Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Μεθοδευμένη επίθεση κατά του Δ. Ινναχωρίου από ιδιωτικά συμφέροντα

-Γιατί ο ΓΓ της Περιφέρειας δεν υπογράφει το ΣΧΟΟΑΠ του Δ. Ινναχωρίου;
-Γιατί τόση εμμονή στους ελέγχους μόνο στη δημοτική επιχείρηση του Δ. Ινναχωρίου;
Είναι γνωστό πως, εδώ και χρόνια, ιδιωτικά συμφέροντα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση της παραλίας του Ελαφονησιού (καντίνες, ομπρέλλες κ.α.), συνδεόμενα και με τοπικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, πολεμούν λυσσαλέα την προοπτική της προστασίας του βιοτόπου. Κατ’ επέκτασιν, και τη Δημοτική Αρχή Ινναχωρίου, που σθεναρά προωθεί την προστασία, αναβάθμιση και αειφόρο διαχείριση της περιοχής, που ανήκει στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000.
Η Ε.Π.Μ.(Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη) για την περιοχή προστασίας τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο πρίν την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ, ενώ παράλληλα έχει ολοκληρωθεί και το ΣΧΟΟΑΠ (Χωροταξικό σχέδιο) του Δήμου (το οποίο βρίσκεται σε αρμονία με την ΕΠΜ) και έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης. Στο ΣΧΟΟΑΠ δεν υπάρχει λατομική ζώνη, παρ’ όλες τις ενστάσεις γι αυτό (υπήρχε μια εγκατάσταση εκμετάλλευσης γύψου, που υπολειτουργούσε, χωρίς άδεια εκμετάλλευσης, υποβαθμίζοντας την περιοχή). Ολες οι ενστάσεις ερευνήθηκαν και απαντήθηκαν αρμοδίως.
Πρέπει να τονίσουμε πως, τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια πολύ καλύτερη διαχείριση της περιοχής του Ελαφονησιού/Χρυσοσκαλίτισσας, αλλά και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον σε όλο το Δήμο Ινναχωρίου έχει προστατευτεί και αναβαθμιστεί. Η δημοτική αρχή (με συμφωνία και αρμονική συνεργασία συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης) προωθεί μια λογική ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής σε αρμονία με τον αγροτικό τομέα, (το 60% της έκτασης του Δήμου υπάγεται σε καθεστώτα προστασίας (E.Π.Π. για τα πουλιά και ΦΥΣΗ 2000) και η τοπική κοινωνία έχει ενστερνιστεί αυτή την κατεύθυνση.
Για…επιβράβευση, φαίνεται, αυτών των επιτυχιών, οπως κατήγγειλε πρόσφατα ο δήμαρχος Ινναχωρίου στη συνεδρίαση της Τ.ΕΔ.Κ. και στα τοπικά ΜΜΕ, οι υπηρεσίες του υπ. οικονομικών απέστειλαν, πρόσφατα, αίτημα στον Δήμο να πληρώνει η Δημοτική του επιχείρηση το 20% των ακαθαρίστων εσόδων της (αντί των καθαρών εσόδων, όπως, ως τώρα συνέβαινε, μια και η σύμβαση του Υπ. Οικονομικών με τους δήμους για παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού δεν το διευκρινίζει). Το αίτημα για είσπραξη επι των ακαθαρίστων βασίζεται σε πρόσφατη εγκύκλιο, αλλά αν εφαρμοστεί δεν πρόκειται να «βγαίνει» οικονομικά καμμιά δημοτική επιχείρηση….
Το περίεργο είναι πως, απ ‘οσο ξέρουμε, η απαίτηση αυτή έχει σταλεί μόνο στον συγκεκριμένο δήμο….
Επίσης, ο κ. δήμαρχος κατήγγειλε πως ο Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης δεν έχει υπογράψει το νόμιμα συνταγμένο και κατατεθειμένο πρίν 2 μήνες χωροταξικό σχέδιο, και πως υπηρεσιακοί παράγοντες κωλυσιεργούν την προώθησή του, εκφράζοντας προφορικά ερωτηματικά για τη μη ύπαρξη λατομικής ζώνης και ξεκινώντας παράτυπη διαδικασία ατέρμονων ερωτήσεων προς το ΥΠΕΚΑ.

Επειδή, ως Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων υποψιαζόμαστε πως η κωλυσιεργία στην υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων που προαναφέραμε,
Επειδή το επιλεκτικό «κυνηγητό» εναντίον του Δήμου Ινναχωρίου από τις οικονομικές υπηρεσίες μοιάζει με ιδιότυπη πολιτική δίωξη κατά του Δήμου,
Επειδή δεν είναι καθόλου απίθανο υπάλληλοι του κράτους να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των τυπικών διαδικασιών
Επειδή δεν αποκλείεται παράγοντες της διοίκησης και σύμβουλοι του κ. Περιφερειάρχη να του δίνουν λάθος ενημέρωση,
Και, επειδή «Η Γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια»,
Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη να ακολουθήσει τις τυπικές διαδικασίες, να προωθήσει το συντομώτερο το ΣΧΟΟΑΠ και να βοηθήσει ουσιαστικά την αναπτυξιακή προσπάθεια του Δ. Ινναχωρίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Χανίων γενικότερα….

Δεν υπάρχουν σχόλια: