Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ποιος φοβάται ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στοχεύουν σε ένα δημιουργικό, ευχάριστο, αλληλέγγυο και ανθρώπινο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και στο μέλλον. Ένα σχολείο που:
• προκύπτει από την αλληλεπίδραση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.
• το εκπαιδευτικό του έργο απευθύνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών του ανεξάρτητα από κοινωνική ή εθνική προέλευση, απαλλαγμένο από αδιέξοδα φοβικά σύνδρομα.
• διδάσκει τις αρχές της συλλογικότητας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και της αποδοχής του διαφορετικού.
• συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού και φυλετικού αποκλεισμού
• διαμορφώνει ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την εμπνευσμένη και πρωτοπόρα εκπαιδευτικό Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία δικάζεται την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου της Γκράβας, για δράσεις του σχολείου που είχε συναποφασίσει με τον σύλλογο διδασκόντων και που σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη είχαν ως αποτέλεσμα «την πραγμάτωση σε σημαντικό βαθμό μιας ατμόσφαιρας αλληλοσεβασμού και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, το οποίο αποτελεί ζητούμενο στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της επιδίωξης του παιδαγωγικού ιδεώδους». Συγκεκριμένα η εκπαιδευτικός κατηγορείται επειδή διέθεσε το χώρο του σχολείου για "εξωσχολικές" δραστηριότητες όπως τα μαθήματα Ελληνικών στους μετανάστες γονείς των μαθητών, τα οποία έκανε δασκάλα του σχολείου που επίσης δικάζεται!
Η Στέλλα Πρωτονοταρίου προσπάθησε και έκαμε πράξη μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας τολμώντας να ξεφύγει από τα αποστειρωμένα στεγανά στερεότυπα της γραφειοκρατικής παιδαγωγικής σε ένα σχολείο που το 75% των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι από διαφορετικές εθνότητες, με υψηλή μαθητική διαρροή και συχνά φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας . Μέσω της προσπάθεια αυτής η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους καθώς Έλληνες και μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους και συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του σχολείου.
Η προσπάθειά της θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και όχι το αντίθετο. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν όλους όσους πιστεύουν ότι η ΠΑΙΔΕΙΑ είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας να παρευρεθούν την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (2ο κτίριο, πρώην Σχολής Ευελπίδων), στις 9:00 το πρωί.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, την τοπική κοινωνία να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και να αναπτύξουν παράλληλες δράσεις στις οποίες να συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της σχολικής κοινότητας με στόχο την ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών του σχολείου, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή εθνική τους προέλευση, στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην αλλαγή του σχολείου καθώς και στην ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε αποτελέσματα προς όφελος των ελλήνων πολιτών και των μεταναστών και αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής που να δίνει λύσεις.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Σκουπίζοντας απλά κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι..

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και δεν λύνεται ούτε με αστυνομικά μέτρα και επιχειρήσεις σκούπα, ούτε και με χιλιάδες επαναπροωθήσεις. Τα μέτρα που ετοιμάζονται μοιάζουν στοχευμένα μόνο στην προσωρινή ικανοποίηση μερίδας πολιτών που λόγω της πλήρους ανυπαρξίας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής νοιώθουν ότι κινδυνεύουν στην ίδια τους τη χώρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν θα αποφέρουν ουσιαστικά οφέλη για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αλλά ότι θα εντείνουν κοινωνικές συγκρούσεις και θα ενισχύσουν την ξενοφοβία.
Είναι γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη που βρίσκονται στα «σύνορα» της ΕΕ, έχουν αναλάβει ρόλο «συνοριοφύλακα» χωρίς όμως να έχουν προηγουμένως αναπτυχθεί οι ανάλογες πολιτικές και υποδομές προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων και να εξασφαλίζονται οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και συμβίωσης των ντόπιων και των μεταναστών.
Μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να έχει συνολική, πολυεπίπεδη και διεθνή προσέγγιση του θέματος. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει σε επίπεδο ΕΕ να ερευνηθούν και να αναγνωριστούν οι αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, όχι μόνο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, αλλά προσπαθώντας εναγωνίως να επιβιώσουν. Αν η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ θέλουν να «αναχαιτιστεί» το κύμα μεταναστών θα πρέπει να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών κ.α. προβλημάτων που επικρατούν στις χώρες προέλευσης. Η πολιτική που μέχρι τώρα ακολουθεί η Ελλάδα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για όλους μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
• συνεργασία με την ΕΕ ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές υποδοχής των μεταναστών που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης,
• επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος για άσυλο σε συνδυασμό με την άμεση χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής, έτσι ώστε οι μετανάστες να μην μένουν εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές και να μπορούν να εργαστούν νόμιμα
• έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, που λειτουργεί αρνητικά τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους έλληνες και τα ασφαλιστικά ταμεία
• Δημιουργία υποδομών για την άμεση και ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
• Συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη έτσι ώστε να μοιραστεί το βάρος της μετανάστευσης. Είναι γεγονός ότι για πολλούς μετανάστες στόχος δεν είναι να παραμείνουν στη χώρα μας, αλλά να περάσουν σε άλλες. Η αργοπορία νομιμοποίησής τους όμως τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Να σταματήσει η αιματοχυσία στην Περουβιανή Αμαζονία


Η κυβέρνηση του Περού με νέα νομοθεσία άνοιξε το δρόμο σε μεγάλες εταιρείες άντλησης πετρελαίου, εντατικής γεωργίας και ξύλευσης να καταστρέψουν με ταχείς ρυθμούς το 70% του περουβιάνικου Αμαζονίου.

Εδώ και δύο μήνες 1350 ιθαγενικές κοινότητες ξεκίνησαν τον αγώνα αποφασισμένες να προστατέψουν τη γη και τη ζωή τους από την καταστροφή, απαιτώντας να αποσυρθούν οι νόμοι που επιτρέπουν την ερήμωση του τροπικού δάσους και την εξόντωση των λαών που ζουν εκεί και έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για το κλίμα στον πλανήτη. Ζητούν, ακόμα, να κατοχυρωθεί διεθνώς το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για όποια νομοθεσία αφορά στις περιοχές τους. Ο Πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία, απάντησε στέλνοντας τις ειδικές δυνάμεις για να καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες και χαρακτήρισε τους ιθαγενείς τρομοκράτες. Η εξέγερση πήρε μεγάλες διαστάσεις με οδοφράγματα, σκληρές συγκρούσεις και καταλήψεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Οι νεκροί είναι δεκάδες, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί.

Οι ομάδες των ιθαγενών είναι στην πρώτη γραμμή του μεγαλύτερου και πιο απελπισμένου αγώνα που έχει γίνει μέχρι τώρα για να σταματήσει η ερήμωση του Αμαζονίου και χρειάζονται άμεσα τη βοήθεια όλων μας. Για τους γηγενείς λαούς το τροπικό δάσος, που παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες να καταστρέφεται από τις εταιρείες, είναι το σπίτι τους ενώ για όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένας θησαυρός ζωτικής σημασίας διότι δεσμεύει μεγάλο μέρος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και παράγει οξυγόνο.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι στέκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων ιθαγενών του Περού και καλούν τους φορείς και τα κόμματα της χώρας μας, να αντιδράσουν ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να παγώσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Περού και να ασκήσουν επειγόντως πίεση προς τον Πρόεδρο Άλαν Γκαρσία για να σταματήσει αμέσως η βία, να αποδοθεί δικαιοσύνη προς τους γηγενείς λαούς και να προστατευτεί ο, τεράστιας σημασίας για τον πλανήτη, πνεύμονας του Αμαζονίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων ευχαριστεί τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους που είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του πρώτου Πράσινου Έλληνα ευρωβουλευτή, ο οποίος θα μας εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, κοντά στους υπόλοιπους Πράσινους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στις ευρωεκλογές οι Πράσινοι παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο στην Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι πολίτες στήριξαν τις θέσεις και προτάσεις των Πράσινων για στροφή στην οικονομία που θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, για περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη, για εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης με σεβασμό στους πολίτες. Η ενισχυμένη δύναμη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο θα συμβάλλει στην προώθηση λύσεων, με τη δοκιμασμένη πολιτική των ευρύτερων συνθέσεων και συνεργασιών.

Επιδιώκουμε ένα ευρύ διάλογο με την κοινωνία. Δεν θέλουμε μονολόγους. αλλά συμμετοχή και διαβούλευση. Η συμμετοχή των πολιτών θα μας καταστήσει και καλύτερους εκπροσώπους για τα προβλήματα που μας αφορούν όλους, τα προβλήματα βιωσιμότητας και αλληλεγγύης, για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πέτυχαν τους στόχους τους, αυτόν της εκλογής Έλληνα Πράσινου ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία του οικολογικού κινήματος στη χώρα μας και τον προσανατολισμό της πολιτικής συζήτησης σε πράσινες κατευθύνσεις. Σημειώνουμε, όμως, ότι τα θέματα της Ευρώπης, που αυτά θα διαχειριστούν όσοι εκλέχτηκαν ευρωβουλευτές, ήταν ο μεγάλος απών κατά την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας.

Ειδικά το κόμμα μας βρέθηκε στο στόχαστρο συχνά με μεθόδους ασύμβατες με το δημοκρατικό διάλογο, κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και δικαιωμάτων.

Από την αρχή τονίσαμε πως σε μια εποχή που η οικολογική κρίση επιβάλλει στενή συνεργασία κάθε χώρας με τους άμεσους γείτονές της, είναι επικίνδυνο να μετατρέπεται μια εκλογική αναμέτρηση σε διαγωνισμό εθνικής πλειοδοσίας. Κάθε εθνικισμός αποτελεί σήμερα πρώτα απ' όλα απειλή για τη δική του χώρα.

Η σιωπή όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στις επιθέσεις αυτές, με την τιμητική εξαίρεση του κου Μάνου, οδήγησε τελικά το ΛΑΟΣ στη θέση του κριτή του πατριωτισμού των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Κάτι που ασφαλώς ευνοεί το συγκεκριμένο κόμμα, όχι όμως τη δημοκρατία ούτε και τα συμφέροντα τις χώρας μας.

Τέλος ευχόμαστε καλή δύναμη στον Ευρωβουλευτή μας Μιχάλη Τρεμόπουλο, που θα μας εκπροσωπήσει επάξια, ως ο αγωνιστής που πάντα υπήρξε, και χαιρόμαστε μαζί του. Από την πλευρά μας θα αξιοποιήσουμε την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο για τη συνολική προώθηση των πράσινων λύσεων στην Ευρώπη, αλλά για την ανάδειξη και στήριξη θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο, αλλά πόδια έχουμε και θα τον περπατήσουμε.

Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που μας στήριξαν και να δικαιώσουμε την ψήφο τους.



Η Εκτελεστική Γραμματεία

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης, ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους στην Κρήτη και έδωσαν:

• 4,98%, 3.694 ψήφους και 5η θέση στα Χανιά,
• 4,11%, 1.662 ψήφους και 6η θέση στο Ρέθυμνο,
• 3,96%, 5.871 ψήφους και 5η θέση στο Ηράκλειο και
• 3,60%, 1.500 ψήφους και 5η θέση στο Λασίθι.

Πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή τους να μην απέχουν αλλά να ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους, δεν ήταν μία διαμαρτυρία αλλά μια θετική και συνειδητή στάση που ενισχύει όλους όσους αγωνίζονται, για να περιορίσουν ή να εξαλείψουν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση, την καταστροφή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας.

Πετύχαμε να εκλέξουμε τον πρώτο Έλληνα πράσινο ευρωβουλευτή. Προσβλέπουμε στην συμμετοχή του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο σημαντικά ενισχυμένο από φέτος Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα για θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις από το Ευρωκοινοβούλιο οι οποίες να συμβάλουν στην δραστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη να θέσουν αναγκαίους φραγμούς και έλεγχο στην επιρροή των μεγάλων οικονομικών και χρηματοοικονομικών συμφερόντων, αλλά και να ενισχύσουν την προοπτική για μια πιο δημοκρατική και δίκαιη Ευρώπη.

Με την είσοδό μας στην Ευρωβουλή πολλαπλασιάζονται και οι ευθύνες μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε τις οργανωτικές και θεσμικές δομές του κόμματος ώστε να περάσουμε στους συμπολίτες μας την καινούργια οπτική και τις αξίες που φιλοδοξούμε να φέρουμε στη δημόσια διαβούλευση στη χώρα μας.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Ευχαριστήριο των Οικολόγων Πράσινων Χανίων για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η Συντονιστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων Χανίων ευχαριστεί όλους τους Χανιώτες – Χανιώτισσες που με την ψήφο τους βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου μας για τις Ευρωεκλογές, την εκλογή του πρώτου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Επίσης, ευχαριστούμε τα τοπικά ΜΜΕ –έντυπα και ηλεκτρονικά- που φιλοξένησαν και προέβαλαν πρόθυμα τις απόψεις μας.

Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνουμε ιδιαίτερα:

Παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις κατά των Οικολόγων Πράσινων και την τεράστια αποχή, υπήρξε υπερδιπλασιασμός των ψήφων που πήραμε σε σχέση με τις προπέρσινες βουλευτικές εκλογές. Το ποσοστό που κέρδισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι (3,45%) τους έδωσε μία έδρα στην Ευρωβουλή (Μιχάλης Τρεμόπουλος με εναλλαγή στο μέσο της θητείας, μετά από 2,5 χρόνια, με τη Μαρία Βασιλάκου).

Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί δυνατότητα για πλατιά δημοσιοποίηση των θέσεων και της δραστηριότητάς μας στην ελληνική κοινωνία, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο και για την ελληνική Βουλή. Ήδη οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, ενώ υποχρεώνουν όλα τα άλλα κόμματα να αναπτύξουν «οικολογικότερο» προφίλ. Το κατά πόσο υπάρχει ειλικρινής και ουσιαστικός προβληματισμός και όχι «πράσινη βιτρίνα» από την πλευρά τους, θα το δούμε στο άμεσο μέλλον…

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει κατά μεγάλη πλειοψηφία συνειδητή ψήφο και όχι γενικά «ψήφο διαμαρτυρίας». Προέρχεται κυρίως από ενεργούς πολίτες και απηχεί μια αύξηση της ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο οικολογικό τουλάχιστον ζήτημα.
Τα πιο ψηλά ποσοστά πανελλαδικά προήλθαν από την Κρήτη, ιδίως από το Ν. Χανίων (2ος πανελλαδικά, μετά τη Β’ Αθηνών), αποτέλεσμα της παρέμβασής μας στα πολλά και σοβαρά οικολογικά προβλήματα, στην παρουσία πολλών τοπικών περιβαλλοντικών κινήσεων αλλά και αρκετών θετικών παραδειγμάτων ήπιας / εναλλακτικής αειφορικής ανάπτυξης.

Τέλος, επανερχόμενοι στην Ε.Ε., δεσμευόμαστε για συνεχή πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για τα όσα διαδραματίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα άλλα όργανα της Ε.Ε., και τα οποία μας επηρεάζουν άμεσα.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Χανίων

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καταγγέλλουν τους βανδαλισμούς κατά του εκλογικού περιπτέρου τους στην Πλατεία της Αγοράς των Χανίων που έγιναν χτες βράδυ. Άγνωστοι αναποδογύρισαν το περίπτερο κι έσκισαν και κατέστρεψαν αφίσες κι εκλογικό υλικό που υπήρχε στο περίπτερο.

Πρόκειται για καθαρά φασιστικής λογικής ενέργεια, που ακολουθεί ανάλογες επιθέσεις που δέχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες εκλογικά περίπτερα της άλλων κομμάτων στην ίδια πλατεία, η οποία, πρέπει να σημειώσουμε, αποτελεί την πλέον κεντρική πλατεία της πόλης των Χανίων. Προκαλεί ερωτηματικά πώς γίνονται τόσες μέρες επιθέσεις κατά εκλογικών περιπτέρων των κομμάτων στην πλέον κεντρική πλατεία κι ουδείς αρμόδιος γνωρίζει οτιδήποτε…


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων επέλεξαν μια ήπια εκστρατεία, αρνούμενοι να κολλήσουν αφίσες και μη χρησιμοποιώντας μεγάφωνα στο περίπτερό τους. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσία των Οικολόγων Πράσινων, δεν πιστεύουν στο δημοκρατικό διάλογο και τη δημοκρατία.


Ως Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε το δικαίωμά μας, δικαίωμα όλων των πολιτών, να εκφράζουμε την άποψή μας, να συμμετέχουμε και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά που πιστεύουμε με μη βίαιο τρόπο. Κάποιοι άλλο πιστεύουν στο νόμο της ζούγκλας και στην κυριαρχία του τρόμου.

Είναι γεγονός ότι η αταλάντευτη παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στα κινήματα υπεράσπισης της φύσης, των ακτών μας, των παραλιών, των ελεύθερων χώρων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης έχει ενοχλήσει μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές προκάλεσε έναν ανελέητο πόλεμο λάσπης, διαστρέβλωσης των θέσεών τους, με προφανή στόχο να μην εκφραστεί η βούληση των πολιτών να αλλάξει επιτέλους κάτι, να πάψουν να καίγονται τα δάση, να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην προστασίας της φύσης μέσα από την υπερψήφιση των Οικολόγων Πράσινων.

Η καλύτερη απάντηση σε τέτοιες φασιστικές ενέργειες είναι η συμμετοχή των πολιτών και η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων στις αυριανές ευρωεκλογές.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Κρήτη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, υπενθυμίζουν ορισμένα εκκρεμή προβλήματα της Κρήτης, για τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν:

· Ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης: Σήμερα, η Κρήτη χρειάζεται 831 MW, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο από πετρελαϊκά εργοστάσια στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, ενώ νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο προγραμματίζεται στα σύνορα των Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Η Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξαρτάται κατά 86% από το πετρέλαιο για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν η Κρήτη (που ήδη καλύπτει 14% των αναγκών της από ΑΠΕ) να γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποκλεισμό νέων πετρελαϊκών εργοστασίων και σταδιακή απενεργοποίηση των υπαρχόντων, άμεση λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων κτιρίων και σχολείων με ενέργεια από ΑΠΕ, λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων αναστρέψιμης λειτουργίας σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες, άμεση ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες (η κυβέρνηση απέκλεισε την Κρήτη και τα νησιά), άμεση προώθηση των ΑΠΕ στο νησί με ριζική μείωση της γραφειοκρατίας.

· Το νερό στην Κρήτη: Το νερό στην Κρήτη κινδυνεύει από την κατασπατάληση στο μαζικό τουρισμό και υδροβόρες μορφές γεωργίας, από τη μόλυνση από χημικά λιπάσματα και λύματα. Οι προτάσεις για δημιουργία γηπέδων γκολφ, εάν υλοποιηθούν, θα εντείνουν την ερημοποίηση που ήδη αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια ολόκληρη πόλη 10-12.000 κατοίκων! Το νερό αυτό θα το στερηθούν οι αγρότες αλλά και οι κάτοικοι των πόλεων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν προστασία των υγροτόπων (Λίμνες Αγιάς και Κουρνά, Αλμυρός Λασιθίου και Ηρακλείου), έναρξη λειτουργίας Φορέων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000, εγκατάλειψη των σχεδίων για μεγάλα φράγματα όπως στον Αποσελέμη και για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις τύπου Κάβο Σίδερο με γήπεδα γκολφ, εκστρατεία εξοικονόμησης νερού και αντικατάσταση των φθαρμένων δικτύων (καθώς 50% του νερού σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο χάνεται στο δρόμο εξαιτίας βλαβών και παράνομων συνδέσεων)..

· Ένα μέλλον για τους αγρότες: Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή την αστυνομική επίθεση που δέχτηκαν οι αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά με ευθύνη της κυβέρνησης. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και των κομμάτων που κυβέρνησαν, οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και υπό διάλυση, οι αγρότες κατέληξαν εξαρτημένοι από χημικά λιπάσματα, το πετρέλαιο και τις επιδοτήσεις που αποτελούν όπλο στα χέρια εταιρειών και κυβερνήσεων για να τους ελέγχουν πολιτικά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης προτείνουν ενθάρρυνση της στροφής στη βιολογική καλλιέργεια, την απεξάρτηση των αγροτών από το πετρέλαιο και τα χημικά λιπάσματα. Να προστατευτούν οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να παράγουν οι ίδιοι τους σπόρους τους. Βασικά προϊόντα διατροφής θα πρέπει να παράγονται και να καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Συνεταιρισμοί και δίκτυα καταναλωτών και παραγωγών θα πρέπει να δημιουργηθούν και να συνεργαστούν χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων για να δίνουν καλές τιμές για τους παραγωγούς και φτηνά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τους καταναλωτές.

· Κάβο Σίδερο – Μονή Τοπλού: Για το θέμα αυτό κινητοποιούνται τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις εδώ και χρόνια. Στο Νομό Λασιθίου, έχει προγραμματισθεί από εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων, ένα έργο υποτιθέμενης τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού. Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ. Η περιοχή έχει και σημαντικότατη αρχαιολογική αξία (ευρήματα της μινωικής περιόδου), ενώ τα 3 γήπεδα γκολφ που σχεδιάζονται θα στερήσουν νερό πρώτα από τους αγρότες και στη συνέχεια και από την ύδρευση μιας περιοχής που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ερημοποίησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν εγκατάλειψη τέτοιων φαραωνικών σχεδίων, αναστήλωση παραδοσιακών οικισμών και προώθηση του οικοτουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτεται, ενθαρρύνει τις βιολογικές καλλιέργειες τοπικών προϊόντων και στηρίζει τον πληθυσμό της υπαίθρου.

· Λιμάνι στο Τυμπάκι: Τα σχέδια για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στον κόλπο της Μεσσαράς στο Τυμπάκι μπορεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κίνας για την προώθηση των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η συχνή κίνηση μεγάλων πλοίων στον κόλπο της Μεσσαράς πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχημάτων και διαρροής πετρελαιοκηλίδων, πράγμα καταστροφικό τόσο για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής όσο και για τον τουρισμό ευρύτερα της Νότιας Κρήτης. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα αφορούν εργαζόμενους κυρίως μετανάστες χωρίς δικαιώματα και με μισθούς Τρίτου Κόσμου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και το όποιο μικρού μεγέθους λιμάνι λειτουργήσει να είναι για την εξυπηρέτηση αλιευτικών και μικρών τουριστικών σκαφών.

· Άγιοι Απόστολοι Χανίων: Στα 584 στρέμματα της δημόσιας δασικής έκτασης με τις 4 παραλίες λίγο έξω από τα Χανιά, εδώ και χρόνια προσπαθούν να χτίσουν συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο για 1000-2000 άτομα. Η Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών έχει μπλοκάρει τα σχέδια αυτά, έχοντας συγκεντρώσει 11.500 υπογραφές κατά της τσιμεντοποίησης, υπέρ του δημόσιου κι ελεύθερου χαρακτήρα της περιοχής, υπέρ της προστασίας της φύσης. Το ότι στις παραλίες των Χανίων δεν υπάρχουν εισιτήρια κι είναι ελεύθερη η είσοδος και στις συγκεκριμένες μάλιστα υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και κάποια μέτρα προστασίας οφείλεται ακριβώς στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από την Επιτροπή Αγώνα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να παραχωρηθεί ολόκληρη η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο εκποίησης και τσιμεντοποίησης, να ληφθούν επιπλέον μέτρα φροντίδας των παραλιών και του δάσους, να αναστηλωθούν οι παλιές Παιδικές Εξοχές και να προστατευθεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων στις παραλίες.

· Περιοχές Natura 2000: Ακόμη εκκρεμεί η δημιουργία και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 με αποτέλεσμα μόνο ένας Φορέας να λειτουργεί (κι αυτό μερικώς) στην Κρήτη, στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Κοντά στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης βρισκόμαστε και στο Λαφονήσι, όπου ο τοπικός Δήμος Ιναχωρίου αγωνίζεται για την προστασία της πανέμορφης αυτής παραλίας με τους κέδρους, κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα που προωθούν την ανέγερση ξενοδοχείων, γηπέδων γκολφ κλπ όσο πιο κοντά στην ακτή γίνεται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την άμεση λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές Natura 2000 της Κρήτης με τη συμμετοχή των τοπικών οικολογικών οργανώσεων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών. Η λειτουργία Φορέων Διαχείρισης όχι μόνο θα βοηθήσει στην προστασία των περιοχών αυτών και το συντονισμό των φορέων, αλλά και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην προστασία της φύσης (φύλακες, επιστημονικό προσωπικό, ξεναγοί κλπ) αλλά και στον τομέα του οικοτουρισμού.

· Στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά: Ένα ευρύτατο κίνημα φορέων και πολιτών διεκδικεί την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα Χανιά για τη δημιουργία πάρκου και σχολείου κόντρα στα σχέδια του Δήμου για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου ή δημαρχείου και πολεοδόμηση του μεγαλύτερου μέρους του χώρου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την απομάκρυνση των στρατοπέδων μέσα από τις πόλεις και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, την προστασία όλων των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει μέσα στις πόλεις και την αξιοποίησή τους για δημιουργία πάρκων, την άμεση δημιουργία ποδηλατόδρομων στις πόλεις και την πεζοδρόμηση των ιστορικών κέντρων.

Πέρα από όλα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας της φύσης από λατομεία στην Κάντανο και αλλού, υπέρ της ομαλής ένταξης των μεταναστών, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και κατά της λειτουργίας ξένων βάσεων στο νησί, κατά της λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές, υπέρ της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και τη δημιουργία καταφυγίου ζώων στα Χανιά κ.ο.κ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ιδρύσει περιφερειακή οργάνωση στην Κρήτη από τον Ιανουάριο του 2008. Παρόντες όμως στην Κρήτη και μέσα στο οικολογικό κίνημα τα στελέχη τους είναι αρκετά χρόνια. Ως Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πάρει θέση για μια σειρά θέματα της Κρήτης και στηρίζουμε επιτροπές και πρωτοβουλίες πολιτών που δραστηριοποιούνται γι’ αυτά.

Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τις σχετικές ανακοινώσεις και δραστηριότητές τους για θέματα της Κρήτης σε δικτυακούς τόπους και blog όπως:

www.ecogreens.gr, ο δικτυακός τόπος των Οικολόγων Πράσινων
http://ecogreens-crete.blogspot.com, το blog των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης
http://pras-cha.blogspot.com, το blog των Οικολόγων Πράσινων Χανίων
www.ecocrete.gr, ο δικτυακός τόπος των οικολογικών οργανώσεων της Κρήτης.

Για τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη

Το ζήτημα που πρόσφατα δημιουργήθηκε με τις υποτιθέμενες δηλώσεις του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη περί υποστήριξής του για το ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει δύο πράγματα:

Πρώτον: Μερικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο, παραποιώντας και παραχαράσσοντας λόγια και έννοιες να επωφεληθούν από την δημιουργία εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής, με μη έντιμους τρόπους.

Δεύτερον: Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ένα κόμμα, με ανοιχτή εσωτερική δημοκρατία, με διάλογο που επιτρέπει την διαφοροποίηση και έκφραση απόψεων και κριτικής και με σεβασμό στην διαφορετικότητα. Η εσωτερική κριτική μπορεί και επιβάλλεται να απευθύνεται και στους εκπροσώπους μας. Στόχος της κριτικής είναι πάντα η συνολική μας βελτίωση και ως τέτοια πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Η ελευθερία όμως της εσωκομματικής κριτικής είναι κάτι που τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν συνηθίσει ούτε και ανέχονται. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που εισάγουμε νέα ήθη στην πολιτική.

Για μας κάθε θετική κριτική είναι σεβαστή κι αποτελεί επιβεβαίωση ότι ο εσωτερικός μας διάλογος παραμένει ανοιχτός, χωρίς παρωπίδες με συνεργατικό και συνθετικό πνεύμα και με ευρύτητα σκέψης χωρίς περιχαράκωση.

Λέμε και εννοούμε ότι θα αλλάξουμε την κουλτούρα της πολιτικής στη χώρα μας. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.



Η Εκτελεστική Γραμματεία





Ακολουθεί σημερινή δήλωση διάψευσης του Νάνου Βαλαωρίτη:



"Ουδέποτε είπα ότι υποστηρίζω το ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσα ότι θα υποστηρίξω οποιονδήποτε πολιτικό έχει οικολογικές ευαισθησίες, σε όποιον πολιτικό χώρο και αν βρίσκεται, ακριβώς επειδή πιστεύω ότι η οικολογία πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής μας αυτή τη στιγμή. Δεν θα πρέπει να συγχέεται η κριτική που έχω ασκήσει στους εκπροσώπους των οικολόγων πράσινων με υποστήριξή μου σε άλλον πολιτικό χώρο. Παραμένω μέλος των Οικολόγων Πράσινων."



Νάνος Βαλαωρίτης

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Αντί για τον ήλιο πετρέλαιο για ρεύμα σε σχολείο των Χανίων!

Με έκπληξη μάθαμε ότι Δημοτικό Σχολείο των Χανίων, από αυτά της οδού Κοραή, που «φιλοξενείται» προσωρινά σε λυόμενα στο χώρο της Παλιάς Σχολής Νηπιαγωγών μέχρι να επισκευαστεί το ιστορικό κτίριο της οδού Κοραή, δεν έχει ρεύμα και χρησιμοποιεί γεννήτρια με πετρέλαιο!
Κατ’ αρχάς είναι απαράδεκτη η ασυνεννοησία των διαφόρων «αρμόδιων» υπηρεσιών που κατέληξαν να αφήσουν τόσον καιρό ένα Δημοτικό Σχολείο χωρίς ρεύμα και το οδήγησαν να καίει πετρέλαιο με γεννήτρια για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας του σχολείου καλοκαιριάτικα κι ενώ η θερμοκρασία αγγίζει καθημερινά τους 30 και πλέον βαθμούς Κελσίου!
Σε ένα νησί και μια χώρα τόσο ευνοημένη από τον ήλιο, κι ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει βιοκλιματικά σχολεία και τα κόμματα προσπαθούν να δείξουν προεκλογικά περιβαλλοντική ευαισθησία, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, όπως δείχνει το παράδειγμά μας στα Χανιά.
Η απόσταση αυτή από τα λόγια στις πράξεις κι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην πραγματικότητα, αναδεικνύουν εύγλωττα την αναγκαιότητα της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα και της ανάδειξης των Οικολόγων Πράσινων στην Ευρωβουλή και την Ελληνική Βουλή.
Και μόνο ότι όλα πλέον τα πολιτικά κόμματα αναγκάζονται αυτές τις μέρες να συζητάνε για το περιβάλλον είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία των Οικολόγων Πράσινων.
Μπαίνοντας στην Ευρωβουλή και την Ελληνική Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μπορέσουν π.χ. να προωθήσουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία, τα υγιεινά βιολογικά προϊόντα στα σχολικά κυλικεία και τα ολοήμερα σχολεία, την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όλων των σχολείων κι όλων των δημόσιων κτιρίων από τον ήλιο και τον άνεμο (με φωτοβολταϊκά, εξοικονόμηση, βιοκλιματική αρχιτεκτονική), την επιστροφή του πράσινου στις σχολικές αυλές, έτσι ώστε κάθε σχολική αυλή να πάψει να είναι έρημος τσιμέντου αλλά να γίνει όαση οξυγόνου και σκιάς για τη γειτονιά.
Όλα αυτά είχαν την ευκαιρία να τα κάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα τόσα χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκαν καν. Αυτά μάλιστα που κυβέρνησαν άφησαν τα σχολεία χωρίς και τα στοιχειώδη όπως εκπαιδευτικούς, επαρκείς αίθουσες, μόνιμο προσωπικό αντί ωρομισθίων. Κι έφτασαν τώρα ν’ αφήνουν σχολεία χωρίς ρεύμα, να χρησιμοποιούν γεννήτρια με πετρέλαιο, στον 21ο αιώνα, ενώ όλοι μιλάνε για την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!
Με τέτοια ουσιώδη δεν ασχολούνται. Ούτε με το αν η Ελλάδα κι η Ευρώπη θα στραφούν στα πυρηνικά και τη ραδιενέργεια ή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα μεταλλαγμένα ή στις βιολογικές καλλιέργειες, στη διάλυση κάθε θεσμού κοινωνικής αλληλεγγύης ή στην υπεράσπιση των ακτών, των δασών, των ελεύθερων χώρων, του δημόσιου πλούτου.
Αυτός ο πολιτικός κόσμος χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ! Κι αυτό το ισχυρό σοκ μπορεί να είναι η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων με υψηλά ποσοστά στη Βουλή και την Ευρωβουλή!

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε την πολιτική. Εσύ θα απέχεις;

Τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου έγινε με καθοδηγούμενο και οργανωμένο τρόπο μεγάλη διαστρέβλωση των θέσεων των Οικολόγων Πράσινων για τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Πολλή λάσπη έπεσε στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακοπεί το μεγάλο κύμα αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και της πολιτικής που φαίνεται να επιδιώκουν οι πολίτες στρεφόμενοι προς τους Οικολόγους Πράσινους.
Για τα θέματα αυτά -που εμείς ονομάζουμε εξωτερικής πολιτικής- και σε αντίθεση με αυτούς που οδήγησαν τόσα χρόνια τη χώρα από αποτυχία σε αποτυχία, ως Οι κολόγοι Πράσινοι προτείνουμε μια υπεύθυνη πολιτική που βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο καθώς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προτείνουμε πολιτικές επαναπροσέγγισης και δημιουργίας γεφυρών αλληλοκατανόησης, που στοχεύουν στο κοινό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μας, στην ανάδειξη των κοινών συμφερόντων αντί της μισαλλοδοξίας και της εμμονής στα προβλήματα και τις φοβίες.
Αυτοί που το 1992 υιοθετώντας ακραίες αντιλήψεις ΔΕΝ επέτρεψαν την υιοθέτηση του πακέτου Πινέιρο που προέβλεπε σύνθετη ονομασία, εγγύηση των υπαρχόντων συνόρων και εξάλειψη αλυτρωτικών διεκδικήσεων είναι αυτοί που πρέπει να απολογηθούν γιατί οδήγησαν τη χώρα σε μια εθνική ήττα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγαπάμε τη χώρα μας ως πολίτες και όχι ως οπαδοί.

Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται ούτε το όνομα της ΠΓΔΜ, ούτε η λύση του Κυπριακού!
Κρίνεται το μέλλον του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αν στο κέντρο της πολιτικής θα μπουν τα οικολογικά θέματα και οι πράσινες λύσεις.

Η στάση σου στις 7 Ιουνίου είναι αυτή που θα καθορίσει :
· Αν θα υπάρξει προοπτική ανατροπής του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος. Της διαφθοράς, της διαπλοκής, της κακοδιοίκησης, των πελατειακών σχέσεων, της εξοντωτικής γραφειοκρατίας, των ρουσφετιών και των "εξυπηρετήσεων".
· Αν θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο με στόχο μια κο ινωνική, οικολογική, δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη.
· Αν θα αντιμετωπίσουμε τις πελατειακές σχέσεις δημιουργώντας θεσμούς και πρ οωθώντας πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας, που αναπτύσσουν αποτελεσματικές κοινωνικές πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
· Αν θα προκριθούν συνεκτικές πράσινες λύσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση ή αν τα μέτρα για την έξοδο από την κρίση θα συντηρήσουν ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο για να μας οδηγήσουν σε νέα βαθύτερη κρίση, οικονομική και περιβαλλοντική.
· Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και τις επόμενες γενιές εφαρμόζοντας μια ουσιαστική πολιτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
· Αν θα συνεχίσουμε να σπαταλάμε ενέργεια που παράγουμε από κάρβουνα και πετρέλαιο ή αν θα μάθουμε να ζούμε χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, αν θα πάρουμε μέρος σε μια ειρηνική, πράσινη ενεργειακή επανάσταση που θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία, την ειρήνη και την ασφάλεια.
· Αν θα αρχίσουμε να αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους στο βαθμό που αυτοί αντέχουν ή αν θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον και τους εαυτούς μας δημιουργώντας Ασωπούς, Μαλιακούς, Κορώνειες και καμένα δάση.
· Αν θα μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό σύστημα, θα αναπτύξουμε περιβαλλοντικές πολιτικές και μηχανισμούς ελέγχου και θα υιοθετήσουμε κίνητρα και αντικίνητρα που θα στρέψουν την οικονομία προς πράσινη, υπεύθυνη και αλληλέγγυα κατεύθυνση.
· Αν θα διαμορφώσουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους τους πολίτες μέσα από την ανάπτυξη τη ς δημοκρατίας και στήριξη της κοινωνίας των πολιτών.
· Αν θα υποστηρίξουμε μια διατροφική επανάσταση που θα διασφαλίσει καθαρή και ασφαλή τροφή για όλους, χωρίς διατροφικά σκάνδαλα και μεταλλαγμένα.

Ίσως για αυτό θα ήθελαν να σε στείλουν "για μπάνιο".
Το σίγουρο είναι ότι τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξεις το πολιτικό σκηνικό.
Μην την πετάξεις!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Η κυβέρνηση για τις προστατευόμενες περιοχές: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα


H προστασία και διαχείριση των φυσικών προστατευόμενων περιοχών μπορεί να αποτελέσει λύση και όχι εμπόδιο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πριν μερικές μέρες μόλις ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δήλωνε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ότι «το περιβάλλον είναι μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να υπηρετείται όχι με λόγια, αλλά στην πράξη», ενώ στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Προστασία της Βιοποικιλότητας - πέρα από το 2010» τόνισε ότι: "στη νέα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013, διαθέτουμε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο πάνω από 4 δις ευρώ για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε συστήσει μέχρι στιγμής 27 Φορείς Διαχείρισης για περιοχές Νatura 2000 και έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Παρέλειψε(?), όμως, να μας πει ότι η Διϋπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον ίδιο και με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά στις 26 Μαΐου αποφάσισε «καταργήσεις και συγχωνεύσεις 255 επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δημοσίου», μεταξύ των οποίων και οι 29 Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) των Προστατευόμενων Περιοχών. Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας της Κυβέρνησης για «εξοικονόμηση δαπανών αλλά και εξορθολογισμό και απλοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου», οι 29 ΦΔ συγχωνεύονται σε 13, με γεωγραφικά κριτήρια, παρότι αφορούν ετερόκλητα οικοσυστήματα και διαφορετικές ανάγκες προστασίας.

Επίσης, σε μία διοικητική περιφέρεια, αυτή του Β. Αιγαίου, δεν υπάρχει κανείς ΦΔ ενώ σε άλλες τρεις οι συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα καθώς εκεί υπάρχει μόνο 1 ΦΔ ανά περιφέρεια. Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται σε κάποιες περιφέρειες όπου συγχωνεύονται 4 ΦΔ με ετερόκλητα οικοσυστήματα και διαφορετικές ανάγκες προστασίας, όπως της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Ηπείρου. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι γίνεται με τους φορείς που ανήκουν σε 2 διοικητικές περιφέρειες (Όλυμπος, Βίκος-Αώος, Αμβρακικός). Φυσικά δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την έδρα των φορέων, το προσωπικό (συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους) και άλλες ...λεπτομέρειες που θα ξεκαθαριστούν μέσα στο... καλοκαίρι.

Η απόφασή της Διϋπουργικής είναι εξοργιστικά ανεξήγητη, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των Φορέων Διαχείρισης τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων δεν αμείβονται, οι Φορείς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με 1 ευρώ καθώς χρηματοδοτούνται αποκλειστικά μέχρι τώρα από τους πόρους του Δ' ΚΠΣ (ΕΠΠΕΡ) και η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί μέχρι τουλάχιστον το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Και έρχεται σε μια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί προεκλογικά να μας πείσει ότι και αυτή έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η πράσινη πολιτική δεν είναι κάτι ξένο προς την πολιτική της.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε εγκληματική την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, που αφήνει στην τύχη τους ολόκληρα φυσικά οικοσυστήματα διεθνούς οικολογικής σημασίας και που επικαλείται την οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αν την πολιτική της διέκρινε μια έστω πράσινη νότα, θα ήξερε ότι η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών περιοχών αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο της περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και της πολιτικής για την απασχόληση, την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και του περιορισμού των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Η υποβάθμιση αλλά και η απουσία διαχείρισης δεν στερεί τη χώρα μόνο από έναν μοναδικό πλούτο αλλά και από την υλική βάση για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στην περιφέρεια και την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας.

Με άλλα λόγια, η προστασία και διαχείριση των φυσικών προστατευόμενων περιοχών μπορεί να αποτελέσει λύση και όχι εμπόδιο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Θεματική Ομάδα Περιβάλλον

των Οικολόγων Πράσινων