Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Λύση με ΑΠΕ για το Κολυμβητήριο!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων προτείνουν την άμεση εφαρμογή ήπιων μορφών ενέργειας για τη θέρμανση νερού αλλά και για την ηλεκτροδότηση του Κολυμβητηρίου Χανίων. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φέρουν ακέραια την ευθύνη για την τραγική οικονομική κατάσταση του Κολυμβητηρίου Χανίων. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράξη τις εξαγγελίες περί «πράσινης ανάπτυξης» και να εφαρμόσει τις ΑΠΕ στο Κολυμβητήριο και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις και δημόσια κτίρια.

Η λύση όμως δεν είναι απλά να δοθούν τα χρήματα που δικαιούται το Κολυμβητήριο των Χανίων, ώστε να ξεχρεώσει. Αυτό το θεωρούμε αυτονόητο και περιμένουμε να γίνει άμεσα. Είναι όμως και μια μοναδική ευκαιρία να δοθεί τέλος στην κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού για την προμήθεια εισαγόμενου πετρελαίου για τη θέρμανση νερού στο Κολυμβητήριο των Χανίων και στις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό που είναι πλέον αυτονόητο για όλες τις νέες κατοικίες, η θέρμανση νερού από τον ήλιο, ο ηλιακός θερμοσίφωνας, είναι καιρός να γίνει αυτονόητο και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις διαθέτουν συνήθως μεγάλες επιφάνειες που μπορούν να αξιοποιηθούν για εφαρμογές ΑΠΕ για θέρμανση νερού αλλά και για την ενέργεια που χρειάζονται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης μας, το Τμήμα Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ ή το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης να μελετήσουν άμεσα το πώς μπορεί να εφαρμοστούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τη θέρμανση του νερού αλλά και για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια του Κολυμβητηρίου και των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το άλλο Κολυμβητήριο στα Κουνουπιδιανά όσο και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο στον Κλαδισό παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν ακριβώς λόγω του κόστους για τη θέρμανση νερού και για την ενέργεια που θα καταναλώνουν. Δυστυχώς, κανείς δεν πρόβλεψε η θέρμανση του νερού και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αυτών των εγκαταστάσεων να γίνονται με εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας κλπ), με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σήμερα λόγω του κόστους.

Ας γίνει μάθημα αυτή η ιστορία, κι ας κάνουμε την αρχή, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα νέα δημόσια κτίρια στο εξής να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με εφαρμογές ήπιων μορφών ενέργειας. Είναι καιρός να γίνουν πράξη οι προεκλογικές εξαγγελίες, να μη μετατραπούν σε «έπεα πτερόεντα», «λόγια του αέρα» στη νεοελληνική.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: