Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ποιο είναι το μέλλον της γεωργιας;

Εκδήλωση, Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα 11 το πρωί
Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο

Τι θ' αλλάξει στη γεωργία στα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης της αγοράς; Η βιολογική γεωργία μπορεί να είναι αξιόπιστη απάντηση στην διατροφική κρίση και στην απαξίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων; Γιατί δεν θέλουμε τα φυτοφάρμακα; Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της γεωργίας και της διατροφής στον τόπο μας θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με τη βοήθεια των εισηγητών μας και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στην εκδήλωση που οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης το Σάββατο 5 Ιουλίου στην αίθουσα "Ανδρόγεω" στο Ηράκλειο.

Καλεσμένοι να παραστούν στην εκδήλωση είναι τα μέλη των συνεταιριστικών οργανώσεων του νησιού και γενικά οι παραγωγοί και οι καταναλωτές που προβληματίζονται και αναζητούν απαντήσεις στα σοβαρά αυτά ζητήματα.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί με καλωσόρισμα, καφέ και με έκθεση που θα λειτουργεί στην είσοδο της αίθουσας. Οι ομιλητές θα είναι:

11:30 - 12:00: Ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, γεωπόνος ερευνητής, διευθυντής του Ιστιτούτου Υποτροπικών Φυτών & Ελιάς Χανίων με θέμα: "Γεωργία και κλιματική αλλαγή".

12:00 - 12:30: Ο κ. Μιχάλης Κουλουρούδης, ιδρυτικό μέλος και εκδότης του περιοδικού της ΔΗΩ με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και κλιματική αλλαγή, νέες προκλήσεις για την γεωργία".

12:30 - 13:00: Ο κ. Δημήτρης Χρυσαφίδης, Δρ. Χημείας Τροφίμων με θέμα "Γιατί δεν θέλουμε τα φυτοφάρμακα. Ασφάλεια τροφίμων και προβλήματα ενημέρωσης στην Ελλάδα".

Θα ακολουθήσει, γόνιμη ελπίζουμε, συζήτηση.



Γιατί κάνουμε αυτή την εκδήλωση;

Οι αγρότες οδηγήθηκαν να ακολουθήσουν ένα καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία μοντέλο, έχασαν την ανεξαρτησία τους και υποβάθμισαν το περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται. Μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους είναι υποθηκευμένο λόγω των δανείων ενώ οι αποδόσεις των καλλιεργειών πλήττονται από την υποβάθμιση των εδαφών και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές στο μοντέλο γεωργίας που διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς με ταυτόχρονη προστασία του καταναλωτή, του περιβάλλοντος και της υγείας των παραγωγών είναι εφικτές και δεν συνδέονται κατ' ανάγκη με υπερβολικά ακριβά προϊόντα, εφόσον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της ποιοτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της βιολογικής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η ενθάρρυνση της ποιοτικής και οικολογικής παραγωγής, η δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών-καταναλωτών και άλλων εναλλακτικών δικτύων με σκοπό τη μείωση της απόστασης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, η αυτάρκεια της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, η κάλυψη ενεργειακών αναγκών με αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κλίματος αξιοπιστίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ώστε να απολαμβάνουν οι παραγωγοί ένα αξιοπρεπές εισόδημα αλλά και να μην αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αδικαιολόγητα ακριβές τιμές.

Η στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα αγρο-περιβαλλοντικά σχέδια για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και η προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών αγροτών είναι πολύ σοβαρές προτάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων του εδάφους και του νερού, την προστασία του καταναλωτή και την αναζωογόνηση της ζωής της υπαίθρου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η προστασία του παγκόσμιου κλίματος και η προσαρμογή των γεωργικών καλλιεργειών στα νέα κλιματικά δεδομένα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής, μια και οι μεγάλης έκτασης καταστροφές λόγω της ανατροπής του κλίματος οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, όπως συνέβη για παράδειγμα εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών στην παραγωγή δημητριακών στην Αυστραλία.


Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης
ecogreenscrete@gmail.comhttp://ecogreens-crete.blogspot.com

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008


Χανιά, 25-6-2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Πλατεία της Αγοράς των Χανίων, σήμερα Πέμπτη 26-8-2008, στις 8 μμ, ενάντια στη νέα Οδηγία της Ε.Ε. για τους μετανάστες.

Σύμφωνα με την Οδηγία αυτή τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν:
- ελάχιστο όριο κράτησης 18 μηνών για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που εισέρχονται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καμία διάκριση προς τους ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους γυναίκες, οικογένειες και άτομα που χρειάζονται προστασία.
- Διαδικασίες άμεσων απελάσεων στις χώρες καταγωγής και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, στις λεγόμενες «τρίτες χώρες».
- 5ετή απαγόρευση επανεισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ατόμων που έχουν απελαθεί.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν
μια αλληλέγγυα ελληνική και ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που:
- ανοίγει νόμιμους και προσιτούς σε όλους διαύλους μετανάστευσης
- φροντίζει για την αυστηρή εφαρμογή ίσων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για του πολίτες της Ε.Ε. και τους ξένους
- επενδύει σε σοβαρές προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και αναβάθμισης των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στις χώρες προέλευσης με στόχο ένα βιώσιμο κόσμο για όλους.

-Την προώθηση μιας πολιτικής ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων, ώστε να πάψουν να δημιουργούνται κύματα προσφύγων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν
:
- Τη γενναιόδωρη χορήγηση ασύλου -και όχι «με το σταγονόμετρο»- σε πρόσφυγες πολέμου ή μεγάλων οικολογικών καταστροφών, καθώς και στις περιπτώσεις ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου υφίστανται διωγμοί για λόγους θρησκείας, φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτικής δράσης.

- Τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων με τη συνδρομή της Ε.Ε. στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης που δέχεται τα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη κ.α.
- Την ένταξη των μεταναστών / προσφύγων και των οικογενειών τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες
- Την εκστρατεία «Όχι στο ρατσισμό από την κούνια», καθώς στη χώρα μας τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ παραμένουν χωρίς δικαιώματα και υπηκοότητα, με άμεσο κίνδυνο απέλασης στη χώρα καταγωγής των γονέων τους.

-Την παραχώρηση «διπλής υπηκοότητας» και του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε συνδικαλιστικό, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε όσους ξένους διαμένουν στη χώρα μας για χρόνια, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα από την ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.
Η παρουσία ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά εμπλουτισμό της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.\

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Εκκληση για συγκέντρωση υπογραφών
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ



ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:
http://mountain-oiti.blogspot.com/

ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων Χανιών

Στη διαμαρτυρία των κατοίκων του Ακρωτηρίου

Στο χωρίο Χορδάκι.

Για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

ακριβός δίπλα από τα σπίτια του Χωριού.

δειτε αυτο το video

ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΧΑΝΙΩΝ


Χανιά, 15-6-2008
Με αφορμή τα σχέδια για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων έχουν να επισημάνουν τα παρακάτω:



1. Είμαστε υπέρ των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η ηλιοθερμική, που μαζί με την αιολική ενέργεια, τα μικρά υδροηλεκτρικά και την εξοικονόμηση και την αλλαγή τρόπου ζωής, παραγωγής, κατανάλωσης και οργάνωσης της κοινωνίας, μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση απέναντι στο σημερινό ρυπογόνο αδιέξοδο της κοινωνίας του πετρελαίου, ενάντια σε «λύσεις» όπως η πυρηνική ενέργεια που εξετάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και κινδύνους (να μην ξεχνάμε το Τσέρνομπιλ και τα πυρηνικά απόβλητα).

2. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η δυνατότητα που δίνουν για αποκέντρωση και παραγωγή σε τοπικό επίπεδο (σπιτιού, δήμου ή κοινότητας), προωθώντας έτσι στην πράξη μορφές άμεσης δημοκρατίας και απεξάρτηση από κέντρα εξουσίας (ενεργειακή δημοκρατία). Γι’ αυτό είναι σημαντικό το μέγεθος των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες μορφές να είναι μικρό και οι σταθμοί αυτοί να είναι τοπικά ελεγχόμενοι, να προσφέρουν δηλαδή τα οφέλη τους άμεσα στην τοπική κοινωνία.

3. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πλέον ολοένα και πιο επίκαιρο και αναγκαίο, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με τους πολέμους και την πολιτική εξάρτηση που το συνοδεύουν, με τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και τις διακοπές ρεύματος που αναμένονται το καλοκαίρι.

4. Ακόμη περιμένουμε από την τοπική πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει και την κυβέρνηση να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πετρελαϊκών σταθμών όπως η Ξυλοκαμάρα στα Χανιά (ισχύος περίπου 350 MW, ενώ τα Χανιά καταναλώνουν περί τα 150 MW), που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, επιτείνουν την εξάρτηση της Κρήτης και της χώρας συνολικά από εισαγόμενα καύσιμα, προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση που με τη μορφή νέφους (μαζί με τα καυσαέρια των ΙΧ) είναι πλέον ορατή στον ουρανό των Χανίων με συνέπειες για την υγεία των κατοίκων των Χανίων.

5. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν να γίνονται ανεξάρτητες μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Χανιά, να ανακοινώνονται τα αποτελέσματά τους και να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα σε περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων, μέχρι να απομακρυνθεί ο σταθμός της ΔΕΗ.

6. Η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να προωθήσει τις εφαρμογές ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης, να δώσει δηλαδή επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία σε επίπεδο κατοικίας με φωτοβολταϊκά στη στέγη (ηλιακές στέγες) κλπ. Στη Γερμανία υπάρχουν χιλιάδες ηλιακές στέγες μετά από πρόταση των Πράσινων που εφαρμόστηκε, στην Ελλάδα με τόση ηλιοφάνεια, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, αντί να προωθεί τέτοια προγράμματα και την ανάπτυξη ενός κλάδου παραγωγής φωτοβολταϊκών στο πλάι της βιομηχανίας παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, η οποία είναι από τις ελάχιστες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας μας. Για την καθυστέρηση προώθησης των ήπιων μορφών ενέργειας στη χώρα μας υπάρχουν ευθύνες στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόσο εκείνων που κυβέρνησαν ή κυβερνούν όσο και της αντιπολίτευσης, της Αριστεράς μη εξαιρουμένης.

7. Για κάθε συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας σταθμού παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να εξετάζεται το σύνολο των στοιχείων της πρότασης, η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν την οριστική αποδοχή ή απόρριψή της. Το κριτήριο της «αισθητικής» είναι καθαρά υποκειμενικό (εμείς προτιμάμε να βλέπουμε ανεμογεννήτριες και ηλιακούς σταθμούς αντί για το νέφους της Ξυλοκαμάρας που επιβαρύνει και την υγεία μας), όμως σημαντικό είναι ο όποιος σταθμός παραγωγής από ήπιες μορφές ενέργειας να μην ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα ενός τόπου.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ημερομηνία Τετάρτη, Ιούνιος 18 @ 10:35:14 EEST
Θέμα Ανακοινώσεις Οικολόγων Πράσινων


Αντιπροσωπείες των Οικολόγων Πράσινων και των Ενώσεων Καταναλωτών συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη 17 Ιουνίου και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη διατροφική κρίση, το θέμα της ακρίβειας, που πλήττει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα καθώς και το ρόλο των καταναλωτικών οργανώσεων και των ενεργών πολιτών σε θέματα διατροφικής ασφάλειας, ποιότητας των τροφίμων και δίκαιων τιμών.


Οι Ενώσεις Καταναλωτών, εκπρόσωποι των οποίων μετέχουν στην υπό ίδρυση Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», ανέλυσαν τα προβλήματα των καταναλωτών και εστίασαν στο μεγάλο θέμα της ακρίβειας και στις συντονισμένες δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα του Μποϋκοτάζ (9-14/06/2008) στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1€. Τόνισαν ότι «το οργανωμένο και στοχευμένο Μποϋκοτάζ έληξε με μεγάλη επιτυχία. Οι καταναλωτές αντέδρασαν. Στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ακρίβειας. Καλούμε τους πολίτες καταναλωτές να συνεχίσουν. Αυτό που κάναμε οργανωμένα μια βδομάδα να συνεχίσουμε να το κάνουμε από μόνοι μας καθημερινά. Καιρός είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας και τις προτιμήσεις μας αναφορικά με τις επιλογές μας, τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα των προϊόντων διατροφής μας».

&nbs p; Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων ανέπτυξαν ορισμένες προτάσεις τους για την προώθηση της ποιοτικής και ασφαλούς παραγωγής τροφίμων που εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς χωρίς να πλήττουν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι τα θέματα της ακρίβειας και της διατροφικής ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία, με συνδυασμένες πολιτικές σε οικονομικό, φορολογικό, αγροτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισήμανε τη σημασία της αναβάθμισης του ρόλου και της επιρροής των καταναλωτών οργανώσεων, με αφορμή την πρόσφατη επιτυχή κινητοποίηση για την τιμή του γάλακτος, γεγονός που δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις αλλαγές που μπορούν να προκληθούν προς όφελος του πολίτη, όταν αυτός είναι ενεργός και συνειδητοποιημένος.

&nbs! p; Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων τόνισε ότι το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων και τους κινδύνους που περικλείει για τον καταναλωτή ο τρόπος που παράγονται και διακινούνται σήμερα τα προϊόντα διατροφής. Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο λαμβάνονται συχνά αποφάσεις που δεν διασφαλίζουν την ποιότητα των τροφίμων και την ασφάλεια του καταναλωτή, εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες λογικές ισχυρών οικονομικών λόμπυ. Οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων και η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθεί συντονισμένη πίεση στην ΕΕ ώστε να απαγορευτεί η μεταφορά τροφίμων σε δεξαμενές πλοίων που μεταφέρουν και επικίνδυνα ή/και τοξικά υλικά.

Σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου των τροφίμων οι Οικολόγοι Πράσινοι επέκριναν την καθυστέρηση στην ε! νεργοποίηση των υπηρεσιών, τόνισαν την πολυδιάσπαση των μηχανι! σμών ελέ γχου αλλά και τις περιορισμένες δυνατότητές τους, που οδηγούν σε αυξημένους κινδύνους για τον Έλληνα καταναλωτή. Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να στηρίζεται στην αποτροπή και την πρόληψη, κάτι που διευκολύνεται όταν οι μηχανισμοί ελέγχου είναι αποτελεσματικοί και καλά οργανωμένοι. Τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα δεν έχουν αφυπνίσει τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες κινούνται χωρίς πολιτική, στο τυχαίο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρότειναν στις καταναλωτικές οργανώσεις ένα συγκροτημένο διάλογο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου φορέων, που θα οδηγήσει σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου και ενεργό συμμετοχή των καταναλωτικών και άλλων οργανώσεων στην λήψη των αποφάσεων ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των τροφίμων, η ασφάλεια του καταναλωτή και η διαφάνεια στις τιμές των προϊόντων. Προσκάλεσαν τις καταναλωτικές και περιβαλλοντικές ! οργανώσεις, τους παραγωγούς και τις υπηρεσίες στο διάλογο που ξεκινούν σε περιφερειακό επίπεδο, από την Καβάλα, την Κυριακή 22 Ιουνίου, ώρα 10.30 π.μ., με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συμβούλιου των Οικολόγων Πράσινων σε αυτή την πόλη της Α. Μακεδονίας.