Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Αφήστε κάτω τα όπλα - Επίλυση του Παλαιστινιακού τώρα!

Τι άλλο παρά απέχθεια προκαλούν οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας των αυτόνομων Παλαιστινιακών Εδαφών. Οι πράξεις αυτές του Ισραήλ προδίδουν μια ξεκάθαρη απόφαση να ενταθεί η κρίση στην πολύπαθη περιοχή, καθώς και να ενταχθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα στην εσωτερική προεκλογική περίοδο του κράτους του Ισραήλ. Οι νεκροί των αεροπορικών επεμβάσεων ξεπέρασαν τους 320 και οι τραυματίες τους 1700, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσθέτουν τη φωνή τους, σε όσους καταδικάζουν την φονικότατη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα .Αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για την επίλυση της κρίσης, είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του Ισραήλ. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει για την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, πολύ περισσότερο αμάχων. Καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη, Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή και διοίκηση της Χαμάς να επιδείξουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη με γνώμονα πάντα το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να αφήσουν κάτω τα όπλα. Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τώρα την στρατιωτική επίθεση, να άρει την πολιορκία και την συλλογική τιμωρία που επιβάλλει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Καλούμε την Ε.Ε. να αναστείλει την εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ μέχρι αυτό να λήξει την κατοχή του στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να προχωρήσουν σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη οριστικής και βιώσιμης λύσης με εξασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης και αξιοπρέπειας των πολιτών των δύο λαών. Καλούν τους εμπλεκόμενους διεθνείς φορείς και κράτη να απαιτήσουν την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εμμένουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και καλούμε να σταματήσει η ανθρώπινη τραγωδία στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ζητάμε να ιδρυθεί βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα τμήμα της Ιερουσαλήμ. Να εξασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους των παλαιστινιακών αρχών που έχουν απαχθεί και φυλακισθεί. Η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση της Γάζας και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Παλαιστινίων.

Ζητάμε να εγγυηθεί η διεθνής κοινότητα τα σύνορα και την ασφάλεια του Ισραήλ μέσα στο πλαίσιο επίλυσης του Παλαιστινιακού και να προχωρήσει η γενικότερη περιοχή σε αφοπλισμό κινούμενη σ’ ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής κι όχι των αδίστακτων πολιτικών συμφερόντων που κυριαρχούν στην πολυετή διαμάχη και αυτές των εμπόρων όπλων. Όσο το Παλαιστινιακό μένει άλυτο, τόσο η πληγή θα μετατρέπεται σε γάγγραινα για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς, δίνοντας τροφή σε κηρύγματα μίσους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν σε όλη την Ελλάδα στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Στα Χανιά η Συντονιστική Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης Χανίων των Οικολόγων Πράσινων καλεί σε συμμετοχή στην αντιπολεμική συγκέντρωση στην Πλατεία Αγοράς, σήμερα Τρίτη 30-12-2008, στις 6 μ.μ.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Πανώ από νέους στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ΝΕΤ

ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Όποιος παρακολουθεί από τα ΜΜΕ την εξέγερση της νεολαίας αυτές τις μέρες, θα εντοπίσει ορισμένες λέξεις – κλειδιά στην περιγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται:


Καταστροφές: Δε συμφωνούμε με τις καταστροφές, οι οποίες όμως σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που συσσωρεύει οργή ιδιαίτερα στους νέους. Βλέπουν μπροστά τους ένα μέλλον θολό από το νέφος, την ανεργία και την εξάπλωση της φτώχειας, την αυθαιρεσία των ισχυρών της πολιτικής και της εξουσίας. Ακριβώς όπως και με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που η καταστροφή ήταν μείγμα ανικανότητας της κυβέρνησης της ΝΔ και αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ να μην προστατευτούν τα δάση μας και οι περιοχές NATURA 2000 (σε ολόκληρη την Κρήτη λειτουργεί μόλις ένας φορέας διαχείρισης για την προστασία μιας τέτοιας περιοχής) για την εξυπηρέτηση ποικιλώνυμων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία βλέπουμε ανάγλυφα και στην προσπάθεια μπλοκαρίσματος της μελέτης διαχείρισης και της προστασίας της περιοχής του Λαφονησιού, στις αλλεπάλληλες απόπειρες ξεπουλήματος του δάσους και των παραλιών των Αγίων Αποστόλων κ.ο.κ. Εκεί να δείτε καταστροφές που ετοιμάζουν τα γνωστά – άγνωστα οικονομικά συμφέροντα που τρέφονται από την καταστροφή της φύσης!


Λεηλασίες: Είδαμε και εικόνες λεηλασίας καταστημάτων από εξαθλιωμένους μετανάστες και κουκουλοφόρους. Όμως όπως ακριβώς καταδικάζουμε αυτές τις λεηλασίες, θα έπρεπε να καταδικάζουμε και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, το ξεπούλημα του ΟΤΕ σε γερμανική εταιρεία, των λιμανιών στους Κινέζους, της Ολυμπιακής σε ιδιώτες, των οικοπέδων που προορίζονταν για ακτήμονες σε καλογέρους του Βατοπεδίου και συνεργαζόμενους με αυτούς επιχειρηματίες που χτίζουν βίλες και μεζονέτες. Για τη λεηλασία των καταστημάτων είδαμε συλλήψεις. Για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου θα δούμε καμία; Θυμίζουμε ότι για τη διαβόητη υπόθεση του Βατοπεδίου, ουδείς έχει συλληφθεί ακόμη. Παράλληλα, στο Λασίθι επιχειρείται η λεηλασία του νερού και των άλλων φυσικών πόρων περιοχής 26.000 στρεμμάτων που διεκδίκησε η Μονή Τοπλού και την παραδίδει σε ξένη εταιρεία για να φτιαχτούν γήπεδα γκολφ, πισίνες, τουριστικά χωριά κλπ, με άμεση συνέπεια να στερηθούν το νερό πρώτα οι αγρότες κι ύστερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που ήδη απειλείται με ερημοποίηση. Αυτές κι αν είναι λεηλασίες!


Ατιμωρησία των ενόχων: Αυτοί που τα σπάνε τις μέρες αυτές αντλούν τη «νομιμοποίησή» τους στα μάτια της νεολαίας και πολλών άλλων, ακριβώς από την ατιμωρησία των ενόχων για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από καλογέρους, επιχειρηματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς, από την ατιμωρησία των ενόχων όπως στην περίπτωση των αστυνομικών της «ζαρντινιέρας», της απαγωγής Πακιστανών κ.ο.κ. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη είναι πλήγμα στο κράτος δικαίου.


Ανασφάλεια των πολιτών: Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι όμως βιώνουν ήδη εδώ και χρόνια την υποχώρηση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε. Η μεγαλύτερη ανασφάλεια προκύπτει από το μέλλον του ωρομίσθιου των 600 ευρώ που προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση κι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, για την οποία μάλιστα θέση θα πρέπει να παρακαλάς τους κομματάρχες του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, και θα είσαι ανά πάσα στιγμή αναλώσιμος, μιας και δεν πρόκειται για μόνιμη θέση. Αν συμπληρώσει κανείς και τη γενικότερη ανασφάλεια από την έλλειψη δομών δημόσιας υγείας, τη γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας, την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, το οξυγόνο, τους χώρους πρασίνου και τους ελεύθερους χώρους που εξαφανίζονται στις πόλεις που φτιάχνουμε για τα παιδιά μας, την απειλή των πυρηνικών και της εμπλοκής μας σε πολέμους ανά τον κόσμο, το άγνωστο μέλλον με την εισαγωγή στη διατροφή μας μεταλλαγμένων τροφών για χάρη κάποιων πολυεθνικών, τότε ιδού η κοινωνία της γενικευμένης ανασφάλειας.


Η νεολαία δίκαια οργίζεται (και δεν είναι μόνο αυτή οργισμένη σήμερα), όταν βλέπει μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που βρίσκουν 28 δισεκατομμύρια για να προσφέρουν στις τράπεζες και την ίδια στιγμή προσφέρουν άθλια σχολεία, καμένα δάση, ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, δουλειά ωρομισθίου των 600 ευρώ στους τυχερούς, κρατική βία και σφαίρες ακόμη σε όποιον απλά αντιμιλήσει.


Αν πράγματι θέλουν να εκτονωθεί η κρίση, τότε θα πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να δώσουν μια θέση στη νεολαία, να δώσουν ένα όραμα για το μέλλον. Κι όραμα δεν είναι ο μπάρμπας στην Κορώνη, το γλείψιμο κι η υποταγή, οι επιχορηγήσεις στους πλούσιους και τα ψίχουλα στους φτωχούς. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν πρέπει να πάρουν κρατικά χρήματα με οποιαδήποτε δικαιολογία, αλλά, αντίθετα, οφείλουν να δώσουν πίσω στην κοινωνία από τα κέρδη τους για τη δημόσια Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, για την προστασία της φύσης.


Υπάρχει λύση, και δεν είναι άλλη από την ειρηνική και μη βίαιη ενεργοποίησή μας για την αλλαγή αυτής της κοινωνίας. Η ενεργός συμμετοχή των νέων, το άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου μαζί τους, η καθιέρωση θεσμών συμμετοχής τους στη λήψη των αποφάσεων στο σχολείο, τη γειτονιά, την κοινωνία γενικότερα, η καθιέρωση της ψήφου από τα 16 χρόνια, είναι μερικές από τις αλλαγές που μπορούν να δώσουν ειρηνική διέξοδο στη σημερινή κρίση.


Φώτης Ποντικάκης


Συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων στα Χανιά

Η απεργία πείνας των μεταναστών έληξε νικηφόρα

Η απεργία πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά, έληξε σήμερα (7 Δεκεμβρίου 2008) με μια μεγάλη σε μέγεθος και εμβέλεια νίκη των απεργών, που έχει να κάνει με τη δέσμευση από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για χορήγηση Άδειας Παραμονής και Εργασίας στους 15.
Η τελική έκβαση της υπόθεσης πήρε την παραπάνω μορφή αργά χτες βράδυ στην Αθήνα, όπου με συντονισμένες προσπάθειες της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης είχε καλεστεί κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κινητοποίηση, η οποία στηρίχθηκε από μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, φοιτητικούς συλλόγους κι από δεκάδες άλλους αλληλέγγυους εργαζόμενους από την Αθήνα προχώρησε με ανυποχώρητη στάση σε ολοήμερη διαμαρτυρία στην είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η πίεση του ανυποχώρητου αγώνα των Απεργών Πείνας, που θυσιάζουν τη ζωή τους για τα δικαιώματα όλων των μεταναστών, το δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης, που στήριξε τους απεργούς στον αγώνα τους, η κρίσιμη αρωγή αλληλέγγυων δικηγόρων, που στήριξαν νομικά τα αιτήματά τους και οι παρεμβάσεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό, όσο και έξω απ' το κοινοβούλιο βουλευτών και πολιτικών φορέων, ανάγκασαν τον Υπουργό Εσωτερικών, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, να δεσμευτεί μπροστά σε εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ότι θα χορηγηθεί Άδεια Παραμονής και Εργασίας στους 15.Η πιο κρίσιμη όμως δύναμη και άσκηση πίεσης προς την πολιτική εξουσία, ήταν αυτή που έβγαινε επιτακτικά και χτες, όπως και κάθε μέρα από την έναρξη της απεργίας, από την αποφασιστικότητα, την αγωνιστική δύναμη και την αξιοπρέπεια των 15 απεργών πείνας. Αυτό ήταν που ενίσχυε την αλληλεγγύη, κι αυτό έκρινε τελικά την έκβαση.Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ...και λέμε "κυρίως δική τους" γιατί μέσα στο μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που ζήσαμε όλοι αυτές τις μέρες στα Χανιά, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ή να παραβλέψει :
– τους εκατοντάδες μετανάστες και τη μάχη που έδωσαν καθημερινά στο πλευρό των 15 αγωνιστών, ακοίμητοι φρουροί και συμπαραστάτες για 26 μέρες και νύχτες. – την αποφασιστική και μαχητική στάση και συμβολή των τοπικών δυνάμεων της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, του αντιρατσιστικού χώρου και των οικολόγων (άσχετα με τη σειρά παράθεσης), που μπήκαν μπροστά από την αρχή αυτής της υπόθεσης. – την συγκινητική στήριξη με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και δράσεις δεκάδων φορέων (πολιτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων κομμάτων και ομάδων, μεταναστευτικών κοινοτήτων, νομικού κόσμου, σωματείων, συνδικάτων και ομοσπονδιών εργαζομένων, πολιτιστικών και οικολογικών συλλογικοτήτων) από τα Χανιά, την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. – και τέλος των χιλιάδων πολιτών που στα Χανιά και αλλού, στήριξαν με τον τρόπο τους ο καθένας, αυτόν τον αγώνα. Είτε στο δρόμο σε κινητοποιήσεις, πορείες και καταλήψεις αλληλεγγύης, είτε με υπογραφές συμπαράστασης και οικονομική ενίσχυση, είτε με προσφορές ειδών, είτε με προσωπικές επισκέψεις και ψυχολογική στήριξη των απεργών.
Θα ήταν δε παράβλεψη, αν δεν αναφέραμε εδώ (άσχετα με τυχόν διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τα κίνητρά τους), την θετική (μη εχθρική τουλάχιστον) στάση που επέδειξαν απέναντι στην απεργία, οι τοπικές εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και τη σημαντική στήριξη μεγάλης μερίδας δημοσιογράφων από πανελλαδικά, αλλά κυρίως τοπικά, ΜΜΕ.
Η δικαίωση του αγώνα των απεργών μεταναστών, μετά από 26 μέρες απεργίας πείνας, - παρότι δεν καλύπτει τους αρχικούς στόχους και τα αιτήματα που έθεσαν οι 15 με την πολιτική αυτή πράξη τους, που ήταν η με νομοθετική ρύθμιση αποκατάσταση της ομηρίας και αδικίας σε βάρος χιλιάδων οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα -, αποτελεί μεγάλη νίκη, ρήγμα στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και τις οδηγίες (ντιρεκτίβες) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος ένα σαφές μήνυμα σε όλους (έλληνες, μετανάστες, κεντρική εξουσία) που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι :
Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑκαι ότι Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ...ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ
Η απεργία πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά έληξε. Ο δρόμος όμως άνοιξε και η καθημερινότητα και η ζωή των μεταναστών από σήμερα στα Χανιά, θα είναι πολύ διαφορετική απ' όσο ήταν χτες.Ο αγώνας, όμως, τόσο για την τροποποίηση του νόμου, που θα δικαιώσει χιλιάδες μετανάστες, όσο και για την ουσιαστική αλλαγή των όρων που ζουν και εργάζονται οι μετανάστες δεν πρέπει να μείνει εδώ!Η υποχώρηση του υπουργείου Εσωτερικών δημιουργεί νομικό προηγούμενο, που οφείλει να γίνει βήμα για τη δικαίωση του συνόλου των αιτημάτων των μεταναστών, τα οποία διατυπώθηκαν μέσα από την απεργία των 15
Το κίνημα Αλληλεγγύης στους 15 Απεργούς Πείνας, πρέπει να τροφοδοτηθεί απ' την σημερινή νίκη και να μετατραπεί σε ένα κίνημα που θα σαρώσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την εκμετάλλευση και τη μαύρη εργασία σε βάρος των μεταναστών και θα σημάνει νίκες τόσο για τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζομένους συνολικά!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ