Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ήπιες μορφές ενέργειας με ήπιες μεθόδους!


Με αφορμή τις νέες συλλήψεις κατοίκων της περιοχής στο Αποπηγάδι, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων επαναλαμβάνουν γι’ άλλη μια φορά ότι οι ήπιες μορφές ενέργειας πρέπει να εφαρμοστούν με ήπιες μεθόδους, με συναίνεση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ελέγχουν τους Δήμους της περιοχής, έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, καθώς ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για το μέλλον της περιοχής δεν το έβαλαν σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο από την αρχή, σε λαϊκές συνελεύσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για το ποια είναι τα σχέδια, κι οι ίδιοι να πάρουν απόφαση για το τι θέλουν να κάνουν, με ποιους όρους και σε ποια μεγέθη, να μην υπάρχουν ζητήματα καταπάτησης περιουσιών κλπ..

Ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα των ΑΠΕ κινδυνεύει να δυσφημίσει τις ΑΠΕ, ενώ σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων. Η Κρήτη προσφέρεται για τις ήπιες ενέργειας (ηλιακή, αιολική κ.ά), ήδη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ΑΠΕ σε επίπεδο όχι μόνο Ελλάδας αλλά και Ευρώπης. Η αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ πρέπει να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στους πετρελαϊκούς σταθμούς της Ξυλοκαμάρας, των Λινοπεραμάτων και του Αθερινόλακκου καθώς και με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των ΑΠΕ πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοτικών εταιρειών ή συνεταιρισμών κατοίκων για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, για την κάλυψη κατ’ αρχάς των δικών τους αναγκών, με όρους και τεχνολογίες που θα σέβονται την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον και, σταδιακά, θα απεξαρτούν την ενέργεια από την μονοπωλιακή της εκμετάλλευση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: