Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα της Κρήτης


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου), οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων τονίζουν την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας της Κρήτης.

Σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων όπως η θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta), η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), ο γυπαετός ή κοκαλάς (gypaetus barbatus) αλλά και φυτών όπως ο κρητικός φοίνικας ή φοίνικας του Θεόφραστου και ο θαλασσόκεδρος απειλούνται άμεσα από την καταστροφή των βιοτόπων τους κυρίως εξαιτίας του μαζικού τουρισμού και της αυθαίρετης οικοδόμησης.

Μια πολιτική προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας της Κρήτης θα έπρεπε να περιλαμβάνει την άμεση προστασία των σημαντικών βιοτόπων που εντάσσονται στο Δίκτυο ΦΥΣΗ (NATURA) 2000. Δυστυχώς όμως, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παλιότερα έχουν αφήσει τις περιοχές αυτές χωρίς τους προβλεπόμενους Φορείς Διαχείρισης, στους οποίους πρέπει να συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε περιοχής και οι οικολογικές οργανώσεις.

Μοναδική εξαίρεση στην Κρήτη ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ο οποίος από πέρσι βρίσκεται σε μερική λειτουργία, ενώ εδώ και χρόνια τα χρήματα από τα εισιτήρια των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού πηγαίνουν στην Αθήνα και ουδείς γνωρίζει πώς τα διαχειρίζονται, τη στιγμή που κάθε χρόνο προσπαθούμε να καλυφθεί ο Εθνικός Δρυμός με το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης και προστασίας. Το πρόβλημα της έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού φύλαξης αλλά και ενημέρωσης των πολιτών αναδεικνύεται και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το παράνομο κυνήγι του αιγάγρου μέσα ή γύρω από τον Εθνικό Δρυμό.

Πολύ κοντά στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης, χάρη στις προσπάθειες σύσσωμου του τοπικού Δήμου Ιναχωρίου, βρίσκεται η περιοχή του Ελαφονησίου, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση συμφερόντων που θέλουν να οικοδομήσουν ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ κλπ, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ακτή.

Αλλά και ο σημαντικός υγρότοπος της λίμνης της Αγιάς έχει μια ευκαιρία για τη δημιουργία του δικού του Φορέα Διαχείρισης με την παραχώρηση του παλιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου και έκτασης της ΔΕΗ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Από την άλλη όμως η λίμνη Κουρνά αντιμετωπίζει πρόβλημα υπεράντλησης για την υδροδότηση του Ρεθύμνου, ενώ είναι γνωστό ότι το μισό περίπου νερό που πάει στο Ρέθυμνο χάνεται στο …δρόμο λόγω της παλαιότητας του δικτύου και παράνομων συνδέσεων.

Εισβολή ξενικών ειδών αντιμετωπίζει τόσο η λίμνη Κουρνά με τα χρυσόψαρα που κάποιοι άφησαν εκεί όσο και η λίμνη Αγιάς με τον αμερικάνικο βουβαλοβάτραχο που ξέφυγε μετά από προσπάθεια εκτροφής του στην περιοχή και έχει γεμίσει τη λίμνη.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα έπρεπε να συζητάμε είναι η προστασία της βιοποικιλότητας της Κρήτης, τα σπάνια είδη ζώων και φυτών της Κρήτης που ορισμένα εικονίζονται σε αρχαία νομίσματα και τοιχογραφίες και σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση. Η άμεση δημιουργία των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 και η στελέχωσή τους και πάρα πολλές θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει τοπικά και να συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Κρήτης, για ν’ αφήσουμε για τα παιδιά μας κάτι άγριο και γι’ αύριο.

Οι προηγούμενες γενιές επιβίωσαν σε δύσκολες εποχές χάρη στο φυσικό πλούτο της κρητικής υπαίθρου. Αυτό το φυσικό πλούτο οφείλουμε να τον αφήσουμε και στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: