Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Προστατέψτε τη λίμνη της Αγιάς!


Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε ακόμη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες, με τη λίμνη της Αγιάς αποξηραμένη εξαιτίας της υπεράντλησης, παρά τις διαβεβαιώσεις για μέτρα που θα λαμβάνονταν και άλλα τέτοια λόγια του αέρα.
Οι πολιτικές ευθύνες της Νομαρχίας Χανίων αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες:
Άφησαν απροστάτευτη τη λίμνη αλλά και τις άλλες περιοχές NATURA 2000
Δε θεσμοθέτησαν Φορέα Διαχείρισης στη λίμνη της Αγιάς και τις άλλες περιοχές NATURA
Δεν πήραν μέτρα εξοικονόμησης νερού
Δεν προχώρησαν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για να μειωθεί η κατανάλωση νερού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ακόμη και σήμερα κάποιοι συνεχίζουν να ποτίζουν μέρα μεσημέρι εν μέσω καύσωνα με το μισό νερό να εξατμίζεται, ενώ στο κέντρο της πόλης των Χανίων καθημερινά ποτάμια νερό «ταξιδεύουν» από την πλευρά της Τράπεζας Χανίων ως την Αγορά, χωρίς ουδείς αρμόδιος να ασχολείται!
Κατά τα άλλα ακούμε έπεα πτερόεντα (λόγια του αέρα νεοελληνιστί) περί «πράσινης ανάπτυξης», «προστασίας της φύσης», «οικολογικού πάρκου στην Αγιά» και άλλα τέτοια. Μπορεί να γίνει οικολογικό πάρκο στην Αγιά χωρίς νερό, χωρίς πουλιά και ζώα; Το «οικολογικό πάρκο» θα είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου που ξεφύτρωσε αυθαίρετα δίπλα στην όχθη της λίμνης ως χωμάτινη έρημος που αντικατέστησε το αυτοφυές χορτάρι και την εποχική λίμνη που υπήρχε εκεί; Ή μήπως ο «ποδηλατόδρομος» των 4 μέτρων γύρω από την όχθη, έτσι ώστε να χωράει άνετα και ΙΧ;
Ας αφήσουν τα λόγια. Η προστασία της λίμνης της Αγιάς χρειάζεται πράξεις:
Σταμάτημα της υπεράντλησης του νερού τώρα!!
Άμεση λειτουργία Επιτροπής Διαχείρισης της λίμνης με τη συμμετοχή και των επτά (7) φορέων που παίρνουν νερό κατά βούληση από τη λίμνη και κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, αλλά και οικολογικών οργανώσεων, της Νομαρχίας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι να φτιαχτεί ο προβλεπόμενος Φορέας Διαχείρισης. Κανείς να μην μπορεί να πάρει νερό χωρίς την άδεια της Επιτροπής Διαχείρισης, η οποία οφείλει να τηρεί ένα ελάχιστο στάθμης (είχε συμφωνηθεί παλιότερα και δεν τηρήθηκε), ώστε να επιβιώνει ο υγρότοπος.
Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης όπως προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Λήψη μέτρων εξοικονόμησης νερού και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Σχεδιασμός και λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ο θερμότερος από τότε που έχουν αρχίσει να καταγράφονται θερμοκρασίες! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα!

Για να μη διηγούμαστε στα παιδιά μας ότι εδώ υπήρχε κάποτε μια λίμνη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: