Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Η μαρίνα κληρονομιά;

Μπορεί η δημοτική αρχή να αλλάζει τις ώρες αυτές, όμως η απερχόμενη δημοτική αρχή φροντίζει να της αφήσει «κληρονομιά» τους σχεδιασμούς για νέα μαρίνα στα Χανιά.

Μπορεί η δημοτική αρχή να μη βρίσκει ευρώ για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στο παλιό λιμάνι, μπορεί να αδυνατεί να υπογράψει εδώ και μήνες για να φτιαχτεί ξενώνας αστέγων σε κτίριο συνιδιοκτησίας του γηροκομείου και των Συσσιτίων της Σπλάντζιας, μπορεί να αδυνατεί να αναστηλώσει έστω κι ένα (1) Νεώριο (με τη «βοήθεια» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), βρίσκει όμως 125.000 ευρώ για να αναθέσει μελέτη με ερώτημα μεταξύ άλλων «πού μπορεί να φτιαχτεί νέα μαρίνα, στο Κουμκαπί, στη Νέα Χώρα ή στην Αγία Κυριακή».

Είναι τουλάχιστον πρόκληση, σε μια εποχή που, εξαιτίας του μνημονίου και της τρόικας, τα μαγαζιά κλείνουν κατά δεκάδες στο εμπορικό κέντρο των Χανίων, η ανεργία καλπάζει κι η νεολαία μας ψάχνει για δουλειά στο εξωτερικό, να ξοδεύονται έτσι χρήματα του δήμου, του ελληνικού λαού, σα να μην τρέχει τίποτα,
Παρά την κρίση, η βιομηχανία των μελετών καλά κρατεί. Το ουσιαστικό «η μελέτη» το έκλινε σε όλες τις πτώσεις η απερχόμενη δημοτική αρχή (κλασικό παράδειγμα οι ποδηλατόδρομοι που τους μελετούσε επί 8 χρόνια). Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να συνειδητοποιήσει ότι είναι καιρός για έργα κι όχι γι’ άλλες μελέτες.
Και ναι μεν η ενδεχόμενη φυσική καταστροφή λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίζει (άνοδος της στάθμης της θάλασσας κ.ο.κ), νέα μαρίνα όμως δεν υπάρχει καμιά αναγκαιότητα να γίνει μέσα στα Χανιά.

Άλλωστε, με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση, η Σούδα αποτελεί πλέον τμήμα του νέου Δήμου Χανίων. Ας φροντίσει η νέα δημοτική αρχή για τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Σούδας με το παλιό λιμάνι των Χανίων, κι ας αφήσουν στην άκρη προτάσεις για μαρίνα σε ήδη κορεσμένες περιοχές. Γιατί μαρίνα δε σημαίνει μόνο χώρο για να αράζουν θαλαμηγοί αλλά και μια σειρά έργα υποδομής και υποστήριξης, που μπορεί να σημαίνει παραπέρα τσιμεντοποίηση της Νέας Χώρας, του Κουμκαπί ή της Αγίας Κυριακής.

Κι ας ασχοληθούν επιτέλους με την καλπάζουσα φτώχεια κι ανεργία στα Χανιά, φτιάχνοντας θεσμούς αλληλεγγύης και στηρίζοντας τους ανέργους να στραφούν στη βιολογική γεωργία, στο ζωντάνεμα της υπαίθρου με τον εναλλακτικό τουρισμό που αναστηλώνει παραδοσιακά σπίτια, στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην κοινωνική κι αλληλέγγυα οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: