Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Πρωταθλητής το ποδήλατο

Πρωταθλητής βγήκε το ποδήλατο στον αγώνα δρόμου που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων στη διαδρομή Νομαρχία – Δημαρχείο Χανίων, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009, στις 10.30 το πρωί.
Δεύτερος βγήκε ο πεζός και τρίτο και καταϊδρωμένο το ΙΧ, παρότι δεν υπήρχε κίνηση στο κέντρο των Χανίων. Για τη διαδρομή Νομαρχία – Δημαρχείο Χανίων το ποδήλατο έκανε 5 λεπτά, ο πεζός 9 και το ΙΧ 13!
Με το ποδήλατο μετακινήθηκε ο Γ. Τσέκος, υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οδηγός του ΙΧ ο Γ. Βλοντάκης, επίσης υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και πεζός ο Χρ. Αρετάκης.
Αποδείχτηκε έτσι, ότι ακόμη και με χαλαρή κίνηση, το ποδήλατο είναι ο πιο σύντομος τρόπος μετακίνησης στο κέντρο των Χανίων, κάνοντας περίπου το ένα τρίτο του χρόνου που χρειάζεται το ΙΧ για την ίδια απόσταση. Ακόμη κι ο πεζός μετακινείται πιο γρήγορα από το ΙΧ στο κέντρο των Χανίων.
Το παιχνίδι αυτό μας δείχνει ακριβώς το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο των Χανίων αλλά και γενικότερα στις πόλεις μας, δίνοντας έμφαση στο ποδήλατο και τους πεζούς και αποθαρρύνοντας τη χρήση του ΙΧ, με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων (πραγματικών όχι κατ’ όνομα μόνον!), με την απελευθέρωση των πεζοδρομίων από διάφορα εμπόδια, τη στήριξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ΙΧ στις εισόδους της πόλης, την διάθεση δωρεάν ή ενοικιαζόμενων ποδηλάτων από το Δήμο για τη μετακίνηση μέσα στην πόλη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούν μια άλλη αντίληψη σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή μας στην πόλη, θέλουν πόλεις γεμάτες πράσινο κι ελεύθερους χώρους, πόλεις που θα σέβονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τους γονείς με τα μωρά στα καροτσάκια, τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Πόλεις με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, με πάρκα και παιδικές χαρές για τα παιδιά.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης


Σήμερα Πέμπτη 1 Οκτώβρη αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τον Νίκο Χρυσόγελο, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος και υποψήφιο βουλευτή, και τους Ρούλα Καστρινάκη και Γιώργο Βλοντάκη, υποψηφίους στο Νομό Χανίων, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Κουνουπιδιανά. Μοίρασαν προεκλογικό υλικό και συνομίλησαν με φοιτητές και εργαζόμενους του Πολυτεχνείου.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα πιο σημαντικά Α.Ε.Ι. Από τα διάφορα τμήματα του πολυτεχνείου –όλα πετυχημένα στο έργο τους-, η σημερινή επίσκεψη περιορίστηκε στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Εγινε συνάντηση με τον καθηγητή κ. Γ. Καρατζά, Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και άλλους καθηγητές και ενημέρωση για την πραγματικά αξιόλογη ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του τμήματος σε τομείς όπως επιφανειακά και υπόγεια νερά, αέριοι ρύποι, στερεά και υγρά απόβλητα, παράκτια μηχανική και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη αξιοποίησης από την τοπική –και όχι μόνο- κοινωνία- της δουλειάς του τμήματος αυτού. Παράλληλα, όμως, επισημαίνουμε και ένα σημαντικό πρόβλημα: Οι απόφοιτοι του τμήματος ΜΗ – ΠΕΡ., -παρ’ ότι εξαιρετικά καταρτισμένοι επιστήμονες- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να βρούν εργασία. Κι αυτό γιατί συντεχνιακά συμφέροντα εμποδίζουν την εγγραφή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός αυτό και ζητούμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Επισημαίνουμε επίσης πως η πραγματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η στροφή στην πράσινη οικονομία, απαιτούν τη συμβολή ειδικευμένων επιστημόνων όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος.