Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο "Αγροτικός Αύγουστος" και τα Νεώρια


Τα Νεώρια, μακρόστενα κτίρια στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, που φτιάχτηκαν για την προστασία και επισκευή πλοίων των Βενετών, σε χάρτη του 1618 (Basilicata). Σήμερα σώζονται 7 από τα 24 που υπήρχαν.

Απασχολεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα τον τοπικό Τύπο η τύχη του φετινού «Αγροτικού Αυγούστου». Δυστυχώς, ο «Αγροτικός Αύγουστος» έπεσε θύμα μιας συγκαλυμμένης διαμάχης που έχει σχέση με τις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Η προστασία των μνημείων της Παλιάς Πόλης είναι απλά το πρόσχημα σε αυτή τη διαμάχη.
Κι εξηγούμαστε: Βεβαίως και πρέπει να προστατευτούν τα μνημεία της Παλιάς Πόλης. Βεβαίως και υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια ακραίες καταστάσεις (όχι μόνο) στη διάρκεια του «Αγροτικού Αυγούστου» με ΙΧ παρκαρισμένα παντού πάνω στα πεζοδρόμια κ.ά. Όμως το ερώτημα είναι γιατί ανακύπτει το θέμα της «προστασίας των μνημείων» τώρα.

Διότι, εάν πράγματι απασχολούσε τους τοπικούς φορείς, Δήμο και Νομαρχία, το θέμα της προστασίας των μνημείων, τότε θα έπρεπε να είχαν χαλάσει τον κόσμο εδώ και τρία (3) τουλάχιστον χρόνια που έπεσε η οροφή ενός Νεωρίου από το σεισμό, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά έκτοτε, μιας και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε χρηματοδοτούν την αναστήλωσή τους.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, για το οποίο δε λένε κουβέντα όλο αυτό το διάστημα που τρώγονται για τον «Αγροτικό Αύγουστο». Διότι υπάρχουν ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και των τοπικών αρχών που ελέγχονται από αυτά τα κόμματα που δεν διεκδικούν την αναστήλωση των Νεωρίων. Και για να μη βγάζουν την ουρά τους απέξω οι του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουμε ότι αποτελεί ευθύνη του ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησε η αναστήλωση των Νεωρίων από τη δεκαετία του ’80. Το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 έλεγχε την κυβέρνηση και τη Νομαρχία και από τη δεκαετία του ’90 και το Δήμο Χανίων. Κι αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών της ΝΔ η συνέχεια της πολιτικής εγκατάλειψης των Νεωρίων.

Αν λοιπόν κάτι πρέπει να διεκδικούμε σήμερα, αυτό είναι η άμεση χρηματοδότηση της αναστήλωσης των Νεωρίων και του Παλιού Τελωνείου δίπλα, ώστε να αποτελέσουν εστία πολιτισμού, κέντρο εκδηλώσεων όπως ο «Αγροτικός Αύγουστος», στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων.
Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πόλης, αυτό επιτάσσει η ιστορία της πόλης, αυτό απαιτεί το σύνολο των πολιτών των Χανίων. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν ακούμε να διεκδικούν αυτές τις μέρες η Νομαρχία Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΤΕΔΚ, οι φορείς και τα κόμματα στα Χανιά.

Ακόμη και στενά τουριστικά να το έβλεπε κανείς, θα έπρεπε τα Νεώρια να έχουν αναστηλωθεί, σα μαγνήτης για τουρίστες. Αλλά και πολιτιστικά, τι καλύτερο από ένα χώρο συναυλιών, εκθέσεων και εκδηλώσεων στο κέντρο της Παλιάς μας Πόλης!

Δυστυχώς όμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν καταδικάσει τα Χανιά και την Παλιά Πόλη στη μιζέρια και την εγκατάλειψη, ακριβώς όπως καταδίκασαν τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο στη μιζέρια και την εγκατάλειψη, ακριβώς όπως καταδίκασαν τη χώρα με την πολιτική τους που μας οδήγησε στα χρέη, το ΔΝΤ, τη διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους.
Ας τους εγκαταλείψουμε κι εμείς λοιπόν, αν θέλουμε να σώσουμε την πόλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: