Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων για την απεργία των γιατρών του ΕΣΥ

Μετά την συνεχιζόμενη υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας, το αλαλούμ στις προμήθειες εξοπλισμού, τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ υπονομεύοντας ακόμα και τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών του ΕΣΥ να μπορούν να διατηρούν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Θεωρούμε απαράδεκτο τον εμπαιγμό των γιατρών από τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος δεν τήρησε ούτε καν τις υποσχέσεις του για ικανοποίηση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου, με νέο αξιοπρεπές μισθολόγιο, με 4500 νέες θέσεις στα νοσοκομεία, και με την επίλυση του προβλήματος των εφημεριών.

Ένας Υπουργός που έχει γνώμη επί παντός επιστητού σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην οικονομία, δεν μπορεί να τηρήσει ούτε τις δεσμεύσεις του, δεν μπορεί καν να υλοποιήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρόνο εργασίας των γιατρών, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την πολύωρη εργασία των γιατρών στις εφημερίες που είναι λογικό να επιφέρει σημαντική κόπωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των γιατρών για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπή διαβίωση των λειτουργών της υγείας στη χώρα μας.

Προτείνουμε άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας, εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των γιατρών και του υπουργού υγείας χωρίς καμία αλλαγή, ρύθμιση του καθεστώτος των εφημερίων έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν οι υπερωρίες τις ώρες εργασίας που ορίζει η κοινοτική οδηγία.

Ειδικότερα για τα Χανιά οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:

1. Άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών του Νοσοκομείου Χανίων το οποίο σήμερα υπολειτουργεί με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού.

2. Να επανέλθουν όλοι οι μεταταχθέντες σε άλλες υπηρεσίες.

3. Να ιδρυθεί τμήμα επειγόντων περιστατικών με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ν. Χανίων.

4. Να αναβαθμιστεί άμεσα η Μονάδα Νεογνών και να γίνει ισοδύναμη με αυτές του ΠΕΠΑΓΝΗ. Να γίνουν αποσπάσεις 3 νεογνολόγων από τις δυο αντίστοιχες Μονάδες Νεογνών του ΠΕΠΑΓΝΗ (με ισχυρά κίνητρα). Είναι ιατρικά, δεοντολογικά και ηθικά απαράδεκτο να υπάρχουν 2 μονάδες νεογνών στο Ηράκλειο την ώρα που υπολειτουργεί μια ενδιάμεση μονάδα νεογνών στα Χανιά.

5. Δημιουργία μονάδας στεφανιαίας και μονάδας τοποθέτησης βηματοδοτών.

6. Δημιουργία τμήματος ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς.

7. Στελέχωση του ΕΚΑΒ με όλο το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρου για αεροδιακομιδές, τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες μονάδες στο Νοσοκομείο Χανίων (νεογνών, στεφανιαίας κλπ).

Για τη χρηματοδότηση

Θεωρούμε ότι η δημόσια υγεία είναι πρωταρχικό αγαθό σε μια ευνομούμενη κοινωνία και δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε μπαίνει σε λογικές μείωσης κόστους, και πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Οι σπατάλες μπορούν να περικοπούν από άλλες δραστηριότητες (διαφθορά, εξοπλισμοί, σκάνδαλα) και όχι από την Υγεία του λαού..

Χρήματα μπορούν να βρεθούν από την εξόφληση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, από το σταμάτημα της κατασπατάλησης χρημάτων των ασφαλισμένων σε υπερβολικά υψηλές φαρμακευτικές δαπάνες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει νομοθετικός περιορισμός στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων (μη επιτρέποντας χαμηλότερες τιμές), πράγμα που επιβαρύνει με απίστευτα υψηλά ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, η γενικευμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νοσοκομεία μπορεί να αποτελέσει πηγή εξοικονόμησης και χρημάτων που σήμερα καρπώνονται οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης Χανίων των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: