Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Φωτοβολταϊκά κι εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν τους Δήμους της Αντιπεριφέρειας των Χανίων να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή προτάσεων για ένταξη όλων των σχολείων της περιοχής τους σε πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στεγάστρων, πράσινων στεγών και έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καλεί (27-3-2012) τον ΟΣΚ, το Υπουργείο Παιδείας και τους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη τουλάχιστον τρείς (3) τύπους σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας ή/και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Η προθεσμία είναι από την 28η/ 03 / 2012 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων)έως την 30ή/ 06 / 2012 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ «Η πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της στην ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ και εφόσον πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις».
Επισημαίνουμε ότι με βάση την πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ, είναι απολύτως επείγον να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα σχετικές προτάσεις από τους Δήμους, γιατί αυτό που θα μετρήσει εκτός από την πληρότητα της πρότασης είναι κυρίως η ημερομηνία υποβολής της κάθε πρότασης. Οπότε Δήμοι που θα ολιγωρήσουν, θα αφήσουν γι’ αργότερα, ή που δεν θα εκτιμήσουν ως προτεραιότητά τους το θέμα, θα χάσουν μια μοναδική ευκαιρία να εντάξουν ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ τους σε χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκά στις στέγες, φυτεμένα δώματα (πράσινες στέγες), σκίαστρα, θερμομονώσεις, θερμικά ηλιακά συστήματα, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων, βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, αναβάθμιση εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών κ.ο.κ.
Τονίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα ένταξης έργων επισκευών των σχολείων για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά κι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κι εξοικονομώντας χρήματα.
Είναι μια ευκαιρία να γίνουν τα λόγια πράξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: