188 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η εθνική επέτειος δεν πρέπει να είναι μια τυπική τελετή με παρελάσεις για επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος και αφορμή διαμάχης για το ποιος θα κρατάει τη σημαία και πόσο «Έλληνας» είναι.
Οι παρελάσεις πρέπει να αντικατασταθούν με ουσιαστικές εκδηλώσεις καλλιέργειας της ιστορικής μνήμης και προβληματισμού για το σημερινό νόημα της γιορτής, πέρα από εθνικιστικούς φανατισμούς.
Η επέτειος του 21 είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τον κοινωνικό χαρακτήρα της επανάστασης, για το όνειρο των επαναστατών για δημοκρατία, διάλυση των τσιφλικιών και μοίρασμα της γης στους φτωχούς, δικαιώματα για όλους τους πολίτες, για το όραμα του Ρήγα για Βαλκανική Ομοσπονδία με ισότιμη συμμετοχή όλων των Βαλκανικών λαών, για τα μεγάλα επαναστατικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα για δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, για τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής που δεν ήθελαν επαναστάσεις και δημοκρατία και στο τέλος συμβιβάστηκαν με ένα μικρό εξαρτημένο ελληνικό κράτος (από το οποίο απέκλεισαν την Κρήτη παρότι είχε επαναστατήσει), στο οποίο επέβαλαν έναν ξενόφερτο βασιλιά, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της επανάστασης είχαν ψηφιστεί τρία δημοκρατικά Συντάγματα. Σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ενεργειακή της αυτονομία και να διευρύνει τη δημοκρατία προωθώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή, αιολική κ.ά.), κόντρα σε μια διεφθαρμένη εξουσία που διαπλέκεται στενά με την ολιγαρχία του πετρελαίου.
188 χρόνια μετά, το όραμα του Ρήγα Φεραίου για Βαλκανική Ομοσπονδία, για ισότιμη και ειρηνική συνύπαρξη όλων των Βαλκανικών λαών, χριστιανών και μουσουλμάνων σε μια δημοκρατική κοινωνία, παραμένει πάντα επίκαιρο: Χαρακτηριστικοί οι στίχοι του Θούριου «Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί για την ελευθερία να ζώσομεν σπαθί». Το όραμα του Ρήγα δεν ήταν αντιτουρκικό αλλά ενάντια στην τυραννία, λόγος υπέρ της δημοκρατίας και της συναδέλφωσης των λαών: «… και αμέτρητοι άλλοι τόσοι και Τούρκοι και Ρωμιοί, ζωήν και πλούτον χάνουν χωρίς καμμιά ‘φορμή» και παρακάτω «…Να σφάξωμεν τους λύκους, που τον ζυγόν βαστούν, και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά τους τυραννούν».
Αξίζει και σήμερα να μελετήσουμε το Σύνταγμα του Ρήγα, την προσωρινή πολιτική διοίκηση που πρότεινε για τα Βαλκάνια. Από τα πρώτα του κιόλας άρθρα εγγυάται την ανεξιθρησκία, την ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως έθνους, θρησκείας ή κοινωνικής καταγωγής. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι βρίσκονται τουλάχιστον έξι μήνες σε μια περιοχή. Οι πρώτες συναθροίσεις (λαϊκές συνελεύσεις) αποτελούνται από 200-600 κατοίκους μιας περιοχής, εκλέγουν προεδρείο. Η πρώτη αυτή συνέλευση γίνεται κάθε Πρωτομαγιά ή εκτάκτως αν χρειάζεται, αν το ζητήσει το 1/5 των πολιτών της περιοχής. Απαρτία στις έκτακτες συνελεύσεις υπάρχει με το 50% +1 (301 κατοίκους). Κάθε λαϊκή συνέλευση εκλέγει έναν αντιπρόσωπο (για κάθε 200 συμμετέχοντες) για τη μεγαλύτερη συνάθροιση των αντιπροσώπων της ευρύτερης περιοχής (π.χ. Νομαρχίας). Η ευρύτερη αυτή περιοχή αποτελείται από 30.000-40.000 πολίτες κι εκλέγει έναν εκπρόσωπο για τη Βουλή, το Νομοδοτικόν Σώμα. Η Βουλή αποτελείται από 750 άτομα, και χωρίζεται σε δυο Σώματα, τη Βουλή των 500 που νομοθετεί και τη Γερουσία των 250 που επικυρώνει τους νόμους. Υπάρχει ετήσια ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης. Αυτή νομοθετεί μεν, αλλά οι νόμοι της υπόκεινται στην κρίση του λαού.50 μέλη της Εθνοσυνέλευσης μπορούν να ζητήσουν έκτακτη σύγκληση των λαϊκών συνελεύσεων για κάποιο ζήτημα. Κάθε νομοσχέδιο, αφού συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση, υποβάλλεται στις λαϊκές συνελεύσεις. Αν μέσα σε 40 μέρες, στις μισές και μία λαϊκές συνελεύσεις (με παρουσία του 1/10 τουλάχιστον των μελών, δηλ. 60 ατόμων), το σχέδιο γίνει δεκτό, τότε είναι πλέον νόμος του κράτους.
Η καλύτερη τιμή στην επέτειο της επανάστασης του 21 θα είναι να μελετήσουμε τα Συντάγματα της Επανάστασης, το Σύνταγμα και το Θούριο του Ρήγα. Η εθνική επέτειος δεν πρέπει να είναι μια επέτειος που μας χωρίζει αλλά που μας ενώνει στον κοινό στόχο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής συνύπαρξης πέρα από έθνος, θρησκεία, καταγωγή, της προώθησης της ενεργειακής αυτονομίας με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η Συντονιστική Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης Χανίων των Οικολόγων Πράσινων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου