Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Για μια πράσινη πόλη


Για ένα οικολογικό ψηφοδέλτιο
Σε μια εποχή που πλήττεται από μια τριπλή οικολογική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές οικολογικών ψηφοδελτίων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Γιατί είναι η οικολογία που προτείνει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιολογική γεωργία και την κοινωνική οικονομία, γιατί είναι η οικολογία που μιλάει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την προστασία του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε, του εδάφους από το οποίο τρεφόμαστε.
Η οικολογία λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει τόσο στον τίτλο, όσο και στα πρόσωπα, στην προεκλογική εκστρατεία και τις πρακτικές, και, φυσικά, και στο πρόγραμμα, τις θέσεις ενός οικολογικού ψηφοδελτίου.
Η οικολογία στον τίτλο του ψηφοδελτίου
Γιατί «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται κιόλας!», όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι.
Η οικολογία στην προεκλογική εκστρατεία και τις πρακτικές
Η χρήση ανακυκλωμένων εντύπων, η κυκλοφορία αφισών μικρού μεγέθους, η άρνηση κάλυψης κάθε τοίχου κι ελεύθερης επιφάνειας με ομοιόμορφες αφίσες θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες πρακτικές. Η συλλογική λειτουργία, η πολυπρόσωπη λειτουργία μέσα από συνελεύσεις κι εναλλαγή των εκπροσώπων είναι επίσης σημαντικές κατακτήσεις του οικολογικού κινήματος ιστορικά.
Η οικολογία στους υποψηφίους
Τόσο ο/η επικεφαλής (εφ’ όσον είναι υποχρεωτικό να υπάρχει επικεφαλής) όσο και οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα και στις τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών. Ένα οικολογικό ψηφοδέλτιο πρέπει να διακρίνεται για την αμεσοδημοκρατική λειτουργία του μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις για τη λήψη αποφάσεων, για τη συλλογική εκπροσώπηση προς τα έξω, για την εναλλαγή των εκπροσώπων και των εκλεγμένων στα μισά της θητείας τους (ή και κάθε χρόνο), για την πολυφωνία του.
Η οικολογία στο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα ενός οικολογικού ψηφοδελτίου πρέπει να παίρνει ξεκάθαρη θέση σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το πράσινο κι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης, τα δικαιώματα ποδηλατιστών και πεζών, τα απορρίμματα κι η ανακύκλωση, η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, η στήριξη της δημόσιας Παιδείας και Υγείας και ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε δύσκολη θέση (γέροντες, γυναίκες, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά).
Ένα τοπικό σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ιδιαίτερα παραθαλάσσιες περιοχές όπως τα Χανιά. Από την άλλη η Κρήτη προσφέρεται για την ανάπτυξη ήπιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δήμος, με τη διαμόρφωση με ανοιχτές διαδικασίες με τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Δήμος πρέπει να δεσμευτεί να προχωρήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ΑΠΕ σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια δίνοντας το παράδειγμα για τους πολίτες. Ακόμη, μπορεί να προωθήσει φωτοβολταϊκά και άλλες εφαρμογές ήπιων μορφών ενέργειας στα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, μαζί με τη στήριξη εκτεταμένων προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Θα πρέπει να δημιουργήσει ακόμη Γραφείο στο Δήμο για τη μελέτη εγκατάστασης ΑΠΕ σε κτίρια, στο οποίο να μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι πολίτες. Θα πρέπει ακόμη να αγωνιστεί για την αντιμετώπιση του νέφους των Χανίων, την μη δημιουργία νέων δεξαμενών καυσίμων, τη δημιουργία σταθμών ελέγχου ρύπανσης σε διάφορα σημεία της πόλης, τον ανεξάρτητο έλεγχο των ρύπων της Ξυλοκαμάρας, την έναρξη διαπραγματεύσεων για χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της Ξυλοκαμάρας.

Προστασία των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου: Ελεύθεροι χώροι όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, η ΑΒΕΑ, η Ρέμβη, η πισίνα του Ξενία θα πρέπει να εξασφαλιστούν από το Δήμο για χώροι πρασίνου, μαζί με την περιοχή των Αγίων Αποστόλων που θα πρέπει να περιέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην πουληθεί ούτε να χτιστεί ολόκληρη ή τμήμα της. Οι ελεύθεροι χώροι κι οι χώροι πρασίνου πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας από το Δήμο, όπως και οι εναπομείνασες δεντροστοιχίες. Από την άλλη, το πράσινο πρέπει να ξαναγυρίσει στην πλατεία Δικαστηρίων και στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών και τον Κήπο. Η φυλάκιση ζώων σε κλουβιά πρέπει να σταματήσει και άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα καταφύγιο ζώων για αδέσποτα στα όρια κάθε Δήμου, καθώς και σταθμός πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα άγρια ζώα.

.Πολιτισμός, Προστασία της Παλιάς Πόλης και των μνημείων: Ο θησαυρός των Χανίων, η Παλιά Πόλη, παραμένει εγκαταλελειμμένη από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η αναστήλωση μνημείων όπως τα Νεώρια των Χανίων, οι βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη κ.ο.κ. για να παραδοθούν δωρεάν χώροι εκδηλώσεων και πολιτισμού στα Χανιά. Ο πολιτισμός πρέπει να πάψει να αποτελεί προνόμιο όσων έχουν χρήματα. Δημοτικοί και δημόσιοι χώροι όπως το Αρσενάλι και το Θέατρο Βλησίδη πρέπει να παραχωρούνται για εκδηλώσεις τοπικών φορέων μόνο έναντι συμβολικού τιμήματος

Δικαιώματα για πεζούς, ποδηλάτες, ΑΜΕΑ: Η πόλη πρέπει να πάψει να είναι αφιλόξενη για όσους δε μετακινούνται με ΙΧ. Χώροι στάθμευσης δωρεάν πρέπει να γίνουν στις εισόδους της πόλης (Μουρνιές, Κλαδισός, Προφήτης Ηλίας). Εκεί θα πρέπει να μπορούν να αφήνουν το ΙΧ τους οι πολίτες και να παίρνουν μίνι – λεωφορεία τα οποία θα κινούνται στο κέντρο κάθε 10 λεπτά, ή, εναλλακτικά, θα δανείζονται ποδήλατα που θα μπορούν να αφήνουν σε άλλα σημεία της πόλης κατά το πρότυπο του VELIBRE στο Παρίσι. Μεγάλα τμήματα του κέντρου θα πρέπει να πεζοδρομηθούν και επιτέλους θα πρέπει να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι (όχι άλλες μελέτες!).

Μέτρα για τη φτώχεια και την ανεργία: Σε εποχές κρίσης και όξυνσης της ανεργίας, είναι περισσότερο από ποτέ η στήριξη θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης όπως τα συσσίτια της Σπλάντζιας και η δημιουργία νέων τέτοιων θεσμών όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία για άνεργους και φτωχούς. Δράσεις πρέπει να υπάρξουν για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα θύματα κακοποίησης, για τους άστεγους, για τους ηλικιωμένους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τα παιδιά του δρόμου.

.
Η ανακύκλωση να γίνει υπόθεση των πολιτών: Το μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών που τόσο ταλαιπώρησε τα Χανιά δεν μπορεί να λυθεί παρά μονάχα με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με εκτεταμένα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την μείωση και την ανακύκλωση των σκουπιδιών στην πηγή και για την επαναχρησιμοποίηση όσο περισσότερων γίνεται. Παράλληλα, πρέπει να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (καταγραφή πηγών και τρόπου διαχείρισής τους, έλεγχοι κ.ο.κ.) όπως π.χ. των αποβλήτων του Νοσοκομείου, βιοτεχνιών κλπ. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα επίσης του ορθού τρόπου λειτουργίας του εργοστασίου στις Κορακιές Ακρωτηρίου

Η Δημόσια Παιδεία και Υγεία αφορά και το Δήμο: Είναι αδιανόητο να έχουμε νηπιαγωγεία σε υπόγεια ή ισόγεια πολυκατοικιών, σχολεία χωρίς αυλές, σχολεία σε διπλοβάρδια, τμήματα με μεγάλους αριθμούς μαθητών, ελλείψεις εκπαιδευτικών κι αυτό να μην απασχολεί το Δήμο. Συνεχής πρέπει να είναι η κινητοποίηση του Δήμου για την αποτροπή εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία, ζήτημα που σήμερα θέτουν μόνο κάτοικοι των περιοχών, σύλλογοι γονέων και οικολογικές οργανώσεις.
Είναι αδιανόητο το Παλιό Νοσοκομείο να καταρρέει και να μην υπάρχει ένα αστικό Κέντρο Υγείας για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών και να πρέπει να μετακινούνται για το παραμικρό στο Νοσοκομείο στις Μουρνιές. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να συνεχιστεί, καθώς προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ηλικιωμένους. Σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση, γιατί δε δόθηκε η επιδότηση που αναμενόταν από το ΕΣΠΑ.

Στήριξη της τοπικής οικονομίας, στροφή προς τη βιολογική γεωργία και τον εναλλακτικό τουρισμό: Σε μια εποχή επέλασης των πολυεθνικών και της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να υπάρξει στήριξη της τοπικής οικονομίας, των μικρών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, των τοπικών προϊόντων. Όλα τα κυλικεία σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, κάτι που πρέπει να γίνει και με το Νοσοκομεία και τα άλλα δημόσια και δημοτικά ιδρύματα. Οι αγρότες θα πρέπει να στηριχθούν και με ειδικό Γραφείο στο Δήμο για να στραφούν προς τη βιολογική γεωργία χωρίς χημικά και επικίνδυνα φυτοφάρμακα, παράγοντας παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Ακόμη, απέναντι στο αποτυχημένο μοντέλο του μαζικού τουρισμού που καταστρέφει τη φύση, τα μνημεία και τον τοπικό πολιτισμό, πρέπει να στηριχθεί ένα μοντέλο ήπιου, εναλλακτικού τουρισμού που στηρίζεται ακριβώς στην προστασία της φύσης, των μνημείων και του τοπικού πολιτισμού. Η στροφή αυτή είναι ζήτημα υγείας, στήριξης της τοπικής οικονομίας και της οικολογικής ισορροπίας. Η στήριξη της τοπικής οικονομίας και των τοπικών προϊόντων θα δυναμώσει την τοπική κοινωνία.

Σταθερά υπέρ της ειρήνης: Ο αγώνας για την ειρήνη, τις φιλικές σχέσεις με όλους τους λαούς, δεν μπορεί να συνυπάρξει με ξένες βάσεις και στρατεύματα που επεμβαίνουν ανά την υφήλιο. Πολιτική υπέρ της ειρήνης σημαίνει απομάκρυνση τέτοιων εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων.
Ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία: Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελεί τόπο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων, ακριβώς όπως στην Παλιά Πόλη των Χανίων συνυπάρχουν αρμονικά μνημεία μουσουλμανικά, εβραϊκά, χριστιανικά ορθόδοξα και καθολικά, αραβικά και βενετσιάνικα, βυζαντινά κι αρχαιοελληνικά, μινωικά και ρωμαϊκά. Η ποικιλομορφία είναι πλούτος κι όχι αδυναμία. Προγράμματα ενσωμάτωσης των μεταναστών πρέπει να υπάρξουν με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες σταματώντας τις πολεμικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των φτωχών χωρών, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: