Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συλλήψεις στο Αποπηγάδι

Θέση αρχής των Οικολόγων Πράσινων είναι η μη βία, οπότε δεν μπορούμε να συνηγορούμε στη χρήση ΜΑΤ για την επιβολή ΑΠΕ. Θέση αρχής μας επίσης είναι ο διάλογος, η διαβούλευση, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων για τα θέματα που την αφορούν. Οι ήπιες μορφές ενέργειας πρέπει να εφαρμοστούν με ήπιες μεθόδους.
Το κύριο ζήτημα στην περίπτωση αυτή (πέρα από τη χρήση βίας) είναι ότι η απουσία κτηματολογίου οδηγεί σε αμφισβήτηση της κυριότητας εκτάσεων που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αγόρασε νόμιμα. Πολλοί από τους αντιδρώντες έχουν προσφύγει δικαστικά λέγοντας ότι η εταιρεία αυτή καταπατά περιουσίες τους.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η μη συμμετοχή και η ελλιπής ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο έργο. Η συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και χρόνια αγόραζε ή νοίκιαζε εκτάσεις στην περιοχή, φυσικά ήταν ενήμεροι οι δήμαρχοι για το έργο, άλλο αν μετά που εκδηλώθηκε η αντίδραση του κόσμου άλλαξαν στάση. Εδώ μπαίνει το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ελέγχουν τους Δήμους της περιοχής, που ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για το μέλλον της περιοχής δεν το έβαλαν σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο από την αρχή, σε λαϊκές συνελεύσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για το ποια είναι τα σχέδια, κι οι ίδιοι να πάρουν απόφαση για το τι θέλουν να κάνουν, με ποιους όρους και σε ποια μεγέθη.
Οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι κάθετα αρνητικοί στις ΑΠΕ. Θα ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους, και μια προοπτική ανάπτυξης αιολικών πάρκων εκεί και σε άλλα μέρη στη δυτική Κρήτη θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα σχέδιο κλεισίματος του εργοστασίου της ΔΕΗ δίπλα στα Χανιά που καίει πετρέλαιο ντήζελ. Το θέμα όμως είναι ότι κανένα τέτοιο σχέδιο δέν προωθείται, η ΔΕΗ δεν ασχολείται με ΑΠΕ σχεδόν καθόλου και δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Χανιά. Ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση τους ενημέρωσε ποτέ για τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει για τον τόπο τους μια τέτοια εγκατάσταση με την δική τους συμμετοχή σε αυτήν.
Από την άλλη είναι εμφανές ότι οι ηλιακές στέγες και μικρές εφαρμογές ΑΠΕ σε σπίτια και μικρές ιδιοκτησίες δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεν ενθαρρύνονται όπως θα έπρεπε. Η κυβέρνηση (της ΝΔ παλιότερα και του ΠΑΣΟΚ τώρα) αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ ως μέσο πλουτισμού ολίγων εταιρειών, αντί να ενθαρρύνει τη δημιουργία χιλιάδων ηλιακών στεγών σε κατοικίες για να απεξαρτηθούν οι πολίτες από τη ΔΕΗ και να γίνει η υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προώθησης των ΑΠΕ υπόθεση όλων των πολιτών (κι όχι κάποιων λίγων και ειδικών).
Αυτή η στάση της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου απέναντι στις ήπιες μορφές ενέργειας μπορεί να μπλοκάρει την εισαγωγή τους στη χώρα μας. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των ΑΠΕ να γίνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών, κι εδώ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας δημοτικές εταιρείες ή συνεταιρισμούς κατοίκων για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, για την κάλυψη κατ’ αρχάς των δικών τους αναγκών, με όρους και τεχνολογίες που θα σέβονται την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον και, σταδιακά, θα απεξαρτούν την ενέργεια από την μονοπωλιακή της εκμετάλλευση που προσπαθούν να μας επιβάλουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: