Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων, μετά τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή το προηγούμενο Σάββατο, συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την κλιματική αλλαγή την Τρίτη 15-12-2009, με προβολή της ταινίας «Η εποχή των ηλιθίων», στο καφέ «Ταράτσα» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων (είσοδος ελεύθερη), στις 9 το βράδυ.

Στην «Εποχή των ηλιθίων» πρωταγωνιστεί ο Peter Postlethwaite, ως ένας άνθρωπος που ζει μόνος σε ένα κατεστραμμένο κι ερημοποιημένο κόσμο το 2055, αναζητώντας σε παλιές μαρτυρίες επτά σημερινών ανθρώπων γιατί δεν σταματήσαμε την κλιματική αλλαγή, όταν είχαμε την ευκαιρία.

Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 4 ολόκληρα χρόνια κι αποτελείται από επτά παράλληλα ντοκιμαντέρ που καταγράφουν την κλιματική αλλαγή στην Ινδία, τη Νιγηρία, τη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, την Ιορδανία, τη Γαλλία και την Αγγλία.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι η Franny Armstrong της Spanner Films, που σκηνοθέτησε παλιότερα το Mclibel, το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην δικαστική προσφυγή της McDonald’s κατά δυο ακτιβιστών της Greenpeace στο Λονδίνο, επειδή μοίραζαν φυλλάδια κατά των φαστ φουντ. Η ταινία αυτή δημιουργήθηκε από περισσότερα από 1000 άτομα. Ακολούθησε εναλλακτικούς τρόπους τόσο στη χρηματοδότηση (πάνω από 300 χρηματοδότες αντί κάποιας μεγάλης εταιρείας) όσο και στη διανομή. Πρώτη προβολή έγινε στην πλατεία του Λέστερ στην Αγγλία σε έναν κινηματογράφο σε μια σκηνή με ηλιακή ενέργεια στις 15 Μαρτίου 2009. Ακολούθησαν 450 προβολές τους επόμενους τρεις μήνες στην Αγγλία οργανωμένες μέσω Ίντερνετ. Πάνω από 62 εθελοντές μετέφρασαν την ταινία σε 31 γλώσσες για την Παγκόσμια Πρεμιέρα που έγινε στις 21/22 Σεπτεμβρίου, όταν η ταινία προβλήθηκε από τη Νέα Υόρκη ταυτόχρονα σε πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε 63 χώρες.

Η ταινία προβάλλεται πλέον σε όλο τον κόσμο από οικολογικές οργανώσεις, σχολεία, πρωτοβουλίες πολιτών, με άδεια που εξασφαλίζεται μέσω Διαδικτύου, πληρώνοντας ελάχιστα χρήματα απευθείας στους παραγωγούς της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: