Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Καθαρή ενέργεια ναι! Πυρηνική όμως όχι


Το τελευταίο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με την ενέργεια. Ποια είναι καλύτερη σε σχέση με το περιβάλλον και την απόδοση, έχει λιγότερο κόστος, ή ποια έχει τις λιγότερες καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και τη φύση .
Με την ευκαιρία όμως του τρομερού ατυχήματος στην Ιαπωνία θέλουμε για μια ακόμα φορά να δηλώσουμε, ότι η εφαρμογή της Πυρηνικής ενέργειας σαν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα βρίσκει καθολικά αντίθετους τους Οικολόγους Πρασίνους γιατί είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές ενέργειας, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής στον πλανήτη.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μια «φτηνή και καθαρή» μορφή ενέργειας, χωρίς όμως να αναφέρονται στα εκατομμύρια που χρειάζονται για την εγκατάσταση αλλά και την τακτική συντήρηση των πυρηνικών εργοστασίων. Η «καθαρότητά» της φάνηκε στο πρόσφατο ατύχημα στη Φουκουσίμα και παλιότερα στο Τσέρνομπιλ.
Όλοι σοκαριστήκαμε, όταν ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της υπεύθυνης εταιρείας την κυνική ομολογία της εκροής 11.500 τόνων ραδιενεργών υγρών στα νερά της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό (χωρίς να υπολογίσουμε αυτά που ήδη είχαν διαρρεύσει δίχως να το κοινοποιήσουν). Γνωρίζουμε όλοι τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο των περιοχών που θα καταλήξουν αυτά τα απόβλητα, είτε στις ακτές της Ιαπωνίας- είτε στις αντίστοιχες της Χαβάης και των άλλων νησιών του Ειρηνικού ¨η και ακόμα απέναντι στις ακτές της Αμερικής.
Ταυτόχρονα, αναφέρουμε την υπερψήφιση της πρότασης Μαρινέσκου στην Ευρωβουλή, όπου και με την δυναμική παρέμβαση του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Μ. Τρεμόπουλου, εγκρίθηκαν κεφάλαια για την σταδιακή απόσυρση παλαιών πυρηνικών εργοστασίων στην Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανί. Βήμα αρχικά θετικό, εφόσον τα περισσότερα από αυτά γειτονεύουν με τη χώρα μας.
Τέλος ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει τις εργασίες για τη κατασκευή 4 πυρηνικών αντιδραστήρων (συνολικής ισχύος 4.800 MW) τον Μάιο στο Ακούγιου, όταν γνωρίζουμε ότι βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πιό σεισμογενή σημεία της Αν. Μεσογείου, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες από τυχόν μεγάλη σεισμική δόνηση στην περιοχή και επικείμενη έκρηξη στο εργοστάσιο με τραγικές συνέπειες τις όποιες ΟΛΟΙ θα υποστούμε
Οι μόνες πραγματικά καθαρές πηγές ενέργειας με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο ήλιος, ο άνεμος, τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Π.Κ Οικολόγων Πρασίνων Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: