Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ηλεκτρικά ποδήλατα αντί για μηχανάκια!



Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την αγορά από το Δήμο Χανίων έξι (6) δικύκλων για τη Δημοτική Αστυνομία έναντι 45.000 ευρώ! Δε θεωρούμε απλά υπερβολικό το ποσό. Είναι λάθος η λογική με την οποία κινείται ο Δήμος, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής και οικολογικής κρίσης. Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσε να είχε αγοράσει σαράντα πέντε (45) ηλεκτρικά ποδήλατα και μερικά φωτοβολταϊκά για να τα φορτίζει από τον ήλιο. Η οικολογία αποδεικνύεται πλέον ως η πιο οικονομική λύση…

Η τιμή ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου σήμερα ξεκινάει από τα 700 ευρώ. Έχει τη δυνατότητα να φορτίζει τις μπαταρίες του από μια απλή μπρίζα ή από φωτοβολταϊκά. Πρόσφατα είχαν φτιάξει πρωτότυπα τέτοια ποδήλατα μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας με τους καθηγητές τους στα Χανιά, τα οποία φορτίζονταν από φωτοβολταϊκό. Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν πλέον και στο εμπόριο από διάφορους κατασκευαστές κι έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.


Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούσαν να είναι μια εναλλακτική λύση για τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και μια πρόταση (μαζί με τα απλά ποδήλατα) για το κυκλοφοριακό της πόλης των Χανίων. Ο Δήμος Χανίων θα μπορούσε να φτιάξει χώρους στάθμευσης ΙΧ στις εισόδους της πόλης (Κλαδισό, Προφήτη Ηλία, Μουρνιές), όπου οι πολίτες να μπορούν να αφήνουν το ΙΧ τους και να παίρνουν ένα ηλεκτρικό ή απλό ποδήλατα για να κινηθούν στο κέντρο της πόλης. Τέτοια προγράμματα με απλά ποδήλατα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό, π.χ. στο Παρίσι μετά από πρόταση των Πράσινων το VELIB. Προϋποθέτουν όμως να υπάρχει μια στοιχειώδης οικολογική (και οικονομική όπως πλέον αποδεικνύεται) λογική στο Δήμο.

Διότι αν υπήρχε οικολογική λογική στο Δήμο, θα έπρεπε ήδη να συζητάνε πώς θα δώσει ο Δήμος το καλό παράδειγμα και πώς θα ανοίξει νέους δρόμους και ορίζοντες και για τους πολίτες και την πόλη:

-Αντικαθιστώντας τα οχήματα του Δήμου με ηλεκτρικά που φορτίζονται από φωτοβολταϊκά που μπορούν να τοποθετηθούν στις στέγες των κτιρίων του Δήμου.
-Προωθώντας φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων της πόλης, έτσι ώστε και χρήματα να γλιτώσουμε, και να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται καίγοντας πετρέλαιο στην Ξυλοκαμάρα.
-Πρωτοστατώντας σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και προωθώντας σχετική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Αυτά είναι μερικές μόνο ιδέες για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Χανίων (αλλά κι οποιοσδήποτε άλλος Δήμος), εάν υπήρχε στοιχειώδης οικολογική συνείδηση και λογική. Θα μπορούσε και χρήματα να εξοικονομήσει από τις βενζίνες, και το νέφος να μειώσει και το κυκλοφοριακό να αντιμετωπίσει, και νέους δρόμους να ανοίξει, και να κάνει πιο ανθρώπινη και βιώσιμη την πόλη!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.