Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ημερομηνία Τετάρτη, Ιούνιος 18 @ 10:35:14 EEST
Θέμα Ανακοινώσεις Οικολόγων Πράσινων


Αντιπροσωπείες των Οικολόγων Πράσινων και των Ενώσεων Καταναλωτών συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη 17 Ιουνίου και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη διατροφική κρίση, το θέμα της ακρίβειας, που πλήττει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα καθώς και το ρόλο των καταναλωτικών οργανώσεων και των ενεργών πολιτών σε θέματα διατροφικής ασφάλειας, ποιότητας των τροφίμων και δίκαιων τιμών.


Οι Ενώσεις Καταναλωτών, εκπρόσωποι των οποίων μετέχουν στην υπό ίδρυση Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», ανέλυσαν τα προβλήματα των καταναλωτών και εστίασαν στο μεγάλο θέμα της ακρίβειας και στις συντονισμένες δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα του Μποϋκοτάζ (9-14/06/2008) στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1€. Τόνισαν ότι «το οργανωμένο και στοχευμένο Μποϋκοτάζ έληξε με μεγάλη επιτυχία. Οι καταναλωτές αντέδρασαν. Στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ακρίβειας. Καλούμε τους πολίτες καταναλωτές να συνεχίσουν. Αυτό που κάναμε οργανωμένα μια βδομάδα να συνεχίσουμε να το κάνουμε από μόνοι μας καθημερινά. Καιρός είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας και τις προτιμήσεις μας αναφορικά με τις επιλογές μας, τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα των προϊόντων διατροφής μας».

&nbs p; Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων ανέπτυξαν ορισμένες προτάσεις τους για την προώθηση της ποιοτικής και ασφαλούς παραγωγής τροφίμων που εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς χωρίς να πλήττουν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι τα θέματα της ακρίβειας και της διατροφικής ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία, με συνδυασμένες πολιτικές σε οικονομικό, φορολογικό, αγροτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισήμανε τη σημασία της αναβάθμισης του ρόλου και της επιρροής των καταναλωτών οργανώσεων, με αφορμή την πρόσφατη επιτυχή κινητοποίηση για την τιμή του γάλακτος, γεγονός που δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις αλλαγές που μπορούν να προκληθούν προς όφελος του πολίτη, όταν αυτός είναι ενεργός και συνειδητοποιημένος.

&nbs! p; Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων τόνισε ότι το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων και τους κινδύνους που περικλείει για τον καταναλωτή ο τρόπος που παράγονται και διακινούνται σήμερα τα προϊόντα διατροφής. Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο λαμβάνονται συχνά αποφάσεις που δεν διασφαλίζουν την ποιότητα των τροφίμων και την ασφάλεια του καταναλωτή, εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες λογικές ισχυρών οικονομικών λόμπυ. Οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων και η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθεί συντονισμένη πίεση στην ΕΕ ώστε να απαγορευτεί η μεταφορά τροφίμων σε δεξαμενές πλοίων που μεταφέρουν και επικίνδυνα ή/και τοξικά υλικά.

Σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου των τροφίμων οι Οικολόγοι Πράσινοι επέκριναν την καθυστέρηση στην ε! νεργοποίηση των υπηρεσιών, τόνισαν την πολυδιάσπαση των μηχανι! σμών ελέ γχου αλλά και τις περιορισμένες δυνατότητές τους, που οδηγούν σε αυξημένους κινδύνους για τον Έλληνα καταναλωτή. Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να στηρίζεται στην αποτροπή και την πρόληψη, κάτι που διευκολύνεται όταν οι μηχανισμοί ελέγχου είναι αποτελεσματικοί και καλά οργανωμένοι. Τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα δεν έχουν αφυπνίσει τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες κινούνται χωρίς πολιτική, στο τυχαίο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρότειναν στις καταναλωτικές οργανώσεις ένα συγκροτημένο διάλογο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου φορέων, που θα οδηγήσει σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου και ενεργό συμμετοχή των καταναλωτικών και άλλων οργανώσεων στην λήψη των αποφάσεων ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των τροφίμων, η ασφάλεια του καταναλωτή και η διαφάνεια στις τιμές των προϊόντων. Προσκάλεσαν τις καταναλωτικές και περιβαλλοντικές ! οργανώσεις, τους παραγωγούς και τις υπηρεσίες στο διάλογο που ξεκινούν σε περιφερειακό επίπεδο, από την Καβάλα, την Κυριακή 22 Ιουνίου, ώρα 10.30 π.μ., με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συμβούλιου των Οικολόγων Πράσινων σε αυτή την πόλη της Α. Μακεδονίας.