Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ανοιχτή επιστολή για το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – με πρωτοβουλία των Πρασίνων – ψηφίσματος «σχετικά με τα όπλα (απεμπλουτισμένου) ουρανίου και τις επιπτώσεις που έχουν επί της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος – προς την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης τέτοιων όπλων» (22/5/2008). Το ψήφισμα αυτό αλλά και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες από τις κυβερνήσεις.

Για το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, το απεμπλουτισμένο ουράνιο συνδέεται αποκλειστικά με τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Όμως το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται σε οπλικά συστήματα και ως γόμωση στα βλήματα που χρησιμοποιούνται και σήμερα από πολλούς στρατούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει αν έλαβε κάποια μέτρα για συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του ψηφίσματος και ιδιαίτερα για τον έλεγχο περιοχών στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια ασκήσεων, την παρακολούθηση της υγείας ανδρών των ενόπλων δυνάμεων που χειρίστηκαν παρόμοιο εξοπλισμό ή βρέθηκαν σε περιοχές όπου έγινε χρήση του καθώς και για την ενημέρωση όσων έχουν εκτεθεί σε πιθανό κίνδυνο από τη χρήση εξοπλισμού με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν σχετικό σχέδιο ψηφίσματος στο πλαίσιο της Βαλκανικής Συνάντησης των Πρασίνων Κομμάτων που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Πράσινο Διάλογο Ανατολής Δύσης στις 15 και 16 Μαΐου, ώστε να κλιμακώσουμε από κοινού την πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών μας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερα στο www.ecogreens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: