
Μια μεγάλη εκστρατεία για την υπεράσπιση του τρένου έχουν αναλάβει οι Οικολόγοι Πράσινοι. Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010, ένα ναυλωμένο από τους Οικολόγους Πράσινους τρένο ξεκίνησε από την Κόρινθο για την Καλαμάτα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης του τρένου, περικοπών δρομολογίων και κλεισίματος γραμμών.


Συνεχίσαμε την πορεία μας προς το Άργος και την Τρίπολη, περνώντας μέσα από υπέροχα τοπία. Το οροπέδιο της Τρίπολης περιβάλλεται πλέον από ανεμογεννήτριες, απόλυτα κι αρμονικά ενταγμένες στο τοπίο, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάνουν άλματα στην Πελοπόννησο, κι ήταν ένα ευχάριστο θέαμα για κάποιον που είχε συνηθίσει για δεκαετίες να βλέπει τα φουγάρα και το νέφος πάνω από τη Μεγαλόπολη, ως μοναδική επιλογή για να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα ο στόχος πρέπει να είναι η παραγωγή ενέργειας χωρίς νέφος και μόλυνση, μονάχα από Ανανεώσιμες πηγές, αντικατάσταση ρυπογόνων σταθμών ενέργειας όπως η Μεγαλόπολη κι η Ξυλοκαμάρα από ΑΠΕ.

Στην Τρίπολη, αφού μιλήσαμε στα κανάλια, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση με εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΟΣΕ. Μάθαμε πώς κατάφεραν κυβέρνηση και οι διορισμένες από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ διοικήσεις του ΟΣΕ να έχουν αφήσει ελάχιστα χιλιόμετρα χωρίς γραμμή του ΟΣΕ, έτσι ώστε να μην ενώνεται η Τρίπολη με την Καλαμάτα. Έτσι, χρειάστηκε να πάμε από την Τρίπολη στο Ζευγολατιό με λεωφορείο, για να πάρουμε από εκεί τρένο για την Καλαμάτα!

Τώρα, παίζεται το παιχνίδι απαξίωσης του ΟΣΕ για να ιδιωτικοποιηθεί, για ένα κομμάτι ψωμί να πουληθεί σε Γερμανούς, Γάλλους κ.ο.κ. Με πρόσχημα το ΔΝΤ και το μνημόνιο, προβάλλουν τα χρέη του ΟΣΕ που οι ίδιοι (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν, σπαταλώντας χρήματα, αλλά και υποχρεώνοντας τον ΟΣΕ να δανείζεται από τράπεζες, τη στιγμή που για να φτιαχτούν αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια κι αεροδρόμια πληρώνει το κράτος. Έτσι υπερχρέωσαν τον ΟΣΕ, 80% του χρέους του είναι τα δάνεια για να φτιάξει σιδηροδρομικό δίκτυο. Και τώρα τεράστια συμφέροντα εμφανίζονται ως επίδοξοι μνηστήρες. Όμως η ιδιωτικοποίηση εφαρμόστηκε κι απέτυχε ήδη στη Βρετανία, όπου και τα εισιτήρια αυξήθηκαν και είναι μια Οδύσσεια να πας από τη μια περιοχή στην άλλη, καθώς πρέπει να κόψεις διαφορετικά εισιτήρια από τις εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν κομμάτι της διαδρομής. Έτσι, έφτασαν στη Βρετανία να προσπαθούν να ξανακρατικοποιήσουν το τρένο, για να έχουν τρένο!
Ας μάθουμε από τα λάθη των άλλων. Να περιοριστούν οι σπατάλες ναι, να κοπούν δρομολόγια του τρένου όχι! Να παραμείνει δημόσιος ο ΟΣΕ. Να στηριχτεί και να πυκνώσει το δίκτυό του, ως εναλλακτική λύση απέναντι στο ΙΧ, όπως προτείνει κι ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στο Ευρωκοινοβούλιο.
Φ.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου