Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν τους πολίτες των Χανίων να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στα Χανιά το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2009. Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, στη γνωριμία και αλληλοκατανόηση μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες πολιτισμούς. Η ποικιλομορφία είναι δύναμη μιας κοινωνίας, ακριβώς όπως στη φύση η ποικιλομορφία βοηθάει στην οικολογική ισορροπία, συμβάλλει στη δύναμη και στην επιβίωση ενός οικοσυστήματος, σε αντίθεση με τη μονοκαλλιέργεια που αδυνατίζει ένα οικοσύστημα και οδηγεί στην κατάρρευσή του.
Οι τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών που παρατηρούνται στην εποχή μας έχουν άμεση σχέση με τους πολέμους που διεξάγονται για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από λίγες μεγάλες εταιρείες και χώρες, με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή της φύσης.Δεν είναι τυχαίο, ότι ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να βρουν «τον Παράδεισο στη Δύση», κυρίαρχο ρόλο παίζουν Κούρδοι, Ιρακινοί, Παλαιστίνιοι, Αφγανοί, όλοι από χώρες με πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, με εμπλοκή στους πολέμους αυτούς πολλών δυτικών χωρών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Δεν είναι ακόμη τυχαίο ότι πολλοί από τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας προέρχονται από περιοχές όπου η εξόρυξη του πετρελαίου δημιουργεί τεράστιες οικολογικές και κοινωνικές καταστροφές όπως στο Δέλτα του Νίγηρα, ενώ αλλού οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής της φύσης με τη συνεργασία πλούσιων χωρών και ντόπιων ελίτ, οδηγούν σε αιματηρούς εμφύλιους, μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως στο Σουδάν και τη Σομαλία) και εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το δίλημμα «θάνατος από την πείνα και τον εμφύλιο ή ταξίδι προς την Ευρώπη με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας».
Η συμβολή του «δυτικού τρόπου ζωής» στην κατάρρευση της φύσης και των κοινωνιών της Αφρικής και των φτωχών χωρών είναι καθοριστική: Οι μονοκαλλιέργειες καφέ, ζάχαρης και άλλων προϊόντων που προορίζονται για τις πλούσιες δυτικές χώρες στερούν παραγωγικά εδάφη όπου παλιότερα καλλιεργούνταν είδη διατροφής, με συνέπεια την πείνα και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων. Τα «εργασιακά κάτεργα» της Νοτιοανατολικής Ασίας που παράγουν βιομηχανικά προϊόντα για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών δίνοντας μεροκάματα μισό και ένα ευρώ, συντηρούν την υπερκατανάλωση της Δύσης, τα υπερκέρδη των εταιρειών και την υπερεκμετάλλευση των φτωχών κατοίκων αυτών των περιοχών, που παράγουν προϊόντα που δεν θα είχαν ποτέ την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν οι ίδιοι!
Την ίδια στιγμή η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δημιουργεί κύματα οικονομικών μεταναστών – προσφύγων προς τη Δύση, με κυκλώματα που προωθούν το τράφικιν, την άγρια εκμετάλλευση γυναικών, παιδιών και ανέργων. Κι εδώ είναι μεγάλες οι ευθύνες των πολυεθνικών εταιρειών και των δυτικών χωρών που επενδύουν στις χώρες αυτές διατηρώντας χαμηλά μεροκάματα εκεί και συμπιέζοντας τις θέσεις εργασίας και τα μεροκάματα και στις δυτικές χώρες.
Η λύση στο τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης που προκαλεί κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές τόσο στις χώρες υποδοχής όσο και στις χώρες καταγωγής των μεταναστών δεν είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης – Φρούριο, ο πολλαπλασιασμός των συνοριοφυλάκων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα τείχη στα σύνορα όπως κάνουν ΗΠΑ και Ισραήλ.
Η λύση είναι στο σταμάτημα των πολέμων, στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, η προσπάθεια ελέγχου των οποίων δημιουργεί τους περισσότερους πολέμους, η άμεση στροφή στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αλλαγή του δυτικού τρόπου ζωής από την υπερκατανάλωση στην αυτάρκεια, στην παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων διατροφής, η στήριξη των φτωχών χωρών από τη Δύση για να αντιμετωπίσουν την πείνα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλληλεγγύη των πολιτών σε επίπεδο πόλης, χώρας και του πλανήτη ολόκληρου. Η κοινωνία της αντιπαράθεσης, του πολέμου, της καταστροφής της φύσης πρέπει να δώσει τη θέση της στην κοινωνία της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της στροφής στις ήπιες μορφές ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου