Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαναφέρει για διαβούλευση σε ακόμα χειρότερη εκδοχή το αναχρονιστικό «Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό», οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και πολλοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς (όπως φάνηκε και από την ημερίδα διαλόγου που οργάνωσαν στα Χανιά), τονίζουν ότι απαιτείται αλλαγή στον Τουρισμό προς μία οικολογική κατεύθυνση. Αντί να προσθέσουμε 1 εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα υδροβόρου γκολφ στις λιγοστές φυσικές περιοχές που απέμειναν, πρέπει να διδαχθούμε τόσο από τα παλαιότερα λάθη μας όσο και από τα λάθη των άλλων χωρών που τώρα γκρεμίζουν για να ελευθερώσουν τις αποπνικτικά τσιμεντοποιημένες ακτές τους. Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για αντιμετώπιση των πιο ακραίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών / οικονομικών επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης με την βοήθεια και οικονομικών εργαλείων δίκαιων, βιώσιμων και οικολογικών μορφών τουρισμού την εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο 3ήμερων δραστηριοτήτων στο Νομό Χανίων στις 3-5 Οκτωβρίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργάνωσαν:
- Ημερίδα με τίτλο «Τουρισμός & Οικολογία» στα Χανιά, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 22 φορέων αλλά και πολλοί ενεργοί πολίτες, ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις για έναν οικολογικό Ελληνικό Τουρισμό μέσα από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
- Επισκέψεις σε περιοχές και συναντήσεις με φορείς του Νομού Χανίων, ώστε να συζητηθούν προτάσεις και πολιτικές για θέματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης του νομού και στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων.

Κλιμάκια των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενα από μέλη της Γραμματείας και της Πολιτικής Κίνησης Χανίων επισκέφθηκαν την Παρασκευή 3/10:

· την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔIΣΑ) καθώς και το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Ακρωτηρίου Χανίων και συζήτησαν αναλυτικά για την βελτίωση του σχεδιασμού και των προγραμμάτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και της κομποστοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απορρίμματα που καταλήγουν για ταφή
· τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη
· τον Δήμαρχο και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ακρωτηρίου, όπου συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, των λατομείων, των αμερικανικών βάσεων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
· τον Δήμο Ινναχωρίου όπου έγινε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο και πολλούς κατοίκους της περιοχής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράσανε την αμέριστη συμπαράστασή τους στους αγώνες του Δήμου και των πολιτών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευομένων περιοχών με βάση την πρόταση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, παρά τις απαράδεκτες πιέσεις από βουλευτές και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Επισκέφτηκαν μάλιστα, μαζί με εκπροσώπους του Δήμου, το Ελαφονήσι (που είναι ενταγμένο στο δίκτυο περιοχών Natura), ώστε να δουν από κοντά τις προσπάθειες του Δήμου για προστασία και διαχείριση της περιοχής με τρόπο που θα είναι προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας.

Το Σάββατο 4/10, εκτός από την πολύ γόνιμη ημερίδα για τον «τουρισμό και την οικολογία», εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκαν με τον Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, με τον οποίον συζήτησαν αναλυτικά για τα προβλήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία και πιθανές πρωτοβουλίες και λύσεις, όπως η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών ώστε να αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του νομού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνικά αναγκαίων οικονομικών δραστηριοτήτων, την προώθηση Προεδρικού διατάγματος και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής του Λαφονησίου, τη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, την τήρηση της νομοθεσίας σε σχέση με τα Λατομεία Καντάνου & Ακρωτηρίου αλλά και την προώθηση μονάδων ανακύκλωσης μπάζων για την προμήθεια πρώτων υλών γα τις οικοδομές, την προστασία και βιώσιμη διαχείριση της παραλίας των Αγίων Αποστόλων, την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για χρήση ως χώρος πρασίνου, την ιεράρχηση της διαχείρισης των νερών με έμφαση στην μείωση της σπατάλης, την προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών να συμμετάσχουν με αποτελεσματικό τρόπο στην συμμετοχική διακυβέρνηση των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το σχεδιαζόμενο ηλιοθερμικό πάρκο στο Ακρωτήρι. Επίσης, συζήτησαν για τους ποδηλατόδρομους (υπό κατασκευή σε τμήμα του βορ. οδικ. άξονα), τον ίδιο τον βόρειο οδικό άξονα αλλά και την πρόταση των ΟΠ για και σιδηροδρομικό άξονα Κρήτης.


Αναλυτικότερα για την ημερίδα δείτε το κείμενο στη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: