Από το 2006 η ΕΕ επιδοτεί τη διανομή γάλακτος σε σχολεία 22 ευρωπαϊκών χωρών συνδυάζοντάς το με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τα παιδιά να τρέφονται υγιεινά. Το πρόγραμμα αυτό είναι δυστυχώς άγνωστο στη χώρα μας, η οποία καταφέρνει ακόμη μια φορά να μην εισπράττει χρήματα που δικαιούται από την ΕΕ για να προωθήσει την κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά.
Το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε και σε τυριά όπως η Παρμεζάνα, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία των ελληνικών τυριών από τον κατάλογο των επιδοτούμενων προϊόντων.
Η επιδότηση της ΕΕ ανέρχεται σε 18 λεπτά το κιλό για το γάλα, πράγμα που σημαίνει, ότι, εάν υπήρχε η ευαισθησία και το ενδιαφέρον από την ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να συμπληρώσει τα υπόλοιπα 23 λεπτά (41 λεπτά το κιλό πωλείται από τους παραγωγούς το αγελαδινό), ώστε να διανέμεται δωρεάν γάλα σε σχολεία τουλάχιστον περιοχών με υψηλή ανεργία και φτωχογειτονιές. Ιδού μια πρακτική πρόταση κοινωνικής πολιτικής, η οποία όμως προϋποθέτει μια κυβέρνηση που διαθέτει στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία.
Του χρόνου, η ΕΕ επιδοτεί τη δωρεάν διανομή φρούτων σε σχολεία, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες των παιδιών. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για να μοιραστούν δωρεάν φρούτα και στα σχολεία της Ελλάδας; Κι ακόμη, θα μοιραστούν ντόπια φρούτα όπως τα πορτοκάλια, ή τίποτε εξωτικά;
Τα όποια σχετικά κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιούνται στην κατεύθυνση της προώθησης της βιολογικής γεωργίας και της υγιεινής διατροφής στη χώρα μας. Θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των σχολικών κυλικείων, να μπουν βιολογικά προϊόντα στα σχολικά κυλικεία και να γίνονται προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για την υγιεινή διατροφή με βιολογικά προϊόντα.
Πληροφορίες για τα προγράμματα που αναφέρονται στο http://drinkitupeuropa.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου