν ευθύνεται μόνο η κινεζική κυβέρνηση αλλά και εταιρείες αθλητικών ειδών και δυτικές πολυεθνικές που έχουν ανοίξει εργοστάσια στην Κίνα για να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά μεροκάματα και την ανυπαρξία συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και κανόνων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της φύσης.

Καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες που γίνονται στο διαδίκτυο
· Για τη λογοκρισία στο Ίντερνετ www.thepetitionsite.com/takeaction/287767058?z00m=15993560
· Για τα δικαιώματα των εργατών και τις συνθήκες εργασίας http://www.playfair2008.org/
· Για τα ανθρώπινα δικαιώματα http://www.amnesty.gr/


Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης