Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Προτεραιότητα στην εξοικονόμηση νερού

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων τονίζουν τα εξής:

Οι αρκετές φετινές βροχές που σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή δεν θα πρέπει να δημιουργούν κανένα εφησυχασμό, καθώς είναι λογικά αναμενόμενες μεγαλύτερες και εντονότερες περίοδοι ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση νερού και στην προστασία των υδάτινων αποθεμάτων και των υγροτόπων, όπως οι λίμνες της Αγιάς και του Κουρνά.

Ιδιαίτερα μας προβληματίζει η συζήτηση για «ενιαία διαχείριση των νερών της Κρήτης», καθώς «διαχείριση» δε σημαίνει απαραίτητα και «εξοικονόμηση». Το δεδομένο που έχουμε σε επίπεδο Κρήτης αυτή τη στιγμή είναι ότι πάνω από το μισό νερό (50%) στα δίκτυα του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου «χάνονται» στο δρόμο, δηλαδή εξαιτίας παράνομων συνδέσεων και βλαβών του δικτύου. Εάν προστεθεί σε αυτό και η κατασπατάληση από κακές πρακτικές (π.χ. πότισμα μέρα μεσημέρι το καλοκαίρι ή άσκοπο πλύσιμο αυτοκινήτων με λάστιχο συχνά – πυκνά, αλλά σαφώς και η μηδαμινή συντήρηση των δικτύων), καταλαβαίνει ο καθένας ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια λογικότερης διαχείρισης του νερού.

Στα πλαίσια αυτής της λογικότερης διαχείρισης εντάσσεται και η χρήση των νερών κάθε περιοχής κατά προτεραιότητα από τους κατοίκους της, εννοείται με προσοχή. Σημειώνουμε ότι, στέλνουν νερό από τη λίμνη Κουρνά στο Ρέθυμνο, τη στιγμή που υπάρχουν αποθηκευμένες πολλαπλάσιες ποσότητες νερού στο Φράγμα των Ποταμών, ελάχιστες από τις οποίες χρησιμοποιούνται για άρδευση. Και η δικαιολογία για τη μη χρήση τους για ύδρευση του Ρεθύμνου, είναι ότι δεν υπάρχει δίκτυο! Προτιμούν δηλαδή να μεταφέρουν νερό στο Ρέθυμνο από ένα φυσικό υγρότοπο, τη λίμνη του Κουρνά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβίωση του υγρότοπου, ενώ δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε τις απώλειες από βλάβες του δικτύου, ούτε μέτρα εξοικονόμησης, ούτε την αξιοποίηση νερών που βρίσκονται κοντά στο Ρέθυμνο!

Πέρα από όλα αυτά όμως, η «ενιαία διαχείριση των νερών σε επίπεδο Κρήτης» προϋποθέτει διαφορετική λειτουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της, μακριά από τοπικισμούς και λογικές αναπαραγωγής μικρών Αθηνών σε επίπεδο Περιφέρειας. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της οικονομίας και της προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων και των υγροτόπων αντί για μεγάλα έργα και μεγάλες μεταφορές νερού αλλά και ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις. Όσο μεγαλύτερα έργα, όσο μεγαλύτερες οι μεταφορές κι οι αποστάσεις, τόσο πιο ευπαθή είναι τα δίκτυα και μεγαλύτερες οι απώλειες.

Το μικρό είναι όμορφο, και για την παρούσα κατάσταση είναι και οικονομικό. Να δώσουμε λοιπόν προτεραιότητα στην εξοικονόμηση νερού, στην διόρθωση των δικτύων, στην προστασία των υδάτινων αποθεμάτων και των υγροτόπων, αφού πρέπει να προέχει η ενιαία λογική διαχείρισης πριν από την ενιαία διαχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: