Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748
Τρίτη 24 Ιουλίου 2012
Να λειτουργήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να διασφαλίσουν τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου και τις επόμενες σχολικές χρονιές.
Για την αναστήλωση και τον εξοπλισμό του παλιού Δημοτικού Σχολείου του Κεφαλά, κτιρίου του 1903, έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές και τυχόν παύση της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα ήταν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους για το οποίο θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να φυλακιστούν οι υπεύθυνοι. Σε μια εποχή που τα χρέη και η οικονομική κρίση πλήττουν τη χώρα, οποιοσδήποτε σπαταλά χρήματα του ελληνικού λαού για έργα τα οποία δε λειτουργούν, πρέπει να αντιμετωπίζει άμεσα τη δικαιοσύνη.
Σημειώνουμε ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου εκπαίδευσε την προηγούμενη σχολική χρονιά πάνω από 1.000 μαθητές και 325 εκπαιδευτικούς σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σεμινάρια και ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ή και αλλού. Κι αυτό παρά το ότι λειτούργησε επίσημα μόλις τρεις μήνες, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Πολύ περισσότερη δουλειά θα μπορούσε να είχε γίνει, εάν λειτουργούσε επίσημα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση κι η ενεργοποίηση των μαθητών και των πολιτών για την προστασία της φύσης, του τόπου μας, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη αναγκαιότητα, ιδιαίτερα τώρα σε εποχές οικονομικής κρίσης. Ο τουρισμός και η γεωργία, βασικοί τομείς της οικονομίας της Κρήτης, εξαρτώνται απόλυτα από την προστασία της φύσης. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Κρήτη όχι για τα τσιμεντένια ξενοδοχεία που μπορεί να τα βρει κανείς παντού, αλλά για τις υπέροχες παραλίες όπως ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι, για το μοναδικό Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, για την τοπική κουζίνα, τα μνημεία και τον τοπικό πολιτισμό. Η δε γεωργία στρεφόμενη σε τοπικά βιολογικά προϊόντα ήδη δίνει διέξοδο σε χιλιάδες ανθρώπους και μπορεί να μας προστατέψει από την πείνα, όπως έκανε και στην Κατοχή, όταν στα αστικά κέντρα πέθαιναν χιλιάδες άνθρωποι.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να προστατέψουμε τη μοναδική φύση, τα μνημεία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Και σημαντικό εργαλείο για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπως αυτό του Βάμου. Κάθε Δήμος θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα τέτοιο Κέντρο, κοντά σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Η λειτουργία των Κέντρων αυτών χρηματοδοτείται σχεδόν εξολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια και το ελληνικό κράτος πληρώνει μόνο τους μισθούς των εκπαιδευτικών. 5 εκπαιδευτικοί (ή 30 αν λειτουργούσαν Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους) σε ένα σύνολο 3.000 περίπου που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Χανίων είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους μπορεί να είναι σημαντικότατα για τα Χανιά και την Κρήτη, για τη φύση, τα μνημεία, τον πολιτισμό, τη γεωργία της. Εκτός εάν επιλέγει η κυβέρνηση στη λογική των φαστ τρακ επενδύσεων, όλα αυτά να τα ξεγράψουμε για να «διευκολύνουμε» τους επενδυτές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου