Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, υπενθυμίζουν ορισμένα εκκρεμή προβλήματα της Κρήτης, για τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν:
· Ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης: Σήμερα, η Κρήτη χρειάζεται 831 MW, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο από πετρελαϊκά εργοστάσια στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, ενώ νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο προγραμματίζεται στα σύνορα των Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Η Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξαρτάται κατά 86% από το πετρέλαιο για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν η Κρήτη (που ήδη καλύπτει 14% των αναγκών της από ΑΠΕ) να γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποκλεισμό νέων πετρελαϊκών εργοστασίων και σταδιακή απενεργοποίηση των υπαρχόντων, άμεση λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων κτιρίων και σχολείων με ενέργεια από ΑΠΕ, λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων αναστρέψιμης λειτουργίας σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες, άμεση ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες (η κυβέρνηση απέκλεισε την Κρήτη και τα νησιά), άμεση προώθηση των ΑΠΕ στο νησί με ριζική μείωση της γραφειοκρατίας.
· Το νερό στην Κρήτη: Το νερό στην Κρήτη κινδυνεύει από την κατασπατάληση στο μαζικό τουρισμό και υδροβόρες μορφές γεωργίας, από τη μόλυνση από χημικά λιπάσματα και λύματα. Οι προτάσεις για δημιουργία γηπέδων γκολφ, εάν υλοποιηθούν, θα εντείνουν την ερημοποίηση που ήδη αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια ολόκληρη πόλη 10-12.000 κατοίκων! Το νερό αυτό θα το στερηθούν οι αγρότες αλλά και οι κάτοικοι των πόλεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν προστασία των υγροτόπων (Λίμνες Αγιάς και Κουρνά, Αλμυρός Λασιθίου και Ηρακλείου), έναρξη λειτουργίας Φορέων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000, εγκατάλειψη των σχεδίων για μεγάλα φράγματα όπως στον Αποσελέμη και για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις τύπου Κάβο Σίδερο με γήπεδα γκολφ, εκστρατεία εξοικονόμησης νερού και αντικατάσταση των φθαρμένων δικτύων (καθώς 50% του νερού σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο χάνεται στο δρόμο εξαιτίας βλαβών και παράνομων συνδέσεων)..
· Ένα μέλλον για τους αγρότες: Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή την αστυνομική επίθεση που δέχτηκαν οι αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά με ευθύνη της κυβέρνησης. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και των κομμάτων που κυβέρνησαν, οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και υπό διάλυση, οι αγρότες κατέληξαν εξαρτημένοι από χημικά λιπάσματα, το πετρέλαιο και τις επιδοτήσεις που αποτελούν όπλο στα χέρια εταιρειών και κυβερνήσεων για να τους ελέγχουν πολιτικά.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης προτείνουν ενθάρρυνση της στροφής στη βιολογική καλλιέργεια, την απεξάρτηση των αγροτών από το πετρέλαιο και τα χημικά λιπάσματα. Να προστατευτούν οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να παράγουν οι ίδιοι τους σπόρους τους. Βασικά προϊόντα διατροφής θα πρέπει να παράγονται και να καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Συνεταιρισμοί και δίκτυα καταναλωτών και παραγωγών θα πρέπει να δημιουργηθούν και να συνεργαστούν χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων για να δίνουν καλές τιμές για τους παραγωγούς και φτηνά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τους καταναλωτές.
· Κάβο Σίδερο – Μονή Τοπλού: Για το θέμα αυτό κινητοποιούνται τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις εδώ και χρόνια. Στο Νομό Λασιθίου, έχει προγραμματισθεί από εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων, ένα έργο υποτιθέμενης τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού. Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ. Η περιοχή έχει και σημαντικότατη αρχαιολογική αξία (ευρήματα της μινωικής περιόδου), ενώ τα 3 γήπεδα γκολφ που σχεδιάζονται θα στερήσουν νερό πρώτα από τους αγρότες και στη συνέχεια και από την ύδρευση μιας περιοχής που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ερημοποίησης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν εγκατάλειψη τέτοιων φαραωνικών σχεδίων, αναστήλωση παραδοσιακών οικισμών και προώθηση του οικοτουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτεται, ενθαρρύνει τις βιολογικές καλλιέργειες τοπικών προϊόντων και στηρίζει τον πληθυσμό της υπαίθρου.
· Λιμάνι στο Τυμπάκι: Τα σχέδια για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στον κόλπο της Μεσσαράς στο Τυμπάκι μπορεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κίνας για την προώθηση των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η συχνή κίνηση μεγάλων πλοίων στον κόλπο της Μεσσαράς πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχημάτων και διαρροής πετρελαιοκηλίδων, πράγμα καταστροφικό τόσο για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής όσο και για τον τουρισμό ευρύτερα της Νότιας Κρήτης. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα αφορούν εργαζόμενους κυρίως μετανάστες χωρίς δικαιώματα και με μισθούς Τρίτου Κόσμου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και το όποιο μικρού μεγέθους λιμάνι λειτουργήσει να είναι για την εξυπηρέτηση αλιευτικών και μικρών τουριστικών σκαφών.
· Άγιοι Απόστολοι Χανίων: Στα 584 στρέμματα της δημόσιας δασικής έκτασης με τις 4 παραλίες λίγο έξω από τα Χανιά, εδώ και χρόνια προσπαθούν να χτίσουν συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο για 1000-2000 άτομα. Η Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών έχει μπλοκάρει τα σχέδια αυτά, έχοντας συγκεντρώσει 11.500 υπογραφές κατά της τσιμεντοποίησης, υπέρ του δημόσιου κι ελεύθερου χαρακτήρα της περιοχής, υπέρ της προστασίας της φύσης. Το ότι στις παραλίες των Χανίων δεν υπάρχουν εισιτήρια κι είναι ελεύθερη η είσοδος και στις συγκεκριμένες μάλιστα υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και κάποια μέτρα προστασίας οφείλεται ακριβώς στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από την Επιτροπή Αγώνα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να παραχωρηθεί ολόκληρη η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο εκποίησης και τσιμεντοποίησης, να ληφθούν επιπλέον μέτρα φροντίδας των παραλιών και του δάσους, να αναστηλωθούν οι παλιές Παιδικές Εξοχές και να προστατευθεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων στις παραλίες.
· Περιοχές Natura 2000: Ακόμη εκκρεμεί η δημιουργία και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 με αποτέλεσμα μόνο ένας Φορέας να λειτουργεί (κι αυτό μερικώς) στην Κρήτη, στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Κοντά στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης βρισκόμαστε και στο Λαφονήσι, όπου ο τοπικός Δήμος Ιναχωρίου αγωνίζεται για την προστασία της πανέμορφης αυτής παραλίας με τους κέδρους, κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα που προωθούν την ανέγερση ξενοδοχείων, γηπέδων γκολφ κλπ όσο πιο κοντά στην ακτή γίνεται.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την άμεση λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές Natura 2000 της Κρήτης με τη συμμετοχή των τοπικών οικολογικών οργανώσεων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών. Η λειτουργία Φορέων Διαχείρισης όχι μόνο θα βοηθήσει στην προστασία των περιοχών αυτών και το συντονισμό των φορέων, αλλά και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην προστασία της φύσης (φύλακες, επιστημονικό προσωπικό, ξεναγοί κλπ) αλλά και στον τομέα του οικοτουρισμού.
· Στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά: Ένα ευρύτατο κίνημα φορέων και πολιτών διεκδικεί την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα Χανιά για τη δημιουργία πάρκου και σχολείου κόντρα στα σχέδια του Δήμου για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου ή δημαρχείου και πολεοδόμηση του μεγαλύτερου μέρους του χώρου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την απομάκρυνση των στρατοπέδων μέσα από τις πόλεις και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, την προστασία όλων των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει μέσα στις πόλεις και την αξιοποίησή τους για δημιουργία πάρκων, την άμεση δημιουργία ποδηλατόδρομων στις πόλεις και την πεζοδρόμηση των ιστορικών κέντρων.
Πέρα από όλα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας της φύσης από λατομεία στην Κάντανο και αλλού, υπέρ της ομαλής ένταξης των μεταναστών, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και κατά της λειτουργίας ξένων βάσεων στο νησί, κατά της λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές, υπέρ της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και τη δημιουργία καταφυγίου ζώων στα Χανιά κ.ο.κ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ιδρύσει περιφερειακή οργάνωση στην Κρήτη από τον Ιανουάριο του 2008. Παρόντες όμως στην Κρήτη και μέσα στο οικολογικό κίνημα τα στελέχη τους είναι αρκετά χρόνια. Ως Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πάρει θέση για μια σειρά θέματα της Κρήτης και στηρίζουμε επιτροπές και πρωτοβουλίες πολιτών που δραστηριοποιούνται γι’ αυτά.
Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τις σχετικές ανακοινώσεις και δραστηριότητές τους για θέματα της Κρήτης σε δικτυακούς τόπους και blog όπως:
www.ecogreens.gr, ο δικτυακός τόπος των Οικολόγων Πράσινων
http://ecogreens-crete.blogspot.com, το blog των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης
http://pras-cha.blogspot.com, το blog των Οικολόγων Πράσινων Χανίων
www.ecocrete.gr, ο δικτυακός τόπος των οικολογικών οργανώσεων της Κρήτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου