Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Πρωταθλητής το ποδήλατο

Πρωταθλητής βγήκε το ποδήλατο στον αγώνα δρόμου που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων στη διαδρομή Νομαρχία – Δημαρχείο Χανίων, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009, στις 10.30 το πρωί.
Δεύτερος βγήκε ο πεζός και τρίτο και καταϊδρωμένο το ΙΧ, παρότι δεν υπήρχε κίνηση στο κέντρο των Χανίων. Για τη διαδρομή Νομαρχία – Δημαρχείο Χανίων το ποδήλατο έκανε 5 λεπτά, ο πεζός 9 και το ΙΧ 13!
Με το ποδήλατο μετακινήθηκε ο Γ. Τσέκος, υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οδηγός του ΙΧ ο Γ. Βλοντάκης, επίσης υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και πεζός ο Χρ. Αρετάκης.
Αποδείχτηκε έτσι, ότι ακόμη και με χαλαρή κίνηση, το ποδήλατο είναι ο πιο σύντομος τρόπος μετακίνησης στο κέντρο των Χανίων, κάνοντας περίπου το ένα τρίτο του χρόνου που χρειάζεται το ΙΧ για την ίδια απόσταση. Ακόμη κι ο πεζός μετακινείται πιο γρήγορα από το ΙΧ στο κέντρο των Χανίων.
Το παιχνίδι αυτό μας δείχνει ακριβώς το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο των Χανίων αλλά και γενικότερα στις πόλεις μας, δίνοντας έμφαση στο ποδήλατο και τους πεζούς και αποθαρρύνοντας τη χρήση του ΙΧ, με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων (πραγματικών όχι κατ’ όνομα μόνον!), με την απελευθέρωση των πεζοδρομίων από διάφορα εμπόδια, τη στήριξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ΙΧ στις εισόδους της πόλης, την διάθεση δωρεάν ή ενοικιαζόμενων ποδηλάτων από το Δήμο για τη μετακίνηση μέσα στην πόλη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούν μια άλλη αντίληψη σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή μας στην πόλη, θέλουν πόλεις γεμάτες πράσινο κι ελεύθερους χώρους, πόλεις που θα σέβονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τους γονείς με τα μωρά στα καροτσάκια, τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Πόλεις με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, με πάρκα και παιδικές χαρές για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: