Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Άνθρωποι και ζώα: Μια σχέση που θα πρέπει να ξανασκεφτούμε

Σάββατο 19 Ιουνίου στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Δημ. Αγοράς Χανίων πραγματοποιείται εκδήλωση-διαμαρτυρία κατά της κακοποίησης των ζώων, οργανωμένη από φιλοζωικούς συλλόγους από όλη την Κρήτη.
Θεωρούμε πολύ σημαντική την εκδήλωση αυτή και καλούμε όλους τους Χανιώτες/Χανιώτισσες να παρευρεθούν. Τονίζουμε πως η συμπεριφορά μιάς (ανθρώπινης) κοινωνίας απέναντι στα ζώα δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού της.
Είναι σημαντικό όχι μόνο να καταδικάσουμε τις κακοποιήσεις των «κατοικιδίων» ζώων που συμβαίνουν συνεχώς στην Κρήτη, αλλά και να αναπτύξουμε τον προβληματισμό μας για τη σχέση μας με τις άλλες μορφές ζωής του πλανήτη, που όλες έχουν τη δική τους αξία.
Δεν πρόκειται μόνο για αφηρημένες θεωρίες. Εχει να κάνει και με την πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να οραματιζόμαστε σήμερα –και να προσπαθούμε να υλοποιήσουμε- συστήματα αναμόρφωσης της ανθρώπινης κοινωνίας, ξεκινώντας από την άποψη πως ο άνθρωπος είναι ανώτερος όλων, πως μπορεί να «κατακτήσει» (!!!) τη φύση και πως έχει το απεριόριστο δικαίωμα να καταστρέφει ή να εκμεταλλεύεται τα πλάσματά της.
Η οικολογία (αλλα και η εμπειρία) μας διδάσκει πως όλες οι μορφές ζωής στον πλανήτη είναι αλληλένδετες. Επηρεάζουν η μία την άλλη με χιλιάδες τρόπους. Για να δημιουργήσουμε βιώσιμες κοινωνίες πρέπει να αλλάξουμε τον σημερινό ανθρωποκεντρικό/κατακτητικό τρόπο σκέψης και να στραφούμε σε μια αντίληψη «συνεργασίας» με τη φύση.
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: