Διεύθυνση γραφείων στα Χανιά: Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλέφωνο 28210-97590, κιν. 6934 402748

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Κακομεταχείριση ζώων: Το πρόβλημα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων τονίζουν ότι το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την κακομεταχείριση ζώων, τα αδέσποτα και την απουσία δημόσιας φροντίδας με καταφύγιο ζώων στο Νομό Χανίων δεν είναι θέμα που μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί.
Αυτό που πραγματικά δυσφημίζει τα Χανιά, την Κρήτη και τη χώρα μας δεν είναι η δράση των φιλοζωικών σωματείων αλλά η απουσία δημόσιας πολιτικής για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και κατά της κακομεταχείρισης των ζώων. Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν φιλοζωικά σωματεία στα Χανιά, το γύρο του κόσμου και του διαδικτύου κάνουν οι ντροπιαστικές εικόνες σκοτωμένων ζώων στις εθνικές οδούς και εξαθλιωμένων αδέσποτων από το νομό μας, φωτογραφίες των ίδιων των ξένων κυρίως επισκεπτών των Χανίων.
Τα Χανιά αποτελούν πόλο έλξης πολλών ξένων και Ελλήνων επισκεπτών για την εξαίρετη φύση τους, για πανέμορφες παραλίες όπως τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι κι η Γραμπούσα, για τα υπέροχα Λευκά Όρη και τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, για τις λίμνες Κουρνά και Αγιάς, για την τεράστια Βιοποικιλότητα της Κρήτης με τα σπάνια φυτά και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ζώων όπως ο γυπαετός στα βουνά κι η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Πλάι σε αυτές τις ομορφιές έρχονται για μοναδικά μνημεία όπως η Παλιά Πόλη αλλά και ο ζωντανός κρητικός πολιτισμός και η κρητική διατροφή.
Είναι επόμενο λοιπόν, όταν γι’ αυτά έρχονται οι τουρίστες μας, να μένουν έκπληκτοι και να απογοητεύονται πολλοί από αυτούς βλέποντας την κακομεταχείριση ζώων και τα αδέσποτα, βλέποντας την καταστροφή της φύσης, την τσιμεντοποίηση των παραλιών. Αυτοί λοιπόν που δυσφημούν τον τόπο μας είναι αυτοί που καταστρέφουν, αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα των αδέσποτων, αυτοί που δεν παίρνουν μέτρα προστασίας. Αντίθετα, η δράση φιλοζωικών σωματείων απαλύνει την άσχημη εικόνα που δημιουργούν οι προηγούμενοι, καθώς αποδεικνύουν έμπρακτα οι φιλοζωικές οργανώσεις με τη δράση τους ότι δεν είναι όλοι οι ντόπιοι το ίδιο, δεν είναι γενικευμένη η κακομεταχείριση ζώων και η καταστροφή, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στα Χανιά με ευαισθησίες που δίνουν καθημερινά τη μάχη την προστασία της φύσης, για την προστασία του τόπου.
Ουσιαστικά, αυτοί που μάχονται για την προστασία της φύσης είναι που φροντίζουν και για το μέλλον του τουρισμού, καθώς προστατευμένη φύση, φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, ελκύουν ποιοτικό τουρισμό για τώρα και για το μέλλον.
Εμείς περιμένουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πολιτεία εν γένει, να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία καταφυγίου ζώων σε συγκεκριμένο χώρο (ή χώρους), ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και αλλαγής στάσης των πολιτών από κοινού με τα φιλοζωικά σωματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: