Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Συνάντηση των Οκολόγων Πράσινων με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων


Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Χανίων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δ. Ποντικάκη, το Σάββατο 21-2-2008. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για πάρα πολλά θέματα ανάμεσα στα οποία ήταν και τα πορακάτω:

· Ανάγκη προώθησης του Γενικού Χωροταξικού και απομάκρυνσης του πετρελαϊκού σταθμού της Ξυλοκαμάρας, αλλαγής καυσίμου και γενικότερης στροφής στις ήπιες μορφές ενέργειας. Και στο θέμα των δεξαμενών καυσίμων αναδεικνύεται η ανάγκη του Χωροταξικού (δεξαμενές και μονάδες παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές για προστασία σε περίπτωση ατυχημάτων). Σε ό,τι αφορά τις ήπιες μορφές ενέργειας (αιολική, ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά) είναι απαραίτητη η κοινωνική συναίνεση για να αντικαταστήσουμε τις ρυπογόνες σημερινές μονάδες παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές που δε ρυπαίνουν ούτε μας κρατάνε δέσμιους από εισαγόμενα καύσιμα. Αναγκαία είναι η συμμετοχή των ντόπιων, κατοίκων και τοπικών Δήμων σε κάθε τέτοια μονάδα παραγωγής ώστε να είναι άμεσα τα οφέλη για τους ίδιους και να έχουν οι ίδιοι έλεγχο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή τους.

· Αγρότες – ανάγκη στήριξής τους για δημιουργία ομάδων παραγωγών, πιστοποίηση προϊόντων και σύνδεσης αγροτών με δίκτυα καταναλωτών παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες που πολλαπλασιάζουν την τελική τιμή για τους καταναλωτές και κρατάνε χαμηλές τις τιμές για τους παραγωγούς αγρότες.

· Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ανάγκη συντονισμένης δράσης των τοπικών φορέων για το θέμα. Θα μπορούσε να αγοραστεί το τμήμα που δεν θα παραχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστηρίων των Χανίων μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία νέου Διοικητηρίου ή με τη μεταστέγαση υπηρεσιών της Νομαρχίας σε άλλο χώρο, οπότε θα καλύπτονταν οι στεγαστικές ανάγκες των Δικαστηρίων στο κτίριο της Νομαρχίας, Επίσης, η μεταστέγαση των Δικαστικών Φυλακών θα δώσει επιπλέον χώρους στα Δικαστήρια, οπότε δεν υπάρχει πλέον ζήτημα δημιουργίας Δικαστηρίων στο χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κάτι το οποίο θα κόστιζε και οικονομικά.

· Γενικότερο θέμα στέγασης δημόσιων υπηρεσιών: Υπάρχει γενικότερα θέμα στέγασης σε κατάλληλους χώρους πολλών δημόσιων υπηρεσιών. Τα Δικαστήρια, η Νομαρχία, το Δημαρχείο αποτελούν σε κάθε πόλη την εικόνα της για τον επισκέπτη κι οφείλουν να είναι σε αξιόλογα και αξιοπρεπή κτίρια. Συνεπώς και το Δημαρχείο Χανίων θα πρέπει να στεγαστεί σε χώρο που του αρμόζει, ενώ πρέπει να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση του παλιού κτιρίου του ΙΚΑ για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου της Κρήτης που σήμερα αναγκάζεται να στοιβάζει σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα για την τοπική Ιστορία σε αποθήκες. Η καθυστέρηση της Διοίκησης του ΙΚΑ είναι απαράδεκτη, κι έχει οδηγήσει στη μετατροπή του κτιρίου σε χώρο παράνομων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο για να προβάλλει στολίδια της όπως τη Βιβλιοθήκη του Βενιζέλου, ενώ δεν παραχωρείται για τη στέγασή της ο χώρος του παλιού Ψυγείου δίπλα στη Δημοτική Αγορά που ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, παρά τα αιτήματα του Δήμου Χανίων. Το παλιό Νοσοκομείο επίσης έχει εγκαταλειφθεί και στο τέλος η μόνη λύση θα είναι η κατεδάφισή του μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης. Θα μπορούσε να στεγάσει υπηρεσίες υγείας (επείγοντα περιστατικά, ΕΚΑΒ) και να αποτελέσει χώρο πρασίνου που τόση ανάγκη έχει η περιοχή.

· Αποκέντρωση: Το Εφετείο αποτελεί ίσως την τελευταία υπηρεσία που έχει απομείνει στα Χανιά. Θα πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την αποκέντρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε όλους τους νομούς της Κρήτης, οι οποίες σήμερα έχουν συγκεντρωθεί όλες στο Ηράκλειο, σε απομίμηση του υδροκεφαλισμού της Αθήνας. Επιπλέον, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας σε όλους τους νομούς, καθώς η οριακή λειτουργία της μονάδας νεογνών στα Χανιά οδηγεί στη μεταφορά τους οδικώς στις 2 μονάδες νεογνών που λειτουργούν στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα το θάνατο νεογνών. Επιτακτική ανάγκη αποτελεί επίσης η λειτουργία μονάδας ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο Χανίων, μιας και σήμερα οι καρκινοπαθείς εξαναγκάζονται να μετακινούνται στο Ηράκλειο για θεραπεία, αλλά και η λειτουργία μονάδας τοποθέτησης βηματοδότη και η στελέχωση του ΕΚΑΒ με γιατρούς και νοσηλευτές. Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Αυτά όλα έχουν σαν αποτέλεσμα όχι απλώς την ταλαιπωρία ανθρώπων και τη ρύπανση από τις μετακινήσεις, αλλά, κυρίως, την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Απώλεια ανθρώπινων ζωών έχουμε όμως και εξαιτίας της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου στο Βόρειο Οδικό Άξονα προς την Κίσαμο των Χανίων, όπου σημειώνονται πάρα πολλά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ιδωθούν από κοινού από τους φορείς της Κρήτης, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια προώθησης της αποκέντρωσης σε όλους τους τομείς, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση των μετακινήσεων, την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, την καταπολέμηση του τοπικισμού.

· Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Αναφέρθηκαν οι πρόσφατες αποφάσεις Δικαστηρίων για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα από την πόλη της Κισάμου μετά από προσφυγές πολιτών, ενώ δικαστικά έχουν προσφύγει και πολίτες στη συνοικία της Χαλέπας των Χανίων. Τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των πολιτών. Οι δικηγόροι μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες προσφυγές.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ήδη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Δικηγορικό Σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: