Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης και τι κάνουμε όλοι εμείς

Τώρα πια ξέρουμε:
Το κλίμα της Γης έχει αποσταθεροποιηθεί εξ αιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται.
Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Κανένας, σε καμιά περιοχή του πλανήτη δεν θα αποφύγει τις επιπτώσεις, άμεσες ή έμμεσες.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ; Από 7 μέχρι 18 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη, γίνεται η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το κλίμα.
Η συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη είναι πρακτικά η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας με ουσιαστικές δεσμεύσεις για δράση.
ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;
Δεσμεύσεις των ανεπτυγμένων χωρών για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% το 2020 και κατά 90% το 2050 (με βάση πάντα το επίπεδο του 1990).
Χρειαζόμαστε ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!
Ήρθε η ώρα των κυβερνήσεων να δείξουν πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για μια παγκόσμια συμφωνία που θα αποτρέψει ένα κλιματικό χάος.
……Είναι όμως και η ώρα της περισυλλογής και της αυτοκριτικής μας ως κοινωνία. Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Ξέρουμε πως το κλίμα αλλάζει κυρίως εξ αιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων (κάρβουνου, πετρελαίου, φυσικού αερίου), που παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συσσωρευέται στην ατμόσφαιρα και ενισχύει το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Τα ορυκτά καύσιμα καταναλώνονται κυρίως για παραγωγή ενέργειας που χρειάζεται για να κατασκευαστούν διάφορα προϊόντα, για θέρμανση/ψύξη και για τις μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Η κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε, πρίν αρχίσουμε τη συζήτηση για πιο φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, είναι: Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά πραγματικά; Αντιπροσωπεύουν πραγματικές ανάγκες;
Η απάντηση είναι: ΟΧΙ.
Απλά, είμαστε δεμένοι εδώ και πολλές δεκαετίες σε ένα πονηρό καταναλωτικό σύστημα, που για να πουλάει συνεχώς προϊόντα-εμπορεύματα μας έχει πείσει πως ακόμα και 100 μέτρα απόσταση πρέπει να πηγαίνουμε με ένα πανάκριβο αστραφτερό Ι.Χ. –(που να το αλλάζουμε και κάθε 4-5 χρόνια) –για να «μπούμε στο μάτι» του γείτονα – ανταγωνιστή μας στην κατανάλωση. Πως πρέπει να αγοράζουμε πανάκριβα ρούχα μόνο για λόγους “life style”. Πως είναι λογικό να καίμε τόννους πετρέλαιο για να θερμάνουμε κτίρια με κακό σχεδιασμό και χωρίς μονώσεις …Πως είναι λογικό να αγοράζουμε τρόφιμα που έχουν έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου, τυλιγμένα σε ογκώδεις συσκευασίες, (που θα καταλήξουν αμέσως στα σκουπίδια). Πως η «κρεατοθεραπεία» 7 μέρες τη βδομάδα είναι η πιο υγιεινή δίαιτα….Πως το να ξαναχρησιμοποιούμε,να μεταποιούμε,να μοιραζόμαστε αγαθά με τους άλλους είναι κοινωνική υποβάθμιση… Σήμερα καταξιωνόμαστε κοινωνικά με την ατομική κατανάλωση - να αγοράζουμε συνεχώς και να πετάμε.
Και δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε σκυλίσια για να το καταφέρνουμε αυτό…..
Εκείνο, λοιπόν, που θέλουμε να τονίσουμε, ως συμπέρασμα, είναι πως η απάντηση των γνήσιων και μαχόμενων οικολόγων στο ενεργειακό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Πέρα από τις διεκδικήσεις και τις πιέσεις σε κυβερνήσεις και διακρατικούς οργανισμούς, που ως πολίτες πρέπει να κάνουμε, απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας και αξιών, που οδηγεί σε διαφορετικά πρότυπα. Δηλαδή, να ζούμε τη ζωή μας πιο απλά, πιο λιτά αλλά πιο ουσιαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: