Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Πράσινη λύση στην κρίση

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων με θέμα: "Πράσινη λύση στην κρίση" όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι ευρωπαίοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος αλλά και ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας ανέλυσαν τις προοπτικές της πράσινης οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής, οικολογικής και κοινωνική κρίσης.
Δυό μέρες μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα 5 θέσεις για την διακυβέρνηση της χώρας, μεταξύ αυτών και την "πράσινη ανάπτυξη". Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του βάζουν τον πήχη ψηλά μόνο στα λόγια. Στην πράξη, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την κυβέρνηση της ΝΔ στο επίδομα θέρμανσης, που αυξάνει την εξάρτησή μας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αυξάνει το εξωτερικό χρέος, σε ένα φαύλο κύκλο απώλειας πόρων και εισοδήματος. Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τη ΝΔ στους στόχους και την μέθοδο της άγριας και άναρχης "αναπτυξιακής" πορείας της χώρας. Πολλοί δήμαρχοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με αυτούς της Ν.Δ. σε καταστροφικά για το περιβάλλον, την κοινωνία και την τοπική και εθνική οικονομία σχέδια όπως η καύση και η δεματοποίηση απορριμμάτων, οι επενδύσεις τύπου Κάβο Σίδερο, τα μεγάλα φράγματα κ.ά.

Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, με γνώμονα το "σκέψου οικουμενικά και δράσε τοπικά", όταν μιλάμε για πράσινη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη εννοούμε τα εξής:
Προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και στην ανανεώσιμη ενέργεια. Με μέτρα όπως το επίδομα μόνωσης των κατοικιών, επίδομα ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών, ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών κτιρίων και υποδομών, ενεργειακή βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, ενθάρρυνση δημοτικών επιχειρήσεων ανανεώσιμης ενέργειας, αλλαγή προτεραιοτήτων της ΔΕΗ, επέκταση και ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας για την διασύνδεση έργων ΑΠΕ, αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ένα καθαρό περιβάλλον.
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο, την γεωθερμία, την κυματική την βιομάζα που είναι ανεξάντλητες, καθαρές και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση που είναι επένδυση εντάσεως εργασίας.
Δημόσια Μέσα μεταφοράς, τρένα και ποδηλατοδρόμους αντί την ασφαλτοποίηση που θα αυξάνει την ερημοποίηση του νησιού μας.
Βιολογική Γεωργία που σημάνει υγεία για το περιβάλλον τον πολίτη αλλά και την οικονομία.
Προστασία και εξοικονόμηση του νερού με ολοκλήρωση τριτοβάθμιων βιολογικών καθαρισμών και δημιουργία παράλληλων δικτύων για επαναχρησιμοποίηση του νερού σε μη πόσιμες χρήσεις, με έργα μικρών ταμιευτήρων για αρδευτικές και υδρευτικές χρήσεις, με επανέλεγχο και σφράγισμα όσων γεωτρήσεων λειτουργούν παράνομα.
Στήριξη στην οικονομία των πολιτών που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αυξάνει την μακροχρόνια ευημερία. Σχήματα όπως συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών, τοπικά δίκτυα εξωχρηματικών ανταλλαγών (L.E.T.S.), αστικοί κήποι, χρειάζονται θεσμοθέτηση.
Αλλαγή προσανατολισμών στον Τουρισμό με την διασύνδεση του με τις άλλες τοπικές δραστηριότητες μέσω προγραμμάτων γνήσιου αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, καθώς με έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα καταλύματα, με υποδομές για ποδηλατικό τουρισμό, με παρεμβάσεις για αποκατάσταση και ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Απαραίτητη είναι για μας μια πολιτική χρήσεων γης που να προστατεύει τη γεωργική γη από την ανεξέλεγκτη διάχυση των τουριστικών χρήσεων.

Αυτά είναι για μας τα στηρίγματα για μια νέα πράσινη οικονομία με στόχο μια δίκαιη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική συμφωνία ανάπτυξης (GREEN NEW DEAL).

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Συνάντηση των Οκολόγων Πράσινων με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων


Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Χανίων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δ. Ποντικάκη, το Σάββατο 21-2-2008. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για πάρα πολλά θέματα ανάμεσα στα οποία ήταν και τα πορακάτω:

· Ανάγκη προώθησης του Γενικού Χωροταξικού και απομάκρυνσης του πετρελαϊκού σταθμού της Ξυλοκαμάρας, αλλαγής καυσίμου και γενικότερης στροφής στις ήπιες μορφές ενέργειας. Και στο θέμα των δεξαμενών καυσίμων αναδεικνύεται η ανάγκη του Χωροταξικού (δεξαμενές και μονάδες παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές για προστασία σε περίπτωση ατυχημάτων). Σε ό,τι αφορά τις ήπιες μορφές ενέργειας (αιολική, ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά) είναι απαραίτητη η κοινωνική συναίνεση για να αντικαταστήσουμε τις ρυπογόνες σημερινές μονάδες παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές που δε ρυπαίνουν ούτε μας κρατάνε δέσμιους από εισαγόμενα καύσιμα. Αναγκαία είναι η συμμετοχή των ντόπιων, κατοίκων και τοπικών Δήμων σε κάθε τέτοια μονάδα παραγωγής ώστε να είναι άμεσα τα οφέλη για τους ίδιους και να έχουν οι ίδιοι έλεγχο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή τους.

· Αγρότες – ανάγκη στήριξής τους για δημιουργία ομάδων παραγωγών, πιστοποίηση προϊόντων και σύνδεσης αγροτών με δίκτυα καταναλωτών παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες που πολλαπλασιάζουν την τελική τιμή για τους καταναλωτές και κρατάνε χαμηλές τις τιμές για τους παραγωγούς αγρότες.

· Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ανάγκη συντονισμένης δράσης των τοπικών φορέων για το θέμα. Θα μπορούσε να αγοραστεί το τμήμα που δεν θα παραχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστηρίων των Χανίων μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία νέου Διοικητηρίου ή με τη μεταστέγαση υπηρεσιών της Νομαρχίας σε άλλο χώρο, οπότε θα καλύπτονταν οι στεγαστικές ανάγκες των Δικαστηρίων στο κτίριο της Νομαρχίας, Επίσης, η μεταστέγαση των Δικαστικών Φυλακών θα δώσει επιπλέον χώρους στα Δικαστήρια, οπότε δεν υπάρχει πλέον ζήτημα δημιουργίας Δικαστηρίων στο χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κάτι το οποίο θα κόστιζε και οικονομικά.

· Γενικότερο θέμα στέγασης δημόσιων υπηρεσιών: Υπάρχει γενικότερα θέμα στέγασης σε κατάλληλους χώρους πολλών δημόσιων υπηρεσιών. Τα Δικαστήρια, η Νομαρχία, το Δημαρχείο αποτελούν σε κάθε πόλη την εικόνα της για τον επισκέπτη κι οφείλουν να είναι σε αξιόλογα και αξιοπρεπή κτίρια. Συνεπώς και το Δημαρχείο Χανίων θα πρέπει να στεγαστεί σε χώρο που του αρμόζει, ενώ πρέπει να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση του παλιού κτιρίου του ΙΚΑ για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου της Κρήτης που σήμερα αναγκάζεται να στοιβάζει σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα για την τοπική Ιστορία σε αποθήκες. Η καθυστέρηση της Διοίκησης του ΙΚΑ είναι απαράδεκτη, κι έχει οδηγήσει στη μετατροπή του κτιρίου σε χώρο παράνομων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο για να προβάλλει στολίδια της όπως τη Βιβλιοθήκη του Βενιζέλου, ενώ δεν παραχωρείται για τη στέγασή της ο χώρος του παλιού Ψυγείου δίπλα στη Δημοτική Αγορά που ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, παρά τα αιτήματα του Δήμου Χανίων. Το παλιό Νοσοκομείο επίσης έχει εγκαταλειφθεί και στο τέλος η μόνη λύση θα είναι η κατεδάφισή του μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης. Θα μπορούσε να στεγάσει υπηρεσίες υγείας (επείγοντα περιστατικά, ΕΚΑΒ) και να αποτελέσει χώρο πρασίνου που τόση ανάγκη έχει η περιοχή.

· Αποκέντρωση: Το Εφετείο αποτελεί ίσως την τελευταία υπηρεσία που έχει απομείνει στα Χανιά. Θα πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την αποκέντρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε όλους τους νομούς της Κρήτης, οι οποίες σήμερα έχουν συγκεντρωθεί όλες στο Ηράκλειο, σε απομίμηση του υδροκεφαλισμού της Αθήνας. Επιπλέον, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας σε όλους τους νομούς, καθώς η οριακή λειτουργία της μονάδας νεογνών στα Χανιά οδηγεί στη μεταφορά τους οδικώς στις 2 μονάδες νεογνών που λειτουργούν στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα το θάνατο νεογνών. Επιτακτική ανάγκη αποτελεί επίσης η λειτουργία μονάδας ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο Χανίων, μιας και σήμερα οι καρκινοπαθείς εξαναγκάζονται να μετακινούνται στο Ηράκλειο για θεραπεία, αλλά και η λειτουργία μονάδας τοποθέτησης βηματοδότη και η στελέχωση του ΕΚΑΒ με γιατρούς και νοσηλευτές. Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Αυτά όλα έχουν σαν αποτέλεσμα όχι απλώς την ταλαιπωρία ανθρώπων και τη ρύπανση από τις μετακινήσεις, αλλά, κυρίως, την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Απώλεια ανθρώπινων ζωών έχουμε όμως και εξαιτίας της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου στο Βόρειο Οδικό Άξονα προς την Κίσαμο των Χανίων, όπου σημειώνονται πάρα πολλά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ιδωθούν από κοινού από τους φορείς της Κρήτης, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια προώθησης της αποκέντρωσης σε όλους τους τομείς, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση των μετακινήσεων, την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, την καταπολέμηση του τοπικισμού.

· Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Αναφέρθηκαν οι πρόσφατες αποφάσεις Δικαστηρίων για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα από την πόλη της Κισάμου μετά από προσφυγές πολιτών, ενώ δικαστικά έχουν προσφύγει και πολίτες στη συνοικία της Χαλέπας των Χανίων. Τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των πολιτών. Οι δικηγόροι μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες προσφυγές.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ήδη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Δικηγορικό Σύλλογο.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων για την απεργία των γιατρών του ΕΣΥ

Μετά την συνεχιζόμενη υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας, το αλαλούμ στις προμήθειες εξοπλισμού, τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ υπονομεύοντας ακόμα και τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών του ΕΣΥ να μπορούν να διατηρούν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Θεωρούμε απαράδεκτο τον εμπαιγμό των γιατρών από τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος δεν τήρησε ούτε καν τις υποσχέσεις του για ικανοποίηση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου, με νέο αξιοπρεπές μισθολόγιο, με 4500 νέες θέσεις στα νοσοκομεία, και με την επίλυση του προβλήματος των εφημεριών.

Ένας Υπουργός που έχει γνώμη επί παντός επιστητού σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην οικονομία, δεν μπορεί να τηρήσει ούτε τις δεσμεύσεις του, δεν μπορεί καν να υλοποιήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρόνο εργασίας των γιατρών, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την πολύωρη εργασία των γιατρών στις εφημερίες που είναι λογικό να επιφέρει σημαντική κόπωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των γιατρών για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπή διαβίωση των λειτουργών της υγείας στη χώρα μας.

Προτείνουμε άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας, εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των γιατρών και του υπουργού υγείας χωρίς καμία αλλαγή, ρύθμιση του καθεστώτος των εφημερίων έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν οι υπερωρίες τις ώρες εργασίας που ορίζει η κοινοτική οδηγία.

Ειδικότερα για τα Χανιά οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:

1. Άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών του Νοσοκομείου Χανίων το οποίο σήμερα υπολειτουργεί με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού.

2. Να επανέλθουν όλοι οι μεταταχθέντες σε άλλες υπηρεσίες.

3. Να ιδρυθεί τμήμα επειγόντων περιστατικών με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ν. Χανίων.

4. Να αναβαθμιστεί άμεσα η Μονάδα Νεογνών και να γίνει ισοδύναμη με αυτές του ΠΕΠΑΓΝΗ. Να γίνουν αποσπάσεις 3 νεογνολόγων από τις δυο αντίστοιχες Μονάδες Νεογνών του ΠΕΠΑΓΝΗ (με ισχυρά κίνητρα). Είναι ιατρικά, δεοντολογικά και ηθικά απαράδεκτο να υπάρχουν 2 μονάδες νεογνών στο Ηράκλειο την ώρα που υπολειτουργεί μια ενδιάμεση μονάδα νεογνών στα Χανιά.

5. Δημιουργία μονάδας στεφανιαίας και μονάδας τοποθέτησης βηματοδοτών.

6. Δημιουργία τμήματος ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς.

7. Στελέχωση του ΕΚΑΒ με όλο το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρου για αεροδιακομιδές, τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες μονάδες στο Νοσοκομείο Χανίων (νεογνών, στεφανιαίας κλπ).

Για τη χρηματοδότηση

Θεωρούμε ότι η δημόσια υγεία είναι πρωταρχικό αγαθό σε μια ευνομούμενη κοινωνία και δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε μπαίνει σε λογικές μείωσης κόστους, και πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Οι σπατάλες μπορούν να περικοπούν από άλλες δραστηριότητες (διαφθορά, εξοπλισμοί, σκάνδαλα) και όχι από την Υγεία του λαού..

Χρήματα μπορούν να βρεθούν από την εξόφληση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, από το σταμάτημα της κατασπατάλησης χρημάτων των ασφαλισμένων σε υπερβολικά υψηλές φαρμακευτικές δαπάνες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει νομοθετικός περιορισμός στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων (μη επιτρέποντας χαμηλότερες τιμές), πράγμα που επιβαρύνει με απίστευτα υψηλά ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, η γενικευμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νοσοκομεία μπορεί να αποτελέσει πηγή εξοικονόμησης και χρημάτων που σήμερα καρπώνονται οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης Χανίων των Οικολόγων Πράσινων

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Κοπή πίτας των Οικολόγων Πράσινων Χανίων

Σε κλίμα αισιοδοξίας έκοψε η Τοπική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων την πίτα της σε μικρή εκδήλωση στο καφέ «Ταράτσα» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009.
Μια αισιοδοξία που πηγάζει όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών που δείχνουν σταθερή άνοδο των Οικολόγων Πράσινων κι εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή και την ελληνική Βουλή αλλά και από τις επιτυχίες του οικολογικού κινήματος στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.
Ανάμεσα σε αυτές τις επιτυχίες συγκαταλέγονται
· Η ακύρωση της κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα και η άρνηση της κυβέρνησης να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια παρά την πρωτοβουλία της (Πυρηνικής) Ακαδημίας Αθηνών να ανοίξει σχετική συζήτηση και να προωθήσει τις ήπιες μορφές ενέργειας. Οι διακηρύξεις αυτές της κυβέρνησης θα πρέπει βέβαια να υλοποιηθούν κιόλας, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο χωρίς μια ισχυρή παρουσία του οικολογικού κινήματος και των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή και την Ευρωβουλή.
· Η χθεσινή αρνητική εισήγηση στο Συμβούλιο Επικρατείας για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι Σούδας. Η γενικότερη οικονομική κρίση έχει, ανάμεσα στα άλλα, φρενάρει και την αυτοκινητοβιομηχανία και την κατανάλωση καυσίμων, κι αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να αναζητήσουμε εναλλακτικές πολιτικές και στάσεις ζωής για τις μετακινήσεις μας, βασιζόμενοι περισσότερο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο τρένο, στο ποδήλατο και τα πόδια. Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, τα επιχειρήματα για νέες δεξαμενές καυσίμων αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο.
· Η συατράτευση πνευματικών ανθρώπων όπως ο συνθέτης και κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων αλλά και σημαντικών ανθρώπων όπως ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, η Ελληνίδα αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας Μαρία Βασιλάκου, ο πρόεδρος του Δικτύου «Μεσόγειος SOS» Νίκος Χρυαόγελος, ο διακεκριμένος δικηγόρος σε περιβαλλοντικά ζητήματα Κώστας Διάκος, που αποτελούν την πρώτη τετράδα του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων για την Ευρωβουλή.

Δεν πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε καθώς η φύση κι η επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη απειλούνται καθημερινά με την όξυνση της κλιματικής αλλαγής, τις πυρκαγιές όπως στη χώρα μας και στην Αυστραλία, την καταστροφή της φύσης και τη βαθύτατη οικονομική κρίση που πλήττει τις κοινωνίες που βασίζονται στο πετρέλαιο. Υπάρχει πράσινη λύση για την κρίση μέσα από τη στροφή στις ήπιες μορφές ενέργειας, την αποκέντρωση, τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών αγροτικών προϊόντων, την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών για την υπεράσπιση της φύσης, των δικαιωμάτων και για τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κ. Κουκουράκης, ενώ γλυκά κερνούσε ο μόλις εκλεγείς επίκουρος καθηγητής στην Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου Κρήτης Ηλίας Γιαννίρης, δραστήριο στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων και του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων της Αττικής και της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων για την υπεράσπιση του πάρκου στις οδούς Κύπρου και Πατησίων στην Αθήνα

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΟΧΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης καταγγέλλουν την αστυνομική επίθεση κατά των αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά με τα δακρυγόνα, τους τραυματισμούς (ακόμη και βουλευτή της αντιπολίτευσης) και τις συλλήψεις. Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που αρνείται να επιτρέψει στους αγρότες να διαδηλώσουν ειρηνικά όπως είναι η πρόθεσή τους μέχρι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γι’ άλλη μια φορά, οι αγρότες αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως πολίτες β’ κατηγορίας, ακολουθώντας την παράδοση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που έβαζαν να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ κι έσερναν αγρότες στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες είναι θύματα μιας πρωτοφανούς εκμετάλλευσης. Βασικά προϊόντα της Κρήτης όπως το λάδι έχουν τις χαμηλότερες τιμές εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι τιμές στα ράφια για τους καταναλωτές αυξάνονται συνεχώς με ευθύνη μεσαζόντων, μεγαλεμπόρων και ανυπαρξίας ελέγχων από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και των κομμάτων που κυβέρνησαν, οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και υπό διάλυση, οι αγρότες κατέληξαν εξαρτημένοι από χημικά λιπάσματα, το πετρέλαιο και τις επιδοτήσεις που αποτελούν όπλο στα χέρια εταιρειών και κυβερνήσεων για να τους ελέγχουν πολιτικά. Ακόμη και τους σπόρους που άλλοτε παρήγαγαν οι ίδιοι τους έχουν βάλει να τους αγοράζουν κάθε χρόνο, πακέτο με τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης απαιτούν:
· Άμεση έναρξη διαλόγου με τους αγρότες και τους φορείς της Κρήτης, χωρίς την παρεμβολή αστυνομικών δυνάμεων.
· Στήριξη με αποζημιώσεις των αγροτών που πλήττονται. Η αγροτική οικονομία πρέπει να επιβιώσει και να διατηρηθεί πληθυσμός στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα τώρα, στις συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης προτείνουν:
· Ενθάρρυνση της στροφής στη βιολογική καλλιέργεια, την απεξάρτηση των αγροτών από το πετρέλαιο και τα χημικά λιπάσματα. Να προστατευτούν οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να παράγουν οι ίδιοι τους σπόρους τους.
· Βασικά προϊόντα διατροφής θα πρέπει να παράγονται και να καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση.
· Συνεταιρισμοί και δίκτυα καταναλωτών και παραγωγών θα πρέπει να δημιουργηθούν και να συνεργαστούν χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων για να δίνουν καλές τιμές για τους παραγωγούς και φτηνά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τους καταναλωτές.